Over kanseri hastalarında tiyol – disülfid düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of THİOL - disulfide levels in patients with ovarian cancer
  1. Tez No: 736004
  2. Yazar: ALAATTİN KARABULUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUZAFFER SANCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: over kanseri, thiol, disulfide, belirteç, ovarian cancer, thiol, disulfide, biomarker
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Amaç: Bu çalışmada over kanseri hastası olan kadınların ve sağlıklı kadınların plazma tiyol-disülfid dengesi incelenerek oksidan/antioksidan metabolizmalarının değerlendirilmesi ve dinamik tiyol disülfid metabolizma parametrelerinin over kanserinde olası bir belirteç olarak rolünün belirlenmesi amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif tasarımlı, vaka-kontrol çalışmasına Nisan 2021- Ocak 2022 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'ne başvurmuş olan pelvik kitle ön tanılı 69 hasta ile yaşları uyumlu olan rutin jinekolojik kontrol için başvuran 46 sağlıklı kadın dahil edildi. Çalışmaya dahil edilen katılımcılar sigara içmeyen, alkol tüketmeyen, ek hastalığı olmayanlardan seçilmiştir. Katılımcıların onamı alındıktan sonra demografik ve klinik verileri kayıt altına alındı. Preoperatif dönemdeki hastalardan ve kontrol grubundan rutin tetkikleri için alınan kan örnekleri uygun koşullarda muhafaza edildi; serum total tiyol, native tiyol, disulfid ve iskemi modifiye albumin seviyesi belirlendi. Verilerin analizinde Statistical Package for the Social Sciences 22.0 sürümü (IBM Corporation, Armonk, New York, US) paket programı kullanıldı. Bulgular: Over kanseri hastalarında serum native tiyol, total tiyol seviyeleri ile native tiyol/total tiyol oranının kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük olduğu; serum disülfid seviyesi ile disülfid/total tiyol, disülfid/native tiyol oranlarının ise anlamlı derecede yüksek olduğu saptanmıştır. Ancak aynı karşılaştırma over kanseri hastaları ile benign ovaryan neoplazisi olan hastalar arasında yapıldığında serum disülfid ve total tiyol seviyeleri arasında anlamlı fark olmadığı saptanmıştır. Over kanseri hastalarındaki disülfid/total tiyol oranı [5,95 (4,85-10,16)], disülfid/native tiyol oranı [6,76 (5,37-12,75)]; benign ovaryan neoplazisi olan hastalarınkine [sırasıyla 5,00 (4,72-5,90) ve 5,55 (5,22-6,69)] göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p=0,012 ve p=0,012). Over kanseri hastalarındaki serum native tiyol düzeyi [200,03±49,79] ve native tiyol/total tiyol oranlarının [88,08 (79,68-90,28)] ise benign ovaryan neoplazi grubundakinden [sırasıyla; 228,57±67,05 ve 90,00 (88,18-90,54)] istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşük olduğu bulunmuştur (p=0,046 ve p=0,012). Sonuç: Diğer malignitelerde de olduğu gibi over kanseri ile dinamik tiyol disülfid dengesi arasındaki ilişki daha kapsamlı ve yeni çalışmalarla desteklendiğinde bu oksidatif metabolizma ürünleri gelecekte potansiyel bir biyobelirteç olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it is aimed to evaluate the oxidant/antioxidant metabolism and to determine its role as a possible marker in ovarian cancer by examining the plasma thiol - disulfide levels of women with ovarian cancer and healthy women. Materials and Methods: This prospective designed, case-control study included 69 patients with pre-diagnosis of pelvic mass and 46 agematched healthy women who applied to Health Sciences University İzmir Tepecik Training and Research Hospital Gynecology and Obstetrics Clinic between April 2021 and January 2022. Participants included in the study were selected from those who do not smoke, do not consume alcohol, and do not have any additional diseases. After obtaining the consent of the participants, their demographic and medical data were recorded. The blood samples taken from the preoperative patients and the control group for routine examinations were kept under appropriate conditions; serum total thiol, native thiol, disulfide and ischemia modified albumin levels were determined. Statistical Package for the Social Sciences version 22.0 (IBM Corporation, Armonk, New York, US) program was used to analyze the data. Results: In ovarian cancer patients, serum native thiol, total thiol levels and native thiol/total thiol ratio were statistically significantly lower than the control group; serum disulfide level and disulfide/total thiol and disulfide/native thiol ratios were found to be significantly higher. However, when the same comparison was made between ovarian cancer patients and patients with benign ovarian neoplasia, no significant difference was found between serum disulfide and total thiol levels. Disulfide/total thiol ratio and disulfide/native thiol ratio in ovarian cancer patients [respectively 5,95 (4,85-10,16) and 6,76 (5,37-12,75)] were found to be statistically higher than those of patients with benign ovarian neoplasia [respectively 5,00 (4,72-5,90) and 5,55 (5,22-6,69)] (p=0.012 and p=0.012). Serum native thiol level and native thiol/total thiol ratio in ovarian cancer patients [respectively 200,03±49,79 and 88,08 (79,68-90,28)] were found to be statistically lower than those of patients with benign ovarian neoplasia [respectively 228,57±67,05 and 90,00 (88,18-90,54)] (p=0.046 and p=0.012). Conclusion: As in other malignancies, when the relationship between ovarian cancer and dynamic thiol disulfide balance is supported by more comprehensive and new studies, these products of oxidative metabolism may be a potential biomarker in the future.