Kur'an'da halk ve hükümdar ilişkisi
The relationship between the governor and the people in the Quran
- Tez No: 735845
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE BETÜL ORUÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tefsir, Kur'an, hükümdar, halk, siyaset, Tafsir, Qur'an, president, people, politics
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Yüce Kur'ân'da hükümdar ile halk (yönetene ile yönetilen) arasındaki ilişkinin çok büyük önemi vardır. Yüce Kur'ân'dapek çok âyet-i kerîmede bu ilişkinin ve bununla ilgili hususların öneminin altı çizilmiştir. İslam hukukunda, halkın siyasi hakları, hukuk çerçevesinde garanti altına alınmış, hükümdarların nitelik ve tasarrufları, Müslüman olmak, reşit ve erkek olmak, adil ve bilgili olmak, özgür ve fiziksel yeterliliğe sahip olmak gibi çeşitli yetki şartları âyetlerde açıklanmıştır. Kur'ân'dmübâyaa(biatleşme), müşâvere (danışma ve danışma kurulu), mütâavat (meşrû emirlere uyma) ve mes'ûliyyet(hesap verme) gibi hükümdar ile halk arasındaki ilişki türlerine dikkat çekilmiş, bu önemi büyük ilişkinin özellikleri beyan edilmiştir. Bu doğrultuda çalışmada dil, tefsir, hadis, siyaset ve benzeri kaynaklardan istifade ederek konuyu iki bölümde ele aldık. Birinci bölümde tez konusunun dil ve terim anlamı açıklanmış, hükümdar ile halk arasındaki ilişkinin Kur'ân-ı Kerîm bağlamında izah edilmiş,“velayet [yetki]”kelimesinin dil ve terim anlamı arasındaki ilişki ortaya konmuştur. Ardından Kur'ân-ı Kerîm ışığında hükümdar ile halk arasındaki ilişkiye dair âyet-i kerîmeler, hadisler, sahabe ve tabiin görüşleri ele alınmış; bu ilişkinin Kur'ân-ı Kerîm'deki türleri üzerinde durulmuş, özellikleri incelenmiştir. İkinci bölümde hükümdar ile halk arasındaki ilişki genel öneminden bahsedilmiş, yüce Kur'ân'da bu ilişkiyi dile getirişindeki amaçlar incelenmiş, âlimlerin konuya dair görüşlerine temas edilmiştir. Daha sonra hükümdar ile halkın Kur'ân'daki birbirlerine karşı görev ve hakları ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In the light of the Qur'an, the relationship between the Presidentand the people (the ruler and the ruled) is of great importance. In many verses of the Qur'an, the importance of this relationship and the issues related to it have been underlined. In Islamic law, the political rights of the people are guaranteed within the framework of the law, and various authority conditions such as the qualifications and dispositions of the President, being Muslim, being of age and male, being fair and knowledgeable, being free and having physical competence are explained in verses. In the Qur'an, attention is drawn to the types of relations between the Presidentand the people, such as mubâyaa (pledging allegiance), consultation (advisory and advisory board), mutâavat (following legitimate orders) and mes'ûliyyet (giving account) has been declared. In this direction, we discussed the subject in two parts by making use of language, tafsir, hadith, politics and similar sources. In the first chapter, the language and term meaning of the thesis topic is explained, the relationship between the Presidentand the people is explained in the context of the Qur'an, and the relationship between the language and the term meaning of the word“velayet [authority]”is revealed. Then, in the light of the Qur'an, the verses, hadiths, the views of the Companions and the Tabi'in about the relationship between the Presidentand the people were discussed; The types of this relationship in the Qur'an are emphasized and its features are examined. In the second part, the general importance of the relationship between the Presidentand the people was mentioned, the aims of the Qur'an in expressing this relationship were examined, and the views of the scholars on the subject were touched upon. Then, the duties and rights of the Presidentand the people against each other in the Qur'an are discussed.