Yeni medya ve yayıncılık teknolojileri: Twitch TV örneği
New media and broadcasting technologies: The example of Twitch Tv
- Tez No: 738278
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM ETEM ZİNDEREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, İletişim Bilimleri, Radio and Television, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Yeni Medya, İnternet Yayıncılığı, Twitch.tv, New Media, Broadcasting, Twitch.tv
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Yeni medya ve internet teknolojilerinin hızlı gelişimi ve yaygınlaşması ile yayıncılık anlayışı ve teknolojisi büyük oranda değişikliğe uğramıştır. İnternet teknolojileri, geleneksel medyaya kıyasla daha düşük maliyetle yayın yapma imkânı yaratmış, internete erişimi olan herkese“yayıncı”olabilme fırsatı sunmuştur. Günümüzde internet tabanlı birçok yayın platformu bulunmakla birlikte Twitch.tv son zamanların popüler platformlarından biri haline gelmiştir. Dijital tabanlı bir canlı yayın platformu olan Twitch.tv ve bu platformdaki yayınlar çalışmanın kapsamını oluşturmaktadır. Twitch.tv'nin yayıncılık sektöründe yarattığı dönüşüm sürecine odaklanan çalışmanın amacı teknolojik gelişmelere paralel olarak gerçekleşen bu dönüşümün yayıncılıkta yarattığı sonuçları ortaya çıkarmaktır. Bu amaç doğrultusunda çalışmada Twitch.tv platformunun en fazla izlenen yayıncılarından Ahmet Sonuç“Jahrein”, Ferit Karakaya“wtcN”ve Kemal Can Parlak“Kendine Müzisyen”'a ait kanallar ve içerikleri incelenecektir. Çalışmada belirlenen Twitch.tv kanallarının yayın içerikleri, içerik analizi yöntemi ile incelenerek yeni medyada yayıncılık anlayışı ortaya konulacaktır.
Özet (Çeviri)
With the rapid development and spread of new media and internet technologies, the understanding and technology of broadcasting has changed greatly. Internet technologies have created the opportunity to broadcast at a lower cost compared to traditional media, and have offered the opportunity to become a“publisher”to anyone who has access to the Internet. Although there are many internet-based broadcasting platforms today, Twitch.tv has become one of the popular platforms of recent times. Twitch.tv, a digital-based live broadcasting platform, and broadcasts on this platform constitute the scope of the study. The aim of the study, which focuses on the transformation process that Twitch.tv has created in the broadcasting sector, is to reveal the results of this transformation, which took place in parallel with the technological developments, in broadcasting. For this purpose, in this study, channels and contents of Ahmet Colu“Jahrein”, Ferit Karakaya“wtcN”and Kemal Can Parlak“Self-Musician”, which are the most watched broadcasters of Twitch.tv platform, will be examined. The broadcast content of the Twitch.tv channels determined in the study will be examined with the content analysis method and the understanding of broadcasting in the new media will be revealed.