Sağlık kurumları yönetiminde yaşanan sıkıntılar ve yönetim süreci: Sivas İl Sağlık Müdürlüğü örneği
Difficulties in health institutions management and the management process: The case of Sivas Provincial Health Directorate
- Tez No: 737653
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAİM KARAGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Hastane Yöneticiliği, Yönetim, Yönetici, Sağlık, Hastane, Sağlık Kurumları Yöneticiliği, Hospital Management, Management, Manager, Health, Hospital, Health Institution Management
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Sağlık, geçmişten günümüze kadar var olan en eski organizasyonlardan biridir. Globalleşen dünyada yönetim olarak hastaneler büyük değişimler geçirmektedir. Bu büyük değişimin ana nedeni sağlık sektörünün hata kabul etmeyen bir sektör olmasıdır. Bu nedenle hastane yöneticilerin faaliyetleri planlanırken eldeki malzemeleri ve personeli en verimli şekilde organize etmek zorundadırlar. Hastanelerin ve diğer sağlık kurumlarının güncel yönetim kuramlarını takip ederek ve çağın gerektirdiklerine uyum sağlayarak yönetilmesi gerekmektedir. Yönetimsel gelişmeler bazı kolaylıklar sağlarken bazı sorunları da beraberinde getirmektedir. Hastanelerde hem personel hem de hasta yoğunluğundan dolayı yönetimsel sorunların ortaya çıkması muhtemeldir. Örgüt içerisinde zaman sorununun yaşanması, takım çalışmasında aksaklıklar yaşanması doğal karşılanmaktadır. Hastane yönetimi ise bu sorunları çözmek için çözümler bulmak durumunda kalmaktadır. Bu çalışmanın amacı sağlık kurumlarında yönetimsel olarak yaşanan sıkıntıların belirlenmesi ve belirlenen sorunlara çözüm önerileri getirilmesidir. Çalışma bu sıkıntıların bazı faktörlere göre farklılaşıp farklılaşmadığını göstermektedir. Ayrıca bunların sosyo-demografik niteliklerle ilişkisini ortaya koymaktadır. Çalışmaya veri toplamak amacıyla 2021 yılında Sivas'ta faaliyet gösteren Sivas Numune Hastanesi, Sivas Diş Hastanesi ve Sivas İl Sağlık Müdürlüğünde çalışan 150 katılımcıya anket uygulanmıştır. Araştırmada veri analizi SPSS 22 paket programı ile yapılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde frekans, yüzde, ortalama gibi tanımlayıcı istatistikler kullanılmıştır. Genel olarak faktörler normal dağılım göstermediğinden verilerin analizinde nonparametrik testler yapılmıştır. İki değişkenin karşılaştırılmasında Maan Whitney u testi, ikiden fazla değişkenin karşılaştırılmasında Kruskal-Waillis H testi kullanılarak test edilmiştir. Ankette kurum yöneticisinin kurumda çalışanların çalışma düzeni ile ilgili planlaması, yöneticinin personellerin düşüncelerine verdiği önemi, yöneticilerin atanma usulleri, kurumdaki yönetici kadrosunun sık değişikliği ve hizmet çeşitliliği ile ilgili durumları betimleyen ölçeklere yer verilmiştir. Araştırmanın demografik özelliklerini incelediğimizde katılımcıların çoğunluğu erkektir. Çoğu, 31-35 yaşında, evli, lisans mezunu, 6-10 yıl çalışma yılı olan kişilerden oluşmaktadır. Katılımcıların sosyo-demografik özelliklerinin faktörler üzerinde planlama, atama ve yönetsel sıkıntılar arasında anlamlı bir farklılık görülmemiştir. Ancak önemseme faktöründe erkeklerin kadınlardan daha fazla önemsedikleri görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Health is one of the oldest organizations that have existed from the past to the present. Hospitals are undergoing great changes as a management in the globalizing world. The main reason for this big change is that the health sector is a sector that does not accept mistakes. Therefore, when planning the activities of hospital managers are obliged to organize the materials and personnel at hand in the most efficient way. Hospitals and other health institutions should be managed by following the current management theories and adapting to the requirements of the age. While administrative developments provide some convenience, they also bring some problems. It is likely that administrative problems will arise in hospitals due to the concentration of both staff and patients. It is considered natural that there are problems in the organization from time to time, there are failures in teamwork. The hospital management has to find solutions to solve this situation. The purpose of this study is to determine the problems experienced administratively in health institutions and to provide solutions to the problems identified. The study shows whether these troubles differ according to some factors. It also reveals their relationship with socio-demographic characteristics. In order to collect data for the study, a survey was conducted on 150 participants at Sivas Numune Hospital, Sivas Dental Hospital and Sivas Provincial Health Directorate operating in Sivas in 2021. In the research, data analysis was performed with SPSS 22 package program. Descriptive statistics such as frequency, percentage, average were used in the analysis of the obtained data. In general, since the factors do not show a normal distribution, nonparametric tests will be performed in the analysis of the data. In the comparison of two variables, the Maan Whitney u test will be used, and in the comparison of more than two variables, the Kruskal-Waillis H test will be used. In the survey, scales describing the planning of the corporate manager regarding the working order of employees in the institution, the importance of the manager to the thoughts of employees, the appointment procedures of managers, frequent changes of the executive staff in the institution and the situations related to the diversity of services were included. When we examine the demographic characteristics of the study, the majority of the participants are male. Most of them consist of people who are 31-35 years old, married, have a bachelor's degree, have a working year of 6-10 years. There was no significant difference between planning, Decommissioning and managerial difficulties on the factors of socio-demographic characteristics of the participants. However, it is seen that men care more about the importance factor than women.