Burdur Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'nde periodontal hastalığı olan bir grup hastada parazit araştırılması
The investigation of protozoas in a group of patients with periodontal disease in Burdur oral and dental health care
- Tez No: 737378
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ZEKİ YILDIRIM, DR. ÖĞR. ÜYESİ ONUR KÖSE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: E. gingivalis, Gingivitis, Mikrobiyal Dental Plak, Periodontitis, T. tenax, E. gingivalis, Gingivitis, Microbial Dental Plaque, Periodontitis, T. tenax
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık ve Biyomedikal Bilimler (Disiplinlerarası) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Periodonsiyumu oluşturan dişeti, periodontal ligament, sement ve alveolar kemikte yıkıma sebep olan periodontal hastalık etkenleri arasında, özellikle de fırsatçı patojenler olmaları nedeniyle E. gingivalis ve T. tenax özel bir yere sahiptir. Bunların mikrobiyal dental plakta hızlıca çoğalıp patojenite göstermeleri ağız içi hijyen alışkanlıklarıyla doğrudan ilişkilidir.Bu çalışmada Burdur Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'ne başvuran periodontal hastalığı olan bireylerde E. gingivalis ve T. tenax varlığının tespiti amaçlanmıştır. Bu amaçla 06.04.2021-12.11.2021 tarihleri arasında Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'ne başvuran ve periodontal hastalığı bulunan 18-80 yaş arası 46 hasta (30 gingivitis 16 periodontitis) çalışmamıza dahil edilmiştir. Çalışma için gönüllü olan hastalara ''Bilgilendirilmiş Gönüllü Olur Formu'' imzalatılmış, ayrıca çeşitli parametrelerin bulunduğu bir soru kağıdı uygulanmıştır. Bu süreçte hastaların ağız içindeki üst 1. molar dişlerin bukkal yüzlerinden (1. molar diş eksikse 2. molar ya da 2. premolar dişten) kretuar yardımıyla supragingival dental plak örnekleri alınarak T. tenax etkenini incelemek için Giemsa boyama ve E. gingivalis etkenini incelemek için Trichrome Boyama işlemleri uygulanmış ve mikroskobik inceleme yapılmıştır.Çalışmanın sonucunda 46 hastadan alınan örneklerin mikroskobik incelemesinde 25 hastada (54.34%) E. gingivalis tespit edilirken, örneklerin hiçbirinde T. tenax ile karşılaşılmamıştır. Bu sonuç daha önceki çalışmaları destekler nitelikte olup ağız içinde tespit edilen E. gingivalis'in periodontal hastalıklarla ilişkisini düşündürmektedir. Soru kağıdında sorgulanan cinsiyet, yaş, diş fırçalama alışkanlığı, sigara kullanımı, sistemik hastalıklar, antikoagülan ilaç kullanımı ve COVID-19 hastalığı ile E. gingivalis varlığı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmazken, eğitim durumu ile E. gingivalis varlığı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmiştir.Yapılacak yeni çalışmalarla Türkiye'nin farklı bölgelerinde bu parazitlerin prevalansının belirlenmesi, korunma ve kontrol yöntemlerinin geliştirilmesi gerektiği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
E. gingivalis and T. tenax have a special place among the periodontal disease agents that cause destruction in the gingiva, periodontal ligament, cementum and alveolar bone that make up the periodontium, especially because they are opportunistic pathogens. Their rapid proliferation and pathogenicity in microbial dental plaque is directly related to oral hygiene habits.In this study, it was aimed to determine the presence of E. gingivalis and T. tenax in individuals with periodontal disease who applied to Burdur Oral and Dental Health Center. For this purpose, 46 adult patients (30 gingivitis 16 periodontitis) between 18-80 ages with periodontal disease who applied to the Center between 06.04.2021-12.11.2021 were included in our study.“Informed Consent Form”was signed by the patients who volunteered for the study, and also a questionnaire included different parameters was filled. In this period, supragingival dental plaque samples were taken from the patients' 1th molar teeth (or 2nd molar, 2nd premolar teeth instead). These samples were stained with Giemsa stain for T. tenax and Trichrome stain for E. gingivalis and examined under light microscobe.As a result; 25 of 46 (54.34%) examined patients were found to be infected with E. gingivalis, while T. tenax did not detected in any of the samples. This result supports previous studies and suggests the relationship of E. gingivalis with periodontal diseases. While there was no statistically significant relationship was found between the gender, age, tooth brushing habits, smoking, systemic diseases, anticoagulant drug use, COVID-19 disease and the presence of E. gingivalis in the questionnaire, there was significant relationship between education status and the presence of E. gingivalis.It is thought that the prevalence of these parasites from different parts of Turkey should be determined and prevention and control methods should be developed with new studies to be done.