Kadın yöneticilerin liderlik özelliklerinin değerlendirilmesi: Emniyet mensupları üzerinde bir araştırma
Evaluation of the leadership characteristics of women managers: A research on security members
  1. Tez No: 735097
  2. Yazar: ALİYE ÖZTOKMAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEMİLE ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Public Administration, Sociology, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Lider, Kadın Lider, Liderlik, Liderlik Tarzları, Leader, Female Lader, Leadership, Leadership Styles
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
İş yaşamında çalışanların başarı ve performans düzeylerini arttırabilmek için etkili liderlere gerek duyulmaktadır. Bu bağlamda günümüzde yönetici davranışları yerine lider yöneticinin sergilemesi gereken etkileşimci liderlik tarzına vurgu yapılmaktadır. Literatür incelendiğinde liderlik tarzlarına ilişkin olarak cinsiyet temelli farklı görüşlerle günümüz yaşam tarzına uygun liderlik tarzları ve kadın liderlik konusu tartışılmıştır. Yine liderlik tarzlarının organizasyonun etkinliliğini ve iş görenlerin başarılarını ve başarısızlıklarını etkilediği ortaya konmuştur. Kadınların giderek daha çok yer aldığı ve emir- komuta zincirine bağlı olarak işlerliğini sürdüren Emniyet Teşkilatında da liderlik süreci önem arz etmektedir. Günümüzde hızla sayıları artmakta olan kadın yöneticilerin liderlik tarzlarının kurum personeli tarafından algılanması ve demografik özelliklerin etki düzeyinin tespit edilmesi bu araştırmanın amacını oluşturmaktadır. Bu kapsamda araştırmada Mersin Emniyet Müdürlüğü bünyesinde görev alan Polis Memuru, Komiser Yardımcısı ve Komiser rütbesinde görev yapan 615 personele Bass ve Avolio (1997) tarafından geliştirilen Çok Boyutlu Liderlik Anketi (MLQ/5X) uygulanmış, araştırmaya dahil olan ve normal dağılımı bozmadığı tespit edilen 562 anket analize tabi tutulmuştur. Araştırma kapsamında kadın yöneticilerin liderlik özelliklerinin algılanmasının ve demografik değişkenlere göre farklılık gösterip göstermediğinin test edilmesi amacıyla değişkenlere t-Testi, ANOVA testi ve Kruskal-Wallıs H Testi uygulanmıştır. Yapılan analizler neticesinde kadın yöneticilerin liderlik özelliklerinin algılanmasının ve cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi, görev unvanı, hizmet süresi ve kadın yönetici olup olmaması ile çalışma süresi değişkenlerinde anlamlı farklılıklar tespit edilmemiştir.
Özet (Çeviri)
Effective leaders are required to enhance the success and performance levels of employees in business life. In this context, today, instead of managerial behaviors, the interactionist leadership style that the leader manager should exhibit is emphasized. When the literature is analyzed, different gender-based views on leadership styles and leadership styles appropriate for today's lifestyle are deliberated, as well as the issue of female leadership. It has also been established that leadership styles have an impact on the effectiveness of the organization and the success or failure of the employees. In the Law Enforcement, where women are increasingliy involved and the chain of command continuies to operate , the leadership process also vital. The purpose of this study is to examine how the personnel of the institution perceive the leadership styles of female managers, whose numbers are quickly increasing, and to establish the level of effect of demographic characteristics. In this context,the Multi- Dimensional Leadership Questionnaire ( MLQ/5X ) developed by Bass and Avolio ( 1997) was administered to 615 personnel who work in the rank of Inspector, Deputy Inspector and Constable in the Mersin Police Departmant, and 562 questionnaires which were included in the study and not to disturb the normal distrubution, were analysed. Within the context of the research, the t-test, the ANOVA test, and the Kruskal – Walls H Test were enforced to test the perceptions of female managers' leadership characteristics and whether they differed based on demographic variables. As a consequence of the analysis, no significant variations were established in the perceptions of female managers' leadership characteristics and the factors of gender, age, education level, job title, lenght of service, and whether or not there was a female manager.