Medikal ve endüstriyel kenevirin günümüzdeki yeri, önemi ve Türkiye ekonomisine katkı potansiyeli
Today's place, importance and contribution to the Turkish economy of medical and industrial cannabis
  1. Tez No: 734785
  2. Yazar: AZİZE BÜŞRA GÖKGÖZ ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE YILMAZ CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Cannabis, Endüstriyel Kenevir, Medikal Kenevir, Kannabinoidler, Hemp, Marijuana, Endokannabinoid Sistem, Fitokannabinoidler, Sentetik kannabinoidler, Cannabis, Industrial Hemp, Medical Hemp, Cannabinoids, Hemp, Marijuana, Endocannabinoid System, Phytocannabinoids, Synthetic cannabinoids
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Kenevir bitkisi, endüstri ve tıp gibi temel alanlarda kolay, ekonomik ve sağlıklı çözümler sunan bir bitkidir. Başta kannabinoidler olmak üzere çok sayıda kimyasal madde içermektedir ve zengin bir ürün yelpazesi vardır. Endüstriyel kenevir biyobozunur her çeşit plastik madde, kâğıt-karton, ısı yalıtım ve inşaat malzemeleri üretiminde, tekstil ve otomotiv sektöründe, gıda ve kozmetik ürünlerin imalatında ve biyodizel üretiminde kullanılmaktadır. Medikal kenevir kemoterapiye bağlı bulantı-kusma, kanser ile ilişkili nöropatik ağrı, multipl skleroz ile ilişkili spastisitede, HIV'li hastalarda kilo alımında ve epilepsi gibi bazı hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Bu yazıda, eski uygarlıklar tarafından kullanılmış olup kültürümüzde önemli bir yere sahip olan ve son yıllarda popülerlik kazanan tıbbi ve endüstriyel kenevir bitkisinin dünden bugüne kullanımı, yetiştirilmesi, tıp ve endüstrideki yeri hakkında bilgi verilmesi ve aynı zamanda kenevirin ekonomik potansiyelinin ortaya koyulması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The cannabis plant is a plant that offers easy, economical and healthy solutions in basic fields such as industry and medicine. It contains many chemicals, especially cannabinoids, and has a rich product range. Industrial hemp is used in the production of all kinds of biodegradable plastic materials, paper-cardboard, heat insulation and construction materials, in the textile and automotive industry, in the manufacture of food and cosmetic products and in the production of biodiesel. Medical cannabis is used in the treatment of chemotherapy-induced nausea and vomiting, cancer-related neuropathic pain, multiple sclerosis-associated spasticity, weight gain in patients with HIV, and some diseases such as epilepsy. In this article, it is aimed to provide information about the use, cultivation, place in medicine and industry of the medicinal and industrial cannabis plant, which has been used by ancient civilizations and has an important place in our culture and has gained popularity in recent years, and also to reveal the economic potential of cannabis.