Tip-b aortik diseksiyonlu hastalarda proksimal aortadaki morfolojik değişikliklerin bilgisayarlı anjiografi ile değerlendirilmesi
Evaluation of morphological changes in the proximal aorta in the patients with Type-b aortic dissection by computerized angiography
  1. Tez No: 738056
  2. Yazar: İHSAN ÇETİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET YURDAKUL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Aort Diseksiyonu, Tip B Aort Diseksiyonu, Bilgisayarlı Tomografi Anjiyografisi, Morfolojik Değişkenler, Aortic dissection, Type B aortic dissection, Computed tomographic angiography, Morphological Variables
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıbbi Radyobiyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı proksimal aortadaki çap, elongasyon ve tortiyozitenin tip-B aort diseksiyonu (TBAD) gelişiminde bağımsız risk öngörücü olup olmadığını araştırmaktır. Materyal ve Metod: Hastanemizde torakal aort BTA çekilmiş Akut TBAD'li 37 hastayla aynı risk faktörlerini taşıyan ve eğilim skorlarına göre eşleştirilmiş kontrol grubu arasında proksimal aort çapları, elongasyonu ve proksimal aort tortiyozitesi karşılaştırıldı. İstatistiksel olarak farklı olan geometrik değişkenler lojistik regresyon analizi yöntemiyle değerlendirildi. Bulgular: Aort çapları, asendan aorta ve arkus aorta uzunlukları TBAD hastalarında belirgin artmış bulundu. Proksimal aorta tortiyozitesinde anlamlı farklılık izlenmedi. Multivaryat analizde arkus aorta çapı ve proksimal aorta elongasyonu TBAD gelişiminde bağımsız spesifik prediktörlerdir (Odds oranı (OR) 1,0539, %95 güven aralığı (CI) 1,0060 - 1,1041; P < 0,1647 ve OR 1,3919, %95 CI 1,1259 - 1,7208; P < 0 ,0022], sırasıyla.). Sonuç: Proksimal aortadaki geometrik değişiklikler ile TBAD gelişimi arasında ilişki vardır. Arkus aortada çap artışı ve proksimal aortada elongasyon artışının TBAD'li hastalarda birlikteliği mevcuttur. Diğer risk faktörlerini taşıyan hastalarda aortadaki geometrik değişiklikler de dikkate alınarak hastaların yakın takibi ve tedavi planlaması yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to investigate whether the diameter, elongation and tortuosity of the proximal aorta are independent risk predictors in the development of type-B aortic dissection (TBAD). Materials and Methods: Proximal aortic diameters, elongation and proximal aortic tortiosity were compared between 37 patients with acute TBAD who underwent thoracic aortic computed tomography angiography (CTA) in our hospital and a control group with the same risk factors and matched according to propensity match scores. Statistically different geometric variables were evaluated by logistic regression analysis method. Results: Aortic diameters, ascending aorta and aortic arch lengths were significantly increased in TBAD patients. No significant difference was observed in the proximal aortic tortuosity. In multivariate analysis, aortic arch diameter and proximal aortic elongation are independent specific predictors of TBAD development (Odds ratio (OR) 1,0539, 95% confidence interval (CI) 1,0060 - 1,1041; P < 0,1647 and OR 1,3919, 95% CI 1,1259 - 1,7208; P < 0,0022], respectively.) Conclusion: There is a relationship between the geometric changes in the proximal aorta and the development of TBAD. There is a co-occurrence of increased diameter in the aortic arch and increased elongation in the proximal aorta in patients with TBAD. In patients with other risk factors, close follow-up and treatment planning should be done by taking into account the geometric changes in the aorta.