Preeklampsi tanısı almış gebelerde serum laminin düzeyinin obstetrik sonuçlara etkisi
The effect of serum laminin level on obstetric results in preeclampsy diagnosed pregnancy
  1. Tez No: 736146
  2. Yazar: HALE ÖZER ÇALTEK
  3. Danışmanlar: UZMAN BAŞAK CINGILLIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: preeklampsi, laminin, maternal, gebelik, preeclampsia, laminin, maternal, pregnancy
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Giriş: Preeklampsi gebeliğe özgü ciddi maternal ve neonatal komplikasyonlar ile seyreden bir durumdur. Patofizyolojisi hala net aydınlatılamamıştır. Tüm gebeliklerin %8'ini etkilemektedir. Dünyada maternal mortalitenin önemli sebeplerinden biridir. Amaç: Lamininler, ekstraselüler matriks ve hücre yüzeyleri ile etkileşime girerek adezyon, migrasyon, apoptoz ve farklılaşmada gibi çeşitli hücresel fonksiyonlarda görev alan bir glikoproteindir. Çalışmamızdaki amaç preeklampsi tanısı almış gebeler ile normotansif sağlıklı gebelerin serum laminin düzeylerini karşılaştırarak, serum laminin düzeyi ile maternal ve fetal klinik ve laboratuvar parameterleri arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Gereç ve yöntem: Mayıs 2021 ve Mayıs 2022 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde 24- 37. haftalar arasında ek hastalığı bulunmayan 138 gebe çalışmaya dahil edildi. Çalışma grubu preeklampsi tanısı almış 62 gebeden, kontrol grubu ise normotansif 76 gebeden oluşmaktaydı. Olguların demografik, klinik, laboratuvar ve serum laminin parametreleri prospektif olarak değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamızda preeklampsi ve kontrol grubu arasında yaş, gravida, parite ve vücut kitle indeksi arasında anlamlı fark yoktu. Preeklampsi grubunda ortalama arteryel basınç ve yenidoğan yoğun bakım ünitesi gereksiniminin daha yüksek olduğu görüldü (p: .000). Preeklampsi grubunda doğum haftası, doğum ağırlığı, umblikal kord pH'sı ve 5.dakika APGAR skoru kontrol grubuna göre anlamlı daha düşük bulundu (sırasıyla, p: .000, p: .000, p: .021, p: .004). Laboratuvar parametreleri incelendiğinde, preeklampsi grubunun hemoglobin, trombosit, ALT, AST değerlerinde kontrol grubuna göre anlamlı fark saptanmadı. Preeklampsi grubunda üre ve kreatinin değerleri kontrol grubuna göre daha yüksek olduğu görüldü (sırasıyla p: .038 ve p: .007). Serum laminin değerlerinin preeklampsi grubunda kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha yüksek olduğu izlendi (p: .001) Maternal serum laminin seviyelerinin demografik ve klinik parametrelerle korelasyonu incelendiğinde, 9 lamininin ortalama arteryel basınç ve proteinüri miktarı ile anlamlı pozitif korelasyon gösterdiği (sırasıyla p: .005, p: .000), umblikal kord pH'sı ve doğum haftası ile anlamlı negatif korelasyon gösterdiği (sırasıyla, p: .000, p: .004) bulundu. Maternal yaş, VKI, doğum ağırlığı ve 5. Dakika APGAR skoru ile serum laminin seviyeleri arasında anlamlı fark bulunamadı. Preeklampsi subgrupları incelendiğinde erken başlangıçlı preeklampsi grubunda, geç başlangıçlı preeklampsi ve kontrol grubuna göre maternal serum laminin seviyelerinin kontrol grubundan anlamlı yüksek olduğu görülmüştür. (p: .007). Sonuç: Preeklampsi tanısı almış gebelerde normotansif kontrol grubuna göre serum laminin düzeyleri anlamlı artmış olarak saptandı. Çalışmamızda erken başlangıçlı preeklampside, geç başlangıçlı preeklampsi ve kontrol grubuna göre serum laminin düzeyi daha yüksek saptandır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Preeclampsia is a pregnancy-specific condition with serious maternal and neonatal complications. Its pathophysiology is still not clearly elucidated. It affects 8% of all pregnancies. It is one of the important causes of maternal mortality in the world. Aim: Laminins are a glycoprotein involved in various cellular functions such as adhesion, migration, apoptosis and differentiation by interacting with the extracellular matrix and cell surfaces. The aim of our study is to compare the serum laminin levels of pregnant women diagnosed with preeclampsia and normotensive healthy pregnant women, and to investigate the relationship between serum laminin level and maternal and fetal clinical and laboratory parameters. Materials and Methods: Between May 2021 and May 2022, 138 pregnant women between 24-37. weeks of gestation who did not have any additional disease in Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu City Hospital Gynecology and Obstetrics Clinic were included in the study. The study group consisted of 62 pregnant women diagnosed with preeclampsia, and the control group consisted of 76 normotensive pregnant women. Demographic, clinical, laboratory and serum laminin parameters of the cases are evaluated prospectively. Results: In our study, no significant difference was observed between the preeclampsia and control groups in terms of age, gravida, parity and body mass indeks. It was observed that mean arterial pressure and neonatal intensive care unit requirement were higher in the preeclampsia group (p: .000). Gestational week at birth, birth weight, umbilical cord pH and 5th minute APGAR score were found to be significantly lower in the preeclampsia group than in the control group (respectively, p: .000, p: .000, p: .021, p: .004). When the laboratory parameters were examined, no significant difference was found in the hemoglobin, thrombocyte, ALT and AST values ​​of the preeclampsia group compared to the control group. Urea and creatinine values ​​were found to be higher in the preeclampsia group than in the control group (p: .038 and p: .007, respectively). Serum laminin values ​​were found to be significantly higher in the preeclampsia group than in the control group (p: .001). When the correlation of maternal serum laminin levels with demographic and clinical parameters was examined, laminin showed a significant positive correlation with the mean arterial pressure 11 and the amount of proteinuria ( respectively, p: .005, p: .000), significantly negative correlation with umbilical cord pH and gestational week (p: .000, p: .004, respectively). There was no significant difference between maternal age, BMI, birth weight and 5th minute APGAR score and serum laminin levels. When the preeclampsia subgroups were examined, it was observed that maternal serum laminin levels were significantly higher in the early-onset preeclampsia group compared to the late-onset preeclampsia and control groups. (p: .007). Conclusion: Serum laminin levels were found to be significantly increased in pregnant women diagnosed with preeclampsia compared to normotensive control group. In our study, serum laminin level was found to be higher in early-onset preeclampsia compared to late-onset preeclampsia and control group.