Türk toplumunda 5-40 yaş arası ani aritmojenik kardiyak ölümlerin aritmi ile ilişikili genler açısından araştırılması
Investigation of sudden arrhythmogenic cardiac deaths between 5-40 years in Turkish population in terms of genes associated wtih arrhytmia
- Tez No: 734601
- Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ ÖZTÜRK, DR. AYNUR ADAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Moleküler Tıp, Molecular Medicine
- Anahtar Kelimeler: Cardiac Channelopathies, Genomics
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 219
Özet
Genç yaş ani kardiyak ölümlerin en sık nedenleri arasında gözlenen kalıtsal aritmojenik hastalıklar, kardiyak elektriksel iletimi oluşturan iyon kanallarını kodlayan genlerdeki ya da iyon kanallarının fonksiyonlarını düzenleyen proteinleri kodlayan genlerdeki mutasyonlardan kaynaklanır. Kardiyak kanalopatiler olarak da adlandırılan bu hastalıkların klinik tanısı, yapısal olarak herhangi bir patoloji saptanmayan kalpte meydana gelen elektriksel aksaklıkların tespit edilmesi ile konur. Bu hastalıkların klinik semptomları aritmi, felç, senkop ve ani ölüm gibi farklı klinik fenotipik özellikler gösterebilir. Araştırmalar, kardiyak kanalopatiler grubu içerisinde öncelikli olarak dört grup hastalığa odaklanmıştır. Bu hastalıklar, Uzun QT sendromu (UQT), Kısa QT Sendromu (KQT), Brugada Sendromu (BrS), Katekolaminerjik Polimorfik Ventriküler Taşikardi (KPVT) olarak sınıflandırılmaktadır. Bu tez çalışmasında, özellikle genç popülasyonda ani kardiyak ölümlere neden olduğu bilinen genetik geçişli Uzun QT Sendromu, Kısa QT Sendromu, Brugada ve Katekolaminerjik Polimorfik Ventriküler Taşikardi klinik tanısını almış kişilerde Türk toplumunda gözlenebilecek farklı mutasyonlar ile özellikle ailesinde ani ölüm olguları olan ve/veya kardiyak arrest ile kliniğe getirilen hastalardaki mutasyonlar saptanarak kardiyak ani ölümler ile ilişkilendirilebilecek mutasyonların saptanması amaçlanmıştır. Bu amaçla Uzun QT Sendromu, Kısa QT Sendromu, Brugada Sendromu ve Katekolaminerjik Polimorfik Ventriküler Taşikardi tanısı almış 81 hastadan ve kontrol grubu amacıyla sağlıklı 15 kişiden kan örneği alınarak SeqCap EZ Solution-Based Enrichment strategy Sudden Cardiac Death (Roche NimbleGen Madison, Wisconsin, USA) paneli ile yeni nesil dizileme çalışması yapılmıştır. Hastaların 5'i göğüs ağrısı, 22'si senkop, 23'ü çarpıntı, 12'si kardiyak arrest ile kliniğe başvurmuştu. Bu hastaların 16 hastada ise aile öykülerinde ani ölüm hikayesi mevcuttu. Hasta grubunda elde edilen varyantlar arasında daha önce kardiyak kanalopatiler ile ilişkilendirilen ve Clinvar sayfasında patojenik ya da olası patojenik olarak tanımlanmış, 30 farklı hastada bulunan 22 farklı varyant saptandı. Bu varyantların yanı sıra geriye kalan 51 hastada daha önce literatürde bildirilmemiş çok sayıda varyant saptanmıştır. Anahtar Kelimeler : Kardiyak Kanalopatiler, Genomik, Yeni Nesil Dizileme. Bu çalışma, İstanbul Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından desteklenmiştir. Proje No: 30819.
Özet (Çeviri)
Hereditary arrhythmogenic diseases are caused by mutations in genes that encode ion channels that create cardiac electrical conduction or in genes that encode proteins that regulate the functions of ion channels. This group of diseases is classified into four main groups as Long QT syndrome(LQT), Short QT Syndrome(SQT), Brugada Syndrome (BrS), Catecholaminergic Polymorphic Ventricular Tachycardia(CPVT). In this thesis study, it was aimed to detect mutations that can be associated with cardiac sudden deaths by detecting mutations belonging to the Turkish population, especially in patients with inherited cardiac channelopathy in the young population, and especially in patients with family history of sudden death and/or in patients brought to the clinic with cardiac arrest. For this purpose, blood samples were taken from 81 patients diagnosed with LQT, SQT, CPVT and Brugada Syndrome, and 15 healthy individuals, and next generation sequencing study was performed with the SeqCap EZ Solution-Based Enrichment strategy Sudden Cardiac Death panel (Roche NimbleGen Madison, Wisconsin, USA). 5 of the patients presented to the clinic with chest pain, of 22 syncope, of 23 palpitations, of 12 cardiac arrest. Sudden death was present in the family history of 16 of these patients. Among the variants obtained in the patient group, 22 different variants were detected in 30 different patients, previously associated with cardiac channelopathies and defined as pathogenic or possibly pathogenic on the Clinvar page. In addition to these variants, many not published variants, which has not been reported in the literature before, was detected in the remaining 51 patients.