Antalya'da yaşayan 18-74 yaş grubundaki bireylerin COVID--19 hastalığına ilişkin risk algılarının, bilgilerinin ve önleyici davranışlarının belirlenmesi
Determining the risk perceptions, information and preventive behaviors related to COVID--19 disease of individuals in the 18-74 age group living in Antalya
  1. Tez No: 736117
  2. Yazar: ALİ AKÇA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE MEYDANLIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: COVID-19, pandemi, bilgi, davranış, hemşire, COVID-19, pandemic, knowledge, behavior, nurse
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Amaç: Bu araştırma, Antalya'da yaşayan 18-74 yaş grubundaki bireylerin COVID-19'a ilişkin risk algılarının, bilgilerinin ve önleyici davranışlarının belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Tanımlayıcı tipte olan bu araştırma, Antalya'nın beş merkez ilçesinde yaşayan 18-74 yaş grubundaki 1000 kişi ile gerçekleştirilmiştir. Veriler, araştırmacılar tarafından hazırlanan“Covid-19 Hastalığına İlişkin Soru Formu”ile her ilçeden belirlenen birer aile sağlığı merkezinde eş zamanlı olarak Mart 2021 tarihinde toplanmıştır. Çalışmanın verileri normal dağılıma uyduğu için analizlerde t testi, Anova testi ve Bonferroni düzeltmesi kullanılmış ve anlamlılık düzeyi 0.05 olarak belirlenmiştir. Çalışma için etik onam, kurum izinleri ve bireylerden aydınlatılmış onam alınmıştır. Bulgular: Katılımcıların COVID-19 genel bilgi puan ortalamaları (11.85±2.29) ile COVID-19'u önleyici uygulamalar bilgi (25.00±3.42) ve davranış (84.85±10.33) puan ortalamaları iyi düzeyde bulunmuştur. Katılımcıların COVID-19'a ilişkin bilgi ortalamalarının yaş ilerledikçe azaldığı, eğitim ve gelir düzeyi yükseldikçe arttığı, çalışanlarda ve pandemi döneminde çalışanlarda daha yüksek olduğu; COVID-19'u önleyici uygulamalara ilişkin bilgi puan ortalamalarının yaş ilerledikçe azaldığı, eğitim düzeyi yükseldikçe arttığı, bekarlarda, çalışanlarda daha yüksek olduğu ve COVID-19'u önleyici uygulamalara ilişkin davranış puan ortalamalarının yaş ilerledikçe azaldığı, eğitim düzeyi yükseldikçe arttığı, bekarlarda, pandemi döneminde çalışanlarda daha yüksek, geliri temel ihtiyaçlarını karşılamayanlarda daha düşük olduğu, tespit edilmiştir. Sonuç: Antalya merkez ilçelerinde yapılan bu çalışmada katılımcıların COVID-19'u önleyici bilgi ve davranışları iyi düzeyde olmasına karşın, sağlık otoriteleri tarafından önerilmeyen bazı uygulamaları yaptıkları tespit edilmiştir. İlgili sağlık otoriteleri tarafından pandemi sürecine ilişkin zamanında, doğru ve güncel bilgiler verilmesi toplumun gereken tedbirlere uyum ve katılımının artırılması için önemlidir.
Özet (Çeviri)
Objective: This research was conducted to determine the risk perceptions, knowledge and preventive behaviors of individuals in the 18-74 age group living in Antalya regarding COVID-19. Method: This descriptive study was conducted with 1000 people in the 18-74 age group living in five central districts of Antalya. The data were collected simultaneously in March 2021 in a family health center determined in each district, with the“Questionnaire on Covid-19 Disease”prepared by the researchers. Since the data of the study fit the normal distribution, t test, Anova test and Bonferroni correction were used in the analysis and the level of significance was determined as 0.05. Ethical consent, institutional permissions and informed consent from individuals were obtained for the study. Results: The participants' mean scores of COVID-19 general knowledge (11.85±2.29) and preventive practices of COVID-19 (25.00±3.42) and behavior (84.85±10.33) scores were found to be at a good level. The average knowledge of the participants on COVID-19 decreases as the age progresses, increases as the education and income level increases, and is higher in employees and employees during the pandemic period; The average score of knowledge about preventive practices against COVID-19 decreases with age, increases as the level of education increases, is higher among singles and employees, and the average score of behavior regarding preventive practices against COVID-19 decreases with age, increases as the level of education increases. It has been determined that it is higher among those who work in the period of employment, and lower among those whose income does not meet their basic needs. Conclusion: In this study, which was carried out in the central districts of Antalya, it was determined that although the participants had a good level of knowledge and behavior to prevent COVID-19, they did some practices that were not recommended by the health authorities. Timely, accurate and up-to-date information on the pandemic process by the relevant health authorities is important for increasing the compliance and participation of the society in the necessary measures.