Geri Dön

Yeniden yapılanma politikaları ve yeniden yapılanma politikalarının mali tablolara etkileri (Elektrik sektöründe bir uygulama)

Restructuring policies and impact of the restructuring policies on financial statements (An application in the electricity sector)

  1. Tez No: 73574
  2. Yazar: SANER BAŞARAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER LALİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 239

Özet

ÖZET Elektrik, su, gaz, telekomünikasyon gibi kamu hizmetleri dünya üzerinde Kamu Hizmet Şirketleri tarafından yürütülmektedir. Genellikle bir devlet tekeli niteliği taşıyan bu şirketler, dünyadaki gelişmelerin etkisiyle tekel özelliklerini kaybetmeye başlamışlardır. Liberalleşme ve globalleşmeye paralel olarak bu sektörler rekabete açılmakta olup bu süreç yeniden yapılanmayı gerekli hale getirmiştir. Yeniden yapılanma daha önce ölçek ekonomisi gereği üretimden satışa kadar tekel özelliği taşıyan sektörün dikey ve yatay olarak bölünmesi, yeni firmaların girmesi, özelleşmesi, bağımsız regülasyona tabi olması, maliyet artı makul kar yerine verimlilik esasına dayalı işletmecilik ve tarife yönetiminin hakim olması gibi süreçlerden oluşmaktadır. Elektrik sektöründe de gelişmiş ülkelerde verimliliğin artması; gelişmekte olan ülkelerde ise devletin talebi tek basma karşılayamaması nedeniyle özel sektör finansmanını çekmek amacıyla sektörde hızlı bir değişim süreci yaşanmaktadır. Bir elektrik piyasası oluşmakta ve tarife serbest piyasa koşullarında belirlenmektedir. Fiyat tamamen maliyetten bağımsız hale gelmiş ve verimlilik esası belirleyici olmuştur. Türkiye, her yıl 4 milyar Dolarlık yatırım ihtiyacım giderebilmek için sektörü özel firmalara açmıştır. Ancak, ikili anlaşmalarla Yap İşlet Devret modelinde alacağı sabit enerji maliyeti mevcut koşulların devamında tüketici tarifesini 7 centlerden 12.5 cent'e kadar yükseltebilecektir. Bu da enerjisi dünyada en pahalı ülkelerden biriii konumuna getirecektir. Zira, oluşacak nakit açığını tarife dışında kapatacak bir politika yoktur. Bu tez çalışmasında hazırlanan finansal model bazı politikaların uygulanmasıyla şu sonuçların elde edilebileceğini göstermektedir: 1. Üretimde daha rekabetçi bir politika izlenmelidir. Enerji alış maliyetinin 5 cent'i geçmemesi nakit açığmı önemli ölçüde azaltmaktadır. 2. Dağıtımın özelleşmesi yerindedir; kayıp maliyetlerinin azaltılması nakit ihtiyacım azaltmaktadır. 3. Elektrik tarifesi üzerindeki fonlar azaltılmak, sektörün bütçeyi besler konumdan uzaklaşması gerektirmektedir. 4. Özelleşme gelirleri sektörün finansmanında kullanılmalıdır. 5. Bu politikalarla nakit dengesini kuran tarife düzeyi 12.5 cent seviyesinden 9 cent'lere çekilmektedir.

Özet (Çeviri)

ili SUMMARY Public services such as electricity, gas, water and telecommunications are rendered by public utilities which have existed as monopolies until recently. The changing landscape due to liberalization and globalization of these markets has caused restructuring of these sectors. Restructuring process includes vertical and horizontal unbundling of the sector which has been monopolistic from generation to sale as required by economies of scale, entries of new investors, privatization, shift to“price cap”which is based on efficiency instead of“return on equity”in tariff policies, and independent regulation. Electricity sector changes rapidly with the introduction of competition. Efficiency factor in developed countries, and financing requirements to meet the demand in developing countries have been underlying causes for the reshaping of these markets. Now, an electricity market is developed where electricity is exchanged freely with prices determined by the market, independent of supply costs. Turkey opens the sector to private investment in order to be able to meet 4 billion Dollar investment requirement per year. However, sticking to current policies under which energy will be purchased through fix price bilateral contracts; will push tariff up to 12.5 cent/kwh from its present 7-7.5 cent/kwh levels. In this study, a financial model is developed which shows the impact of the following policies:iv 1. Competition should be maintained In creating new capacity. 2. Line losses will be reduced through distribution privatization. 3. Privatization proceeds should be retained within the sector. 4. Levies on tariff should be reduced. These policies are shown to diminish cash gap and the upward pressure on tariff.

Benzer Tezler

  1. Doğal, tarihsel ve arkeolojik alanların turizm potansiyelinin belirlenmesi: Göller bölgesi örneği

    The Determination of natural, historical and archeological sites for tourism potential: The case of lakes district

    ALİ TÜRK

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2000

    Şehircilik ve Bölge Planlamaİstanbul Teknik Üniversitesi

    PROF.DR. MESTURE AYSAN

  2. ЕВРАЗИЯ ЭКОНОМИКАЛЫК БИРЛИГИ: КЫРГЫЗСТАН МИСАЛЫНДА

    Avrasya Ekonomik Birliği: Kırgızistan örneği / The Eurasian Economic Union: The Case Of Kyrgyzstan

    ŞAMİL BALCI

    Doktora

    Kırgızca

    Kırgızca

    2024

    EkonomiKırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi

    İktisat Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. CUSUPCAN PİRİMBAYEV

  3. Uluslararası ticaretin dinamiği

    Başlık çevirisi yok

    NAMIK TEVER

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1993

    Ekonomiİstanbul Üniversitesi

    Para Banka Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. HALİT TARGAN ÜNAL

  4. Yabancı sermaye ile ilişkiler 1850-1954

    Başlık çevirisi yok

    NEVZAT ONARAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1987

    Ekonomiİstanbul Üniversitesi

    Para Banka Ana Bilim Dalı

  5. Avrupa Birliği bölgsel kalkınma politikaları ve Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne uyum sürecinde Güneydoğu Anadolu Projesi

    European Union regional development policies and Southeastern Anatolis project in the Accession process of Turkey to EU

    FÜSUN ORALALP

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2002

    Kamu YönetimiAnkara Üniversitesi

    Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. CAN HAMAMCI