Eş zamanlı arz ve talep şoklarının makroekonomik değişkenler üzerindeki etkisi: Türkiye örneği
The effect of simultaneous supply and demand shocks on macroeconomic variables: The example of Turkey
- Tez No: 737697
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KOÇYİĞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Arz Şokları, Talep Şokları, GSYH, Vektör Otoregresyon (VAR) Analizi, Türkiye Ekonomisi, Supply Shocks, Demand Shocks, GDP, Vector Autoregression (VAR) Analysis, Turkish Economy
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Ekonomide meydana gelen şoklar birçok makroekonomik değişkeni etkilemektedir. Bu şoklar, GSYH üzerindeki etkisi bağlamında Blanchard ve Quah yaklaşımına göre arz ve talep şokları olarak ikiye ayrılmaktadır. Bu şoklara ek olarak nominal şoklar da ele alınarak, yapılan çalışmada GSYH'de meydana gelen dalgalanmalar Vektör Otoregresyon (VAR) analizi kullanılarak incelenmiştir. Çalışmada kullanılan değişkene ait veriler Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) resmi sitesinin Elektronik Veri Dağıtım Sistemi (EVDS)'nden 1999Q1-2020Q4 dönemlerinden üçer aylık veriler olarak alınmıştır. Elde edilen sonuçlara göre Türkiye ekonomisi, 1999Q1-2020Q4 dönemleri arasında GSYH üzerindeki etkisi bağlamında incelendiğinde, kısa ve uzun dönemde arz şoklarının baskın olduğu anlaşılmaktadır. Kısa dönemde arz şoklarına ek olarak talep şoklarının etkileri kısmen görülse de zamanla etkisinin azaldığı ve uzun dönemde bu etkinin çok düşük seviyelerde kaldığı sonucuna varılmaktadır. Bununla birlikte analizde nominal şokların ise kısa ve uzun dönemde GSYH üzerindeki etkisinin çok düşük düzeyde olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Shocks in the economy affect many macroeconomic variables. These shocks are divided into two as supply and demand shocks according to the Blanchard and Quah approach in terms of their impact on GDP. In addition to these shocks, nominal shocks were also handled, and fluctuations in GDP were analyzed using Vector Autoregression (VAR) analysis. The data of the variable used in the study were obtained from the Electronic Data Distribution System (EVDS) of the Central Bank of the Republic of Turkey (CBRT) official site, as quarterly data from 1999Q1-2020Q4. According to the results obtained, when the Turkish economy is analyzed in terms of its impact on GDP between 1999Q1-2020Q4, it is understood that supply shocks are dominant in the short and long term. Although the effects of demand shocks are partially seen in addition to supply shocks in the short term, it is concluded that the effect decreases over time and this effect remains at very low levels in the long term. However, the analysis shows that the effect of nominal shocks on GDP in the short and long run is very low.