Fiziksel olaylar öğrenme alanına yönelik hazırlanan kılavuzun hafif düzeyde zihinsel yetersizliğe sahip öğrencilerin bilimsel süreç becerilerini geliştirmeye etkisi
The effect of the guide prepared for the field of physical events learning on developing science process skills of students with mild intellectual disability
- Tez No: 735854
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL ER NAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilimsel Süreç Becerileri, Hafif Düzeyde Zihinsel Yetersizlik, Fen Deneyleri Kılavuzu, Fiziksel Olaylar, Science Process Skills, Mild Intellectual Disability, Science Experiments Guide, Physical Events
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trabzon Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Fen bilimleri öğretmenlerine, hafif düzeyde zihinsel yetersizliğe sahip kaynaştırma öğrencileri ile destek odada yapacakları uygulamalar açısından yol gösterici olacak kılavuzların hazırlanması fen öğretimi için önem teşkil etmektedir. Bu çalışmanın amacı, hafif düzeyde zihinsel yetersizliğe sahip beşinci sınıf kaynaştırma öğrencilerine yönelik“Fiziksel Olaylar”öğrenme alanını içeren Tahmin-Gözlem-Açıklama (TGA) yöntemi entegre edilmiş aktif öğrenme teknikleriyle zenginleştirilmiş fen deneyleri kılavuzu hazırlamak ve hazırlanan kılavuzun öğrencilerin bilimsel süreç beceri gelişimleri ve kavramsal anlamaları üzerine olan etkisini incelemektir. Araştırmanın örneklemini beşinci sınıfta öğrenim gören sekiz hafif düzeyde zihinsel yetersizliğe sahip kaynaştırma öğrencisi oluşturmaktadır. Çalışmada karma yöntem kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak bilimsel süreç becerileri gelişim formu ve görüşme sorularından yararlanılmıştır. Araştırmada, fiziksel olaylar öğrenme alanına yönelik zenginleştirilmiş çalışma yapraklarından oluşan kılavuz geliştirilmiştir. Kılavuz destek odada kullanılmak üzere hazırlanmıştır. Kılavuzda yer alan fen deneyleri özel eğitim ve fen bilimleri öğretmenlerinin görüşleri alınarak hazırlanmıştır. Kılavuzda yer alan çalışma yapraklarına TGA yöntemi entegre edilerek, aktif öğrenme teknikleriyle zenginleştirilmiştir. Ayrıca çalışma yapraklarında karekod ve avatar uygulamasından yararlanılmıştır. Bilimsel Süreç Beceri Gelişim Formundan elde edilen verilerin analizinde dereceli puanlama anahtarından yararlanılmıştır. Görüşme sorularının analizinde ise tam anlama, kısmi anlama, alternatif kavrama ve anlamama/cevaplamama kategorileri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda öğrencilerin bilimsel süreç beceri gelişim formundan aldıkları puanlar genel olarak değerlendirildiğinde çalışma grubu öğrencilerinin ön ve son testten aldıkları puanlar arasında son test lehine anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca çalışma sonunda öğrencilerin bilimsel süreç becerilerinden verileri yorumlama, uzay-zaman ilişkilerini kullanma, iletişim kurma, deney yapma, gözlem yapma, çıkarım yapma, ölçme ve değişkenleri kontrol etme becerilerini kullanma düzeylerinde gelişim gözlemlenirken; hipotez kurma ve tahmin etme becerilerinde kısmen gelişim gözlemlendiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
It is important to prepare materials or guides that help science teachers in terms of practices they will do in the support room with inclusive students with mild intellectual disability. The aim of this study is to prepare a science experiment guide enriched with active learning techniques integrated into“Prediction-Observation-Explanation”(POE) method which includes the“Physical Events”learning field for fifth grade inclusive students with mild intellectual disability, and to examine the effect of the prepared guide on the scientific process skills and conceptual understanding of these students. The sample of this study consists of eight fifth grade inclusion students with mild intellectual disability. Mixed method was utilized in the study. Scientific process skills, development form and interview questions were utilized as data collection tools. In the research, a guide consisting of enriched worksheets for the field of learning physical events was developed. The guide was prepared for use in the support room. The science experiments in the guide were prepared by taking the opinions of special education and science teachers. The POE method has been integrated into the worksheets in the guide and enriched with active learning techniques. In addition, data matrix and avatar applications were utilized in the worksheets. The rubric was used for the analysis of the data obtained from the Scientific Process Skill Development Form. In the analysis of the interview questions, the categories of exact understanding, partial understanding, alternative understanding and not understanding/not answering were used. As a result of this study, when the scores the students got from the Scientific Process Skill Development Form were evaluated, it was determined that there was a significant difference between the scores of the study group students in the pre-test and post-test. In addition, at the end of the study, an improvement was observed in the students' science process skills in“interpreting data, using space-time relations, communicating, experimenting, observing, making inferences, measuring and controlling variables”. However, at the end of the study, it was concluded that a partial improvement was observed in the hypothesis and estimation skills of the students.