İdrar yolu enfeksiyonu ve pyelonefritte üriner anjiotensinojen düzeyi
Urinary angiotensinogen level in urinary tract infection and pyelonephritis
  1. Tez No: 735173
  2. Yazar: SERHAT DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CELALETTİN KOŞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Sistit, Pyelonefrit, İdrar yolu enfeksiyonu, İntrarenal renin anjiotensin sistemi, İdrar anjiotensinojen düzeyi, İdrar anjiotensinojen/kreatin oranı, Cystitis, Pyelonephritis, Urinary tract infection, Intrarenal renin angiotensin system, Urine angiotensinogen level, Urine angiotensinogen/creatinine ratio
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Amaç: Bu çalışmada intrarenal renin anjiotensin sisteminin bir göstergesi olan idrar anjiotensinojen düzeyinin, sistit ve pyelonefrit ayrımında tanısal değerinin olup olmadığının araştırılması amaçlandı. Yöntem: Çalışmamıza Şubat 2021-Şubat 2022 tarihleri arasında kliniğimizde sistit ve pyelonefrit tanısı alan yirmi sekizer hasta ve bu hasta gruplarıyla yaş, cinsiyet dağılımı benzer 32 sağlıklı çocuk alındı. Hastaların tanı anında hemogram parametreleri, biyokimyasal parametreler, C-reaktif protein, tam idrar tetkikleri alındı. İdrar anjiotensinojen düzeyleri için alınan numuneler 1000 rpm'de, on dakika santrifüj edilerek üst fazları ayrıldı ve alikotlanarak -80˚ derecede dondurularak analiz edilinceye kadar saklandı. Pyelonefrit grubundaki hastalara skar tespiti için tanıdan 4 ay sonra Tc-99m Dimerkaptosüksinik Asit çekimi yapıldı. Bulgular: Sistit grubu hastaların yaş ortalaması 5,9±4,9, pyelonefrit gurbunun 5,9±4,8, sağlıklı çocukların 7,8±4,2 idi. Her üç grup arasında yaş ve cinsiyet bakımından anlamlı farklılık yoktu (p:0,096, p:0,293). Spot idrar anjiotensinojen/kreatin oranları sistit ve pyelonefrit ayrımından anlamlı sonuç vermedi (p:0,999). Pyelonefrit grubu içinde skarı olan ve olmayan hastalar karşılaştırıldığında da anlamlı farklılık bulunmadı (p:0,853). Ancak her iki hasta grubu sonuçları, sağlıklı çocuk grubuyla karşılaştırıldığında spot idrar anjiotensinojen/kreatin oranları anlamlı olarak yüksekti (p:0,003). Sonuçlar: Sonuçlarımız idrar anjiotensinojen ve idrar anjiotensinojen/kreatin düzeylerinin, sistit ile pyelonefrit ayrımında kullanılamayacağını ancak idrar yolu enfeksiyonu tanısında kullanılabileceğini göstermektedir. Belirli yaş grubunda, tanı öncesi skar durumları bilinen hastalarda, tanı anı ve sonrasında belirli aralıklarla alınan numunelerde, idrar anjiotensinojen ve spot idrar anjiotensinojen/kreatin düzeylerine ait bir çalışmanın daha anlamlı sonuçlar verebileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, it was aimed to investigate whether urinary angiotensinogen level, which is an indicator of the intrarenal renin angiotensin system, has a diagnostic value in the differentiation of cystitis and pyelonephritis. Method: Twenty-eight patients each diagnosed with cystitis and pyelonephritis in our clinic between February 2021 and February 2022, and 32 healthy children with similar age and gender distribution were included in our study. At the time of diagnosis, hemogram parameters, biochemical parameters, C-reactive protein, and complete urine tests were taken. The samples taken for urine angiotensinogen levels were centrifuged at 1000 rpm for ten minutes, the upper phases were separated, and stored in aliquots and frozen at -80°C until analysis. Tc-99m Dimercaptosuccinic Acid was applied to the patients in the pyelonephritis group 4 months after the diagnosis for scar detection. Findings: The mean age of the patients in the cystitis group was 5.9±4.9, the pyelonephritis group was 5.9±4.8, and the healthy children were 7.8±4.2. There was no significant difference between the three groups in terms of age and gender (p:0.096, p:0.293). Spot urine angiotensinogen/creatinine ratios did not differ significantly from cystitis and pyelonephritis (p:0.999). There was no significant difference between patients with and without scarring in the pyelonephritis group (p:0.853). However, when the results of both patient groups were compared with the healthy children group, the spot urinary angiotensinogen/creatine ratios were significantly higher (p:0.003). Conclusions: Our results show that urinary angiotensinogen and urinary angiotensinogen/creatinine levels cannot be used in the differentiation of cystitis and pyelonephritis, but can be used in the diagnosis of urinary tract infection. We think that a study on urine angiotensinogen and spot urine angiotensinogen/creatinine levels in certain age groups, in patients with known pre-diagnosis scarring, in samples taken at the time of diagnosis and at regular intervals after diagnosis, may yield more meaningful results.