The joint effect of word frequency and output interference in recognition memory: Test of a model prediction
Tanıma belleğinde kelime sıklığı ve testin bozucu etkilerinin bellek modeli tahminini test ederek birlikte incelenmesi
  1. Tez No: 736005
  2. Yazar: HATİCE DEDETAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLI KILIÇ ÖZHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Testin Bozucu Etkisi, Test Pozisyonu Etkisi, Kelime Sıklığı Etkisi, BEG, Tanıma Belleği, Output Interference, Test Position Effect, Word Frequency Effect, REM, Recognition Memory
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Testin bozucu etkisi (TBE) bellek testi sırasında testin sonlarına doğru performansın düşmesi olarak tanımlanır. Çeşitli bellek modelleri bu etkiyi farklı yöntemlerle açıklarlar. Madde modellerine göre TBE test sırasında öğrenme gerçekleştiği için ortaya çıkmaktadır. Bir madde test edildiğinde o sırada bellekte bulunan bir madde güncellenir veya belleğe yeni bir madde eklenir. Test sırasında bellekte yapılan bu güncellemeler testin sonuna doğru karışıklığa neden olur. Modeller arasında tartışma konusu olan bir diğer etki ise kelime sıklığı etkisidir (KSE). Bu etki, günlük hayatta düşük sıklıkta kullandığımız kelimelerin tanıma belleği testinde daha iyi hatırlanması şeklinde açıklanır. Madde modelleri bu etkiyi ayrıştırıcılık ile açıklamaktadır. Bu modellere göre az sıklıkta kullanılan kelimeler yüksek sıklıkta kullanılan kelimelere göre daha ayrıştırıcı özelliklere sahip olduğu için test sırasında eşleşme daha kolay olmaktadır. Bu tezin amacı da bir madde modeli olan Bellekten Etkin Gerigetirme (BEG) modelinin bahsi geçen KSE ve TBE etkilerinin birlikte tahminini canlandırarak o tahmini test etmektir.
Özet (Çeviri)
Output interference (OI) is defined as a decline in performance throughout testing in episodic memory. Different models have separate explanations for OI. For item noise models, OI results from encoding during test. When items are presented at test, they are compared to all items in the memory and if a match occurs, the matched study item is updated, and if a match does not occur, a new memory trace is added. These updates during the test phase lead to confusion through the end of the test list. Another hotly debated effect is the word frequency effect (WFE) which refers to better recognition performance for low frequency (LF) items than high frequency (HF) items. Item noise approach explains this effect through the feature distinction approach. Since LF words have distinctive features, the matching procedure will be easier during the test leading to higher performance. The current project simulates and tests the prediction of Retrieving Effectively from Memory Model (REM).