Acil servise başvuran ve beyin difüzyon ağırlıklı manyetik rezonans görüntüleme yapılan hastaların geriye yönelik incelenmesi
''background examination of patients who registered to the emergency department and WHO was maintained with brain diffusion weighted magnetic resonance imaging''
- Tez No: 736028
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OĞUZHAN BOL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Difüzyon ağırlıklı manyetik rezonans görüntüleme, acil servis, Diffusion-weighted magnetic resonance imaging, Emergency Service
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Acil servise başvuran difüzyon ağırlıklı manyetik rezonans görüntüleme yapılan hastaların demografik özelliklerini, başvuru nedenlerini, tanı dağılımlarını, hastanede kalış sürelerini ve sonuçlarını inceleyerek acil servisten istenen difüzyon ağırlıklı manyetik rezonans görüntülenmenin etkinliğini ve gerçek endikasyonlarını saptamayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız 01.01.2020-31.01.2020 tarihleri arasında Kayseri Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği'ne gelen difüzyon ağırlıklı manyetik rezonans görüntüleme(DAMRG) yapılan hastalarda geriye dönük tanımlayıcı özellikte yapılmıştır. Hastalara ait veriler Hastane Bilgi Yönetim Sistemi(HBYS) ve hasta dosyaları üzerinden elektronik ortamda elde edilmiştir. Hastalar için demogrofik ve klinik bilgilere ilişkin sorulardan oluşan bir form hazırlanmış, bu formlar doldurulmuş ve formlardaki bilgiler elektronik ortama kaydedilmiştir. Kaydedilen veriler uygun istatistik yöntemleri kullanılarak incelenmiştir. Bulgular: Çalışmaya 157'sinin (50,8) kadınlardan, 152'sinin (%49,2) ise erkeklerden oluştuğu 309 hasta dahil edildi. Hastaların yaş ortalaması 66,13 yıl olarak bulundu. Hastaların özgeçmişinde; hipertansiyon (%38,2), diyabetes mellitus (%22,3) en sık tespit edilen ek hastalıklardı. En sık başvuru şikayeti 79 (%25,6) hasta ile kol ve bacakta güçsüzlüktü. Hastaların 249'unda (%80,6) DAMR görüntülemede patoloji tespit edilmedi. DAMR görüntülemede patoloji saptanan hastalarda, en sık parietal lobta iskemik alan saptandı. DAMRG'de patoloji saptanmayan hastalardan 151'i (%60,6) başvurudan sonraki altı ay içerisinde tekrar hastaneye başvurduğu ve bu başvurularında nörolojik patoloji tespit edilmediği saptandı. Hastalardan 186'sı (%60,2) acil servisten taburcu edilirken, 123'ü (%39,8) hastaneye yatırılarak tedavi edilmiştir. Yatışı yapılan 63 (%20,4) hastanın yoğun bakım ihtiyacı olmuştur. Tartışma ve Sonuç: Çalışmamızda acil serviste istenilen DAMRG'lerden çoğunda patoloji saptanmadığı tespit edildi. Acil serviste DAMRG'yi daha etkin kullanmak ve görüntüleme maliyetini azaltmak için kılavuzlar, yöntemler ve algoritmalar geliştirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Aim: We aimed to determine the effectiveness and real indications of diffusion-weighted magnetic resonance imaging requested from the emergency department by examining the demographic characteristics, reasons for admission, diagnosis distribution, length of hospital stay and results of patients who applied to the emergency department. Materials and Methods: Our study was carried out between 01.01.2020-31.01.2020 in Kayseri. It was performed retrospectively in patients who underwent diffusion weighted magnetic resonance imaging at the Emergency Medicine Clinic of the Kayseri City Training and Research Hospital. The data of the patients were obtained electronically through the Hospital Information Management System (HIMS) and patient files. A form consisting of questions about demographic and clinical information was prepared for the patients, these forms were filled and the information in the forms was recorded in the electronic environment. The recorded data were analyzed using appropriate statistical methods. Results: A total of 309 patients were included in the study, of which 157 (50.8) were women and 152 (49.2%) were men. The mean age of the patients was 66.13 years. In the history of the patients; hypertension (38.2%) and diabetes mellitus (22.3%) were the most common co-morbidities. The most common complaint was weakness in the arms and legs in 79 (25.6%) patients. No pathology was detected in DAMR imaging in 249 (80.6%) of the patients. In patients with pathology in DAMR imaging, ischemic area was detected most frequently in the parietal lobe. It was determined that 151 (60.6%) of the patients who were not found to have pathology in DAMRI were admitted to the hospital again within six months of admission. While 186 (60.2%) patients were discharged from the emergency department, 123 (39.8%) patients were hospitalized and treated. 63 (20.4%) hospitalized patients needed intensive care. Discussion and Conclusion: In our study, it was found that pathology was not detected in most of the DAMRIs requested in the emergency department. Guidelines, methods and algorithms need to be developed in order to use DAMRI more effectively and to reduce imaging costs in the emergency department.