6-14 yaş çocuk dergilerinin günümüz dünya sorunları açısından incelenmesi
Examination of children's journals for 6-14 years in terms of today's world problems
  1. Tez No: 735178
  2. Yazar: ŞİFA NUR AKBULUT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE ÇAĞLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk Dergileri, Günümüz Dünya Sorunları, Coğrafya Eğitimi, Sosyal Bilgiler, Children's Magazines, Contemporary World Issues, Geography Education, Social Studies
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmada 6-14 yaş grubuna yönelik çıkarılan çocuk dergilerinin günümüz dünya sorunlarına yer verme durumlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaca yönelik, çocuk dergilerinin kapak sayfaları, konu başlıklarının içeriği, Covid-19 pandemisi sürecindeki içeriği ve günümüz dünya sorunlarının çocuk dergilerinde ne tür içeriklerde yer aldığı incelenmiştir. Çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Çalışma grubunun belirlenmesinde amaçlı örnekleme yöntemlerinden“ölçüt örnekleme”kullanılmıştır. Bu bağlamda çalışmanın veri toplama kaynağını beş farklı çocuk dergisinin 60 sayısı oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında doküman analizi ve verilerin çözümlenmesinde içerik analizi kullanılmıştır. Çalışmada elde edilen bulgulara göre dergi kapaklarındaki günümüz dünya sorunlarından en çok değinilen“hayvan sorunları”dır. İncelenen çocuk dergilerinin içeriğindeki konu başlıklarının %23.9'u günümüz dünya sorunlarıyla ilgilidir. Dergi içeriklerinde en fazla yer verilen sorunun“korona virüs (salgın hastalıklar)”olduğu belirlenmiştir. Günümüz dünya sorunları ile ilgili oluşturulan kategoriler içerisinde en sıklıkla ifade edilen sorunlar“nüfus ile ilgili sorunlar”kategorisine aittir. Günümüz dünya sorunları ile ilgili oluşturulan kategoriler içerisinde en az kullanılan sorunlar ise“tarım ve hayvancılıkla ilgili sorunlar”kategorisine aittir. Dergi içeriklerindeki günümüz dünya sorunlarıyla ilgili konulara daha çok Covid-19 pandemisinin başladığı ilk aylar (Nisan-Mayıs-Haziran) yer verildiği görülmüştür. İncelenen dergilerde günümüz dünya sorunları en çok“bilgilendirici metin”türünde makale olarak verilmiştir. Bu sonuçlara dayalı olarak; çocuk dergilerinde günümüz dünya sorunları konularına yer verilmesi gerektiği, çocuk dergilerinde günümüz dünya sorunları ile ilgili düzenlenen günlere, haftalara, kurumlara, anlaşmalara ve yasalara daha sık yer verilmesi yönünde öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine the children's magazines published for the 6-14 age group in terms of today's world problems. For this purpose, children's magazine's; cover pages, the content of the titles, the content during the Covid-19 pandemic and the text types in the content were examined in the context of today's world problems. Qualitative research method was used in the study. Criterion sampling, one of the purposive sampling methods, was used to determine the study group. The study group, which was determined according to certain criteria, consisted of 60 issues of five different children's magazines. Document analysis was used to collect the data and content analysis was used to analyze the data. According to the findings obtained in the study; Today's world“animal problems”are the most mentioned on magazine covers. 23.9% of the topics in the content of the children's magazines examined are related to today's world problems. It has been determined that the most frequently mentioned problem in the contents of the journal is the corona virus (epidemics). The most frequently expressed problems among the categories created for today's world problems belong to the“problems related to population”category. Among the categories created for today's world problems, the least used problems belong to the category of“problems related to agriculture and animal husbandry”. It has been seen that the contents of the magazine are mostly given place to the issues related to today's world problems in the first months (April-May-June) when the Covid-19 pandemic started. The themes of today's world problems in the contents of the magazine are mostly given as“informative text”type articles. Based on these results; It is necessary to include the themes of today's world problems more frequently in order for children to grow up more consciously in the titles and content of the magazines, to remind children's responsibilities towards world problems by giving more frequent place to the days, weeks, institutions, agreements and laws related to today's world problems in children's magazines.