İç hastalıkları servisinde yatan 65 yaş üstü hastalarda geriatrik sendromların mortalite ile olan ilişkisi
Associ̇ati̇on between geriatric syndromes and mortality in patients WHO over 65 YEARS old in the internal medicine department
  1. Tez No: 738147
  2. Yazar: TUĞBA TOLU BÜLTE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLI TUFAN ÇİNÇİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Geriatri, İç Hastalıkları, Geriatrics, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: geriatrik sendromlar, hastane içi mortalite, ileri yaş, kırılganlık, Frailty, geriatric syndromes, in-hospital mortality, older adults
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Giriş ve Amaç: Yaşlının karmaşık sorunları çok yönlü geriatrik değerlendirmeyi gerekli kılar. Çalışmanın amacı hastanemiz iç hastalıkları servislerinde yatan yaşlı hastaları geriatrik sendromlar açısından taramak ve bunların mortalite üzerine etkisini araştırmak idi. Gereç ve Yöntem: Bu kesitsel çalışma Marmara Üniversitesi Hastanesi iç hastalıkları servislerinde Eylül 2021 ve Ocak 2022 tarihleri arasında yatan 65 yaş üstü 85 hasta ile yapıldı. Yakını veya kendisi onam vermeyen, yatış süresi 72 saatten kısa olan ve 65 yaş altı bireyler çalışmaya dahil edilmedi. Hastalara kapsamlı geriatrik değerlendirme yapılarak hastaneden çıkış ve 9. ay mortaliteleri kaydedildi. Kırılganlık FRAIL skalası ile, nütrisyonel durum Mini-Nutrisyonel Değerlendirme-Kısa Form ile, fonksiyonellik Katz Günlük Yaşam Aktiviteleri ve Lawton-Brody Enstrümental Günlük Yaşam Aktiviteleri Ölçeği ile değerlendirildi. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 75±7 yıl (66-97) idi. Hastane izleminde %15.3 (n:13) kişi öldü, %84.7 kişi (n:72) taburcu oldu. Yatış süresi medyan değeri 19 gün (3-126) idi. Taburculuk sonrası izlemde ise 26 kişinin daha öldüğü tespit edildi. Çoklu değişkenli analizde kırılganlık (HR: 2.67 %95 CI: 1.41-5.06, p=0.003) hastane içi mortalite ile ilişkili bulundu. Sonuç: Kırılganlık ileri yaş bireylerde hastane içi mortalite için bağımsız bir risk faktörüdür. Kırılgan yaşlı bireylerde bütüncül yaklaşım ve çok yönlü geriatrik değerlendirmenin yapılması, hastaların yaşam kalitesini arttırmasının yanı sıra gereksiz hastane başvurusu, uzun yatışlar ve mortalite riskini azaltma açısından da büyük öneme sahiptir.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: Due to complex and multi-system conditions, older patients require comprehensive geriatric assessment. The aim of our study was to screen hospitalized older adults for geriatric syndromes and to show their effects on mortality. Materials and Methods: This cross-sectional study was conducted with 85 patients over 65 years of age hospitalized in the internal medicine department of Marmara University Hospital between September, 2021 and January, 2022. Patients with a hospital stay of less than 72 hours and patients who were under 65 years of age were excluded. All patients underwent comprehensive geriatric assessment. Frailty was assessed using the FRAIL scale, nutritional status was assessed using Mini-Nutritional Assessment-Short Form and functionality was assessed using Katz Activities of Daily Living and Lawton-Brody Instrumental Activities of Daily Living questionnaires. In-hospital mortality and 9-month mortality data were recorded. Results: The mean age of the patients was 75±7 years (66-97). In-hospital mortality was 15.3% (n:13) and the median length of stay was 19 days (3-126). A total of 26 patients died during the 9-month follow-up. Frailty was found to be an independent predictor of in-hospital mortality (HR: 2.67, 95% CI: 1.41-5.06, p=0.003). Conclusion: Frailty is associated with in-hospital mortality in older adults. Comprehensive geriatric assessment in frail older individuals has a great importance in terms of reducing the risk of unnecessary hospital admissions, long hospitalizations and mortality, as well as increasing the life quality of the patients.