Otizm Spektrum Bozukluğu olan çocuklara fotoğraflı etkinlik çizelgesi kullanarak tablet bilgisayarda bir dizi etkinlikle meşgul olma becerisi kazandırma
Teaching children with Autism Spectrum Disorders to engage ontablet's activities using photographic activity schedule
- Tez No: 734734
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE TUBA CEYHUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Otizm sprektrum bozukluğu, Etkinlik çizelgeleri, Autism spectrum disorder, Activity schedule
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Biruni Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Eğitim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu araştırmada kendini yönetme becerisine sahip olmayan otizm spektrum bozukluğu olan çocukların fotoğraflı etkinlik çizelgesi kullanarak tablet bilgisayarda bir dizi etkinlikle meşgul olma becerisinin kazandırılması amaçlanmıştır. Amaçlar doğrultusunda otizm spektrum bozukluğu olan çocukların beceriyi öğretim bittikten sonra (2. ve 4. haftalarda) sürdürebilmeleri, farklı ortama genellemeleri, araştırma sürecine ilişkin katılımcıların ve ebeveynlerin görüşleri de değerlendirilmiştir. Araştırmaya 4-6 yaş aralığında, otizm sprektrum bozukluğu olan iki erkek ve bir kız çocuk katılmıştır. Araştırmada tek denekli araştırma yöntemlerinden denekler arası yoklama denemeli çoklu yoklama modeli kullanılmıştır. Araştırma sonuçları; otizm spektrum bozukluğu olan çocukların fotoğraflı etkinlik çizelgesi kullanarak tablet bilgisayarda bir dizi etkinlikle meşgul olma becerisi, ortalama 4-6 hafta sürede %80 ve üzeri oranda kazandıkları, farklı ortamlara genelleyebildikleri ve araştırma süreci sona erdikten sonraki ikinci ve dördüncü hafta da bu beceriyi sürdürebildiklerini göstermektedir. Araştırma sonucunda katılımcılar ve ebeveynleri ile yapılan görüşmelerden elde edilen sonuçlar ise, tablet bilgisayar kullanarak hazırlanmış fotoğraflı etkinlik çizelgelerinin otizm spektrum bozukluğu olan çocuklarda bir dizi etkinlikle meşgul olma becerisini kazandırmaya yönelik görüşlerinin olumlu olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
By using incapable of self-management a photographic activity schedule, this study investigates whether children with autism spectrum disorder gain the ability to engage in a series of activities using photographic activity schedule. Two boys and a girl aged 4-6 years with autism spectrum disorder participated in the study, which used a multiple probe model with an inter-subject probe trial, one of the singlesubject research models. The children acquired the ability to engage in a series of activities using photographic activity schedule 80% or more in 4-6 weeks. They were able to generalize this skill to different environments, and in the second and fourth week, after the research process ended, they had learned and sustained this skill. As a result of the research and the interviews with the participants and participants' parents, it was determined teaching children with autism spectrum disorders to engage on tablet's activities using photographic activity schedule was positive.