Bankalarda kurumsal sürdürülebilirlik göstergeleri: Kütahya banka yöneticileri üzerine bir uygulama
Corporate sustainability indicators in banks: An application on Kütahya bank managers
- Tez No: 737253
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FULYA MISIRDALI YANGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Analitik Hiyerarşi Prosesi, Kurumsal Sürdürülebilirlik, Sürdürülebilirlik, Analytical Hierarchy Process, Corporate Sustainability, Sustainability
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Son otuz yılda dünyada yaşanan ekolojik değişimler gelecek nesiller açısından endişeleri arttırmaya başlamış ve literatüre yeni kavramların girmesi sonucunu doğurmuştur. Bu kavramlardan biri olan sürdürülebilirlik, gelecek adına bugünkü kaynakların verimli ve etkin kullanılarak gelecek nesillerin yaşam haklarını ihlal etmemeyi içermektedir. Makro ve mikro bakış açılarıyla uygulamaları içine alan sürdürülebilirlik, günümüzde ekolojik sistemin yanı sıra sosyal ve ekonomik sistemleri kapsayan çok boyutlu bir yaklaşımı ifade etmektedir. Sürdürülebilirliği örgüt çerçevesinde irdeleyen kurumsal sürdürülebilirlik, örgütlerin iş yapma yöntem ve uygulamalarına geleceği yerleştirerek sistemlerin deforme olmadan devam edebilmesini amaçlamaktadır. Ulusal ve uluslararası boyutlarda sürdürülebilirliği sağlamanın temel koşullarından biri örgütlerin kurumsal sürdürülebilirlik uygulamalarını kendi bünyelerine yerleştirebilmeleri ve içselleştirebilmeleridir. Araştırmada finans sektöründe yer alan bankaların, kurumsal sürdürülebilirlik göstergeleri değerlendirilmiştir. Araştırmanın amacı, belirlenmiş sürdürülebilirlik göstergeleri kapsamında banka yöneticilerinin sürdürülebilirlik algılarının saptanmasıdır. Araştırmada Kütahya il sınırı içinde bulunan banka yöneticileri üzerinde sosyal, ekonomik, çevresel, finansal ve yönetsel sürdürülebilirlik boyutlarıyla bu boyutların alt bileşenlerini içeren ikili karşılaştırmalar şeklinde hazırlanan anket çalışması yapılmıştır. Araştırmanın verileri çok kriterli karar verme yöntemlerinden Analitik Hiyerarşi Süreci (AHP) yöntemiyle analiz edilmiş ve yorumlanmıştır. Buna göre; araştırmada banka yöneticilerinin ekonomik sürdürülebilirlik boyutunu önceliklendirdiği ortaya konulmuştur. Diğer sürdürülebilirlik boyutları sırasıyla, finansal, yönetsel, sosyal ve çevresel sürdürülebilirlik olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Ecological changes in the world in the last thirty decades have begun to increase concerns for future generations and have resulted in the introduction of new concepts into the literature. Sustainability, which is one of these concepts, includes not violating their right to life using today's resources efficiently and effectively for the sake of the future. Sustainability, which includes macro and micro perspectives and practices, expresses a multidimensional approach that includes social and economic systems as well as ecological systems. Examining sustainability within the framework of the organization, corporate sustainability aims to ensure that the systems can continue without deformation by placing the future in the methods and practices of doing business. One of the basic conditions of ensuring sustainability in national and international dimensions is that organizations can embed and internalize their corporate sustainability practices. In the research, corporate sustainability indicators in banking, which is in the financial sector, were evaluated. The aim of the research is to determine the sustainability perceptions of bank managers within the scope of determined sustainability indicators. In the research, a questionnaire study was conducted on bank managers located within the provincial border of Kütahya, which was prepared in the form of pairwise comparisons containing the dimensions of social, economic, environmental, financial and managerial sustainability and the sub-components of these dimensions. The data of the research were analyzed and interpreted with the Analytical Hierarchy Process (AHP) method, which is one of the multi-criteria decision-making methods. According to this; In the research, it has been revealed that bank managers prioritize the economic sustainability dimension. It has been seen that other sustainability dimensions are financial, managerial, social and environmental sustainability, respectively.