Athlete brand image: Scale development and model test
Sporcu marka imajı ölçeğinin Türkçe formunun güvenirlik ve geçerlik çalışması
- Tez No: 735320
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAVUZ YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, İşletme, Sports, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sporcu, Marka, İmaj, Güvenirlik, Geçerlik, Athlete, Brand, Image, Reliability, Validity
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Spor Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Spor taraftarı ve izleyicilerin spora olan ilgisi ve spor tüketimi davranışları, sporun ana unsuru olan sporcuların imajından etkilenmektedir. Fiziksel görünümü beğeni toplayan, toplumda olumlu algılar oluşturan, sporla ilgilenen kişiler tarafından takdir edilen yıldız oyunculara karşı spor tüketicilerinin (taraftar olsun ya da olmasın), özel bir ilgisi olduğu söylenebilir. Bu sebeple sporcu marka imajının belirlenmesi hem o spor dalının hem de ilgili sporcuların pazarlanması sürecinde yönetimsel ve stratejik bilgiler kazandırabilir. Bu tez çalışmasının amacı, sporcu marka imajı ölçeğinin Türkçeye uyarlanarak güvenirlik ve geçerlik çalışmasının yapılmasıdır. Ayrıca, sporcu marka imajı ölçeği konusunda Türkiye'de henüz yapılmış bir araştırmaya rastlanılmadığı için bu çalışma ile Türkiye'ye uyarlanacak ölçeğin, diğer araştırmalarda kullanabileceği düşünülmektedir. Araştırmada Arai vd. (2013) tarafından geliştirilen Sporcu Marka İmajı Ölçeği (SMİÖ) kullanılmıştır. Bu ölçek üç boyut, on alt boyut ve otuz maddeden oluşmaktadır. Bu boyutlar, sporcu performansı, çekici bir görünüm ve pazarlanabilir yaşam tarzıdır. Sporcu performansı; sporcu uzmanlığı, yarışma biçimi, sportmenlik ve rekabet olmak üzere dört alt boyuttan oluşmaktadır. Çekici bir görünüm; fiziksel çekiciliği, giyim tarzı ve vücut zindeliği olmak üzere üç alt boyuttan oluşmaktadır. Pazarlanabilir yaşam tarzı; hayat hikâyesi, rol model ve taraftarlarla ilişkisi olmak üzere üç alt boyuttan oluşmaktadır. Araştırmanın evrenini, Ege Bölgesi'nde Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu ve/veya Spor Bilimleri Fakültesinde öğrenim gören öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise kolayda örneklem alma yöntemi ile seçilen Adnan Menderes Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Manisa Celal Bayar Üniversitesi ve Pamukkale Üniversitesi oluşturmaktadır. 1027 öğrenci araştırmaya katılmıştır. Güvenirlik ölçümlerinde iç tutarlık katsayısı ve bileşik güvenirlik hesaplamaları yapılmıştır. Yapı geçerliğini ölçmek amacıyla ilk önce açıklayıcı faktör analizi (AFA) daha sonra doğrulayıcı faktör analizi (DFA) yapılmıştır. DFA analizlerinde güvenirlik ölçümü için bileşik güvenirlik (AVE ve yapı güvenirliği) analizleri kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda, sporcu marka imajı ölçeğinin Türkçe formunun güvenilir ve geçerli bir ölçek olduğu tespit edilmiştir. SMİÖ 6 alt boyut ve 30 maddeden oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
Sports fans and the audience interest in sports and sports consumption behavior is influenced by the image of athletes who are the main elements of the sport.It can be said that sports consumers (whether or not they are supporters) have a particular interest in star players who are appreciated by people who are interested in sports, who are attracted to the physical appearance, create positive perceptions in society.For this reason, the determination of the athlete's brand image can provide managerial and strategic information in the process of marketing of that sport branch as well as the related athletes. The aim of this thesis is to make reliability and validity work by adapting the athlete brand image scale to Turkish. In addition, it is thought that the scale to be adapted to Turkey and so it can be used in other studies as there has not been a recent study in Turkey on the image scale of Athlete brand. Arai et al. (2013) developed by Athlete Brand Image Scale (ABI) was used.Athlete brand image scale consists of three dimensions, ten subdimensions and thirty items. These dimensions are athlete performance, attractive appearance and marketable lifestyle. Athlete performance consists of four subdimensions: athlete expertise, competition style, sportsmanship and rivalry. Attractive appearance consist of physical attractiveness, symbol, and body fitness. Marketable lifestyle consists of life story, role model and relationship effort. The population of the study is composed of students studing at the School of Physical Education and Sports in the Aegean region and the Faculty of Sports Sciences. The sample of this study consists of students of Adnan Menderes University, Dokuz Eylül University, Manisa Celal Bayar University and Pamukkale University, which are selected with the convenience sampling method. 1027 students participated in the research. Internal consistency coefficient and composite reliability calculations were performed in reliability measurements. In order to measure structure validity, explanatory factor analysis (EFA) was performed first and confirmatory factor analysis (CFA) was made. CFA analysis was performed by using composite reliability (AVE and structure reliability) analysis for reliability measurement. As a result of there search, it was determined that the Turkish form of the athlete brand image scale is a reliable and valid scale. Athlete Brand Image Scale consists of 6 subdimensions and 30 items.