The exploitation of women and the concept of Motherhood in Margaret Atwood's The Handmaid's Tale
Margaret Atwood'un Damızlık Kızın Öyküsü adlı eserinde kadın sömürüsü ve annelik kavramı
  1. Tez No: 737428
  2. Yazar: CANSEL KEDERLİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ BELENLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Margaret Atwood, Damızlık Kızın Öyküsü, Distopya, Sömürü, Annelik, Taşıyıcı Annelik, Margaret Atwood, The Handmaid's Tale, Dystopia, Exploitation, Motherhood, Surrogacy
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bireyler veya yönetimde söz sahibi olan kurumlar kontrolsüz bir güce sahip olduklarında bu gücü sömürmeye yatkınlardır. İnsanoğlu yaradılışı gereği kendi bulunduğu sosyal konumun altında olanları çıkarları doğrultusunda kullanmaya meyillidir. Bu sömürüye maruz kalanlar çoğu zaman toplum tarafından aşağı görülen kadın bireyler olmuştur. Bu tez de, Margaret Atwood tarafından yazılan Damızlık Kızın Öyküsü adlı eserde kişisel özgürlükleri ortadan kaldırarak kontrolsüz bir güç elde eden Gilead rejiminin kadın tebaasını kendi çıkarları doğrultusunda nasıl sömürdüğüne odaklanmaktadır. Bahsi geçen sömürü kavramı romanda karşımıza fiziksel, cinsel, ve psikolojik sömürü olarak çıkacaktır. Gilead, demokrasiyi bertaraf ederek, kişisel özgürlüklerin hiçe sayıldığı teokratik, totaliter ve tamamiyle üreme odaklı sömürücü bir yönetim düzeni yaratmıştır. Üreme odaklı yeni yönetim düzeninin yıkıcı politikalarından alt sınıf mensubu herkes nasibini alsa da sömürüye en fazla maruz kalanlar doğurgan olan kadınlardır. Gilead rejiminin yarattığı yeni sistem, doğurgan kadınların elit kesime taşıyıcı anne olarak hizmet etmesiyle toplumsal nüfus sorunun çözülmesine olanak sağlanacağı düşüncesiyle hareket etmektedir. Anneliğe ulaşma sürecinin bu sürece dahil olan her taraf için oldukça acı verici olduğu gözlemlenmiştir. Bu nedenle, Gilead'ın temellerini oluşturan üreme odaklı sistemin incelemesi, kadınların maruz kaldığı fiziksel, cinsel ve psikolojik sömürünün Gilead'ın kadınlarının halet-i ruhiyesine nasıl zarar verdiğini anlamaya yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
When the individual or institution that has an influence on administration possesses an uncontrolled power, they are prone to exploit it. By their nature, human beings are inclined to manipulate those who are inferior to them considering their social status. The victims of such exploitations have often been women who are seen as inferior by society. This study focuses on how the regime of Gilead, which gained power by eliminating democracy and personal freedom, exploits its female subjects for its best interest. The concept of exploitation in question appears in the novel as physical, sexual, and psychological. By ruling democracy out, Gilead creates a theocratic totalitarian state which centers around both reproduction and exploitation. In this new reproduction-centered state, even though each subject from the lower classes is exploited in many ways, the ones who are exploited the most are fertile female assets of Gilead. Gilead's reproduction system operates with the idea of fertile women being the surrogate mothers for the elites of Gilead, thus, the population problem will be resolved. The process of reaching motherhood is painful for each party that is involved. Therefore, the analysis of the reproduction-centered system that forms the basis of Gilead will help to realize how physical, sexual, and psychological exploitation damages the state of mind of female assets of Gilead.