6. sınıf fen bilimleri dersi kapsamında REACT stratejisi ve 5E modeline dayalı öğretim materyali tasarlama
Designing the instructional material based on REACT strategy and the 5E model for 6 th grades science course
  1. Tez No: 736508
  2. Yazar: PINAR DENİZ KARGIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEYDA GÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Denetleyici ve düzenleyici sistemler, duyu organları, 5E modeli, REACT stratejisi, Supervisory and regulatory systems, sense organs, 5E model, REACT strategy
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyoloji Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı altıncı sınıf fen bilimleri dersi 'Vücudumuzdaki Sistemler' ünitesinde yer alan 'Denetleyici ve Düzenleyici Sistemler' ile 'Duyu Organları' konularının öğretiminde REACT stratejisine ve 5E Modeline uygun öğretim materyallerini uzman görüşüyle tasarlayıp öğrenci görüşleri doğrultusunda değerlendirmektir. Yöntem: Araştırma, nitel araştırma deseni temel alınarak tasarlanmıştır. Araştırmanın verileri uzman görüşleri doğrultusunda geliştirilen 5E modeli ve REACT stratejisi materyal değerlendirme formları ile yarı yapılandırılmış görüşmeler ile toplanmıştır. Nicel verilerin çözümlenmesinde betimsel analiz kullanılırken nitel verilerin analizinde içerik analizi tekniğinden yararlanılmıştır. Bulgular: Hazırlanan tüm materyallere (5E Modeliyle hazırlanan Sinir Sistemi, İç Salgı Bezleri, Duyu Organları materyalleri ve REACT Stratejisiyle hazırlanan Sinir Sistemi, İç Salgı Bezleri, Duyu Organları materyalleri) yönelik elde edilen bulgular materyallerin hazırlanış amacına olduğunu göstermektedir. Ayrıca bulgulara göre materyallerin içerik ve tasarım açısından kullanıma uygun olduğu, öğretim sürecinde öğretmene ve öğrenciye yararlı olacağı yönünde bulgulara ulaşılmıştır. Bununla birlikte bulgular içerisinde belirtilen eksiklikler ve öneriler dikkate alınarak değiştirilip materyallere son hali verilmiştir. Sonuçlar: Sonuç olarak materyallerin verilen sürede yetiştirilmesi konusunda birtakım tereddütler olmakla birlikte gerek uzman gerekse öğrenci görüşlerine göre materyallerin öğretim sürecinde etkili bir şekilde kullanılabilir olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this research is to design teaching materials based on REACT strategy and the 5E Model in the teaching of 'Supervisory and Regulatory Systems' and 'Sensory Organs' in the unit 'Systems in Our Body' for the sixth grade science course, and also to evaluate with the opinions of experts and students. Method: The research was designed on the basis of the qualitative research design. The data of the research were collected through 5E model and REACT strategy material evaluation forms, which were developed in line with expert opinions, and also semi-structured interviews. While descriptive analysis was used in the analysis of quantitative data, content analysis technique was used in the analysis of qualitative data. Findings: The findings obtained for all materials prepared (Materials of Nervous System, Endocrine Glands, Sense Organs prepared with 5E Model and REACT Strategy) showed that the materials are for the purpose of preparation. In addition, according to the findings, it was found that the materials are suitable for use in terms of content and design, and that they will be useful to the teacher and the student in the teaching process. However, taking into account the deficiencies and suggestions stated in the findings, the material was changed and given its final form. Conclusions: As a result, although there are some hesitations about the training of the materials in the given time, it is thought that the materials can be used effectively in the teaching process according to both expert and student opinions..