Öğretmenlerin mesleğe yönelik motivasyonları ile algıladıkları okul iklimi arasındaki ilişki
The relationship between teachers' professional motivation and their perceived school climate
- Tez No: 735157
- Danışmanlar: PROF. DR. EBRU OĞUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: School climate, organizational climate, motivation
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Planlaması Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu araştırmanın amacı, ilkokul ve ortaokulda görev yapan öğretmenlerin mesleğe yönelik motivasyonları ile algıladıkları okul iklimi arasındaki ilişkiyi ortaya çıkarmaktır. Araştırmanın evreni, İstanbul ili Sultangazi ilçesinde görev yapan 411 öğretmenden oluşmaktadır. Bu araştırma, nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli ile yürütülmüştür. Veriler Okul İklimi ve Öğretmen Motivasyon Ölçeği olmak üzere iki farklı ölçek kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde ve yorumlanmasında SPSS 25.0 paket programı kullanılmıştır. Öğretmenlerin“Öğretmen Motivasyon”ve“Okul İklimi”Ölçeği alt boyutlarına verdikleri cevaplarda betimsel istatistikler, gruplar arası karşılaştırmalar için t-test ve ANOVA ve ilişki analizleri için korelasyon ve çoklu regresyon teknikleri kullanılmıştır. Öğretmenlerin mesleğe yönelik motivasyon düzeyleri ile okul iklimi algıları arasında 0,75 pozitif yönlü yüksek düzeyde bir ilişki bulunmaktadır. Araştırma sonucunda öğretmenlerin mesleğe yönelik motivasyonları yüksek düzeyde çıkmıştır. Öğretmenlerin motivasyon düzeylerinde ise cinsiyet değişkeninde anlamlı bir farklılık bulunmazken kıdem, branş, okul türü, sınıf mevcudu, öğretmen sayısı, kadro durumu ve eğitim durumu değişkenlerinde anlamlı farklılık bulunmaktadır. Öğretmenlerin okul iklimi algıları yüksek düzeyde çıkmıştır. Öğretmenlerin algıladıkları okul iklimi branş değişkeni açısından anlamlı bir farklılık bulunmazken cinsiyet, eğitim durumu, kıdem, okul türü, sınıf mevcudu, öğretmen sayısı ve kadro durumu değişkenlerinde anlamlı farklılık bulunmaktadır. Okul iklimi ve alt boyutlarının motivasyon düzeyi üzerindeki etkisi incelendiğinde; demokratiklik ve okula adanma, liderlik ve etkileşim ve samimiyet alt boyutlarının motivasyon üzerinde anlamlı düzeyde etkisinin olduğu görülmüştür. Anahtar Kelimeler; Okul iklimi, örgüt iklimi, motivasyon.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to reveal the relationship between the motivation of teachers working in primary and secondary schools and their perceived school climate. The population of the research consists of 411 primary and secondary school teachers working in the Sultangazi district of Istanbul province. This research was conducted with relational survey model of the quantitative research methods. Data were collected using two different scales: School Climate and Teacher Motivation Scale. SPSS 25.0 package program was used in the analysis and interpretation of the data. Descriptive statistics, t-test and ANOVA for intergroup comparisons, and correlation and multiple regression techniques for relationship analysis were used in the teachers' responses to the“Teacher Motivation”and“School Climate”sub-dimensions. There is a positive high level correlation of 0.75 between teachers' professional motivation levels and school climate perceptions. As a result of the research, the motivation of the teachers towards the profession was found to be high level. While there is no significant difference in the gender variable in the motivation levels of the teachers, there is a significant difference in the variables of seniority, branch, school type, class size, number of teachers, staff status and educational status. Teachers' perceptions of school climate were found to be high level. While there is no significant difference in terms of the branch variable of the school climate perceived by the teachers, there is a significant difference in the variables of gender, education level, seniority, school type, class size, number of teachers and staff status. When the effect of school climate and its sub-dimensions on the level of motivation is examined; democracy and dedication to school, leadership and interaction and sincerity sub-dimensions were found to have a significant effect on motivation.