The correlation between severity of ferritin and HBA1C for diabetes type ii in Al-Anbar province
Tip II diyabet için ferritin şiddeti ile HBA1C arasındaki ilişki
  1. Tez No: 734657
  2. Yazar: MOHAMMED DHAFFI ARIF ARIF
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEVKİ ADEM, DR. MUHAMMAD HAMMAD JASİM ALAJEELY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Tip 2 diabetes mellitus, Ferritin, S. Demir, HbA1c, TIBC, İnsülin, C-piptit, Type 2 diabetes mellitus, Ferritin, S. Iron, HbA1c, TIBC, Insulin, C-piptide
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Bu çalışmanın temel amacı , yaş ve cinsiyet gibi bazı risk faktörleri ile birlikte ferritin , HBAIC ve demir düzeylerini değerlendirerek demir eksikliği anemisi olan DM'nin prevalansını ve etkinliğini incelemektir. Bu araştırma aşağıdaki sonuçları ortaya çıkarmıştır: (50) Diyabet Hastalarının Tanısı Diyabetli hastaların yaşları 13 (yüzde 26) ile 23 (yüzde 46) ve 14 (yüzde 28) arasında değişmekte olup, hepsinde diyabet mevcuttur. Hastaların yüzde altmış altısı erkekken, hastaların sadece üçte biri kadındı. Toplam demir bağlama kapasitesi (TIBC) önemli ölçüde azaldı (51,32 ±19,18 mmol/L'ye kıyasla 37,63 ±7,63 mmol/L, sırasıyla remisyon hastaları kontrol deneklerine kıyasla (P < 0,0001). kontrollere göre 139,31±40,78 mg/dL kontrollere göre 89,13±26,63 mg/dL p=0,001 Ayrıca bu bulgulara göre DM hastalarının remisyon sırasında ortalama serum ferritin konsantrasyonları sağlıklılardan istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksektir. bireyler [P=0,001] Burada, remisyon sırasında DM hastalarında ortalama HBAIC%'sinde istatistiksel olarak anlamlı bir artış vardı ve değerler (9,64 ±2,76 and 5,6 ±1,33, sırasıyla P=0,003). remisyon, sağlıklı bireylere göre anlamlı olarak daha düşük ortalama kan insülin seviyelerine sahipmiştir.
Özet (Çeviri)
The main goal of present study is a studying the prevlance and effectiveness of DM with iron defeciencey anemia by assesment the level of ferritin, HbAIc, and iron with some risk factor as age and gender. This investigation revealed the following results: (50) Patient Diagnosis for Diabetes Patients with diabetes ranged in age from 13 (26 percent) to 23 (46 percent) and 14 (28 percent), with diabetes being present in all of them. Sixty-six percent of the patients were men, while just one-third of the patients were women. Total iron binding capacity (TIBC) decreased significantly (37.63 ±7.63 mmol/L compared to 51.32 ±19.18 mmol/L, respectively remission patients as compared to control subjects (P < 0.0001).The mean serum FBS level was considerably higher in patients who were in remission 139.31±40.78 mg/dL compared to controls' 89.13±26.63 mg/dL p=0.001 compared to controls. Also according to these finding, the mean serum ferritin concentrations of DM patients during remission are statistically significantly higher than those of healthy individuals [P=0.001]. here was a statistically significant rise in the mean HBAIC% in DM patients during remission, with values of (9.64 ±2.76 ,5.6 ±1.33, respectively P=0.003. In a serum insulin investigation, diabetic patients had significantly lower mean blood insulin levels than healthy individuals.