Peyzaj uygulama alanlarının işçi sağlığı ve iş güvenliği yönünden incelenmesi
Examination of landscape application areas in terms of worker health and occupational safety
  1. Tez No: 738430
  2. Yazar: SONER ÖZCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN TOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Sağlık Eğitimi, Landscape Architecture, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: İş kazası, işçi sağlığı ve iş güvenliği, meslek hastalığı, peyzaj mimarlığı, risk değerlendirmesi, Occupational accident, worker health and occupational safety, occupational disease, landscape architecture, risk assessment
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Hazırlanan tez çalışmasında, peyzaj uygulama alanlarında sürdürülen faaliyetlerin işçi sağlığı ve iş güvenliği yönünden incelenmesi yapılarak, mevcut çalışmaların sağlık ve güvenlik açısından eksiklikleri ve alınabilecek güvenlik tedbirlerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Tez konusu kapsamında yürütülen çalışmalarda; iş sağlığı ve güvenliği konusunun tarihsel olarak gelişiminden faydalanılarak, peyzaj uygulama sahalarında yapılan faaliyetlerin iş sağlığı ve güvenliği yönünden eksiklikleri ve alınması gerekli tedbirlere göre risk değerlendirme metotlarının kullanımı ile uluslararası ve ulusal nitelikte çalışma hayatındaki iş kazası ve meslek hastalıkları istatistiklerinin verilerine göre, iş sağlığı ve güvenliği konusunda alınması gerekli önlemlerin gerekliliğine yer verilmiştir. Bulgular: Yapılan çalışmalar ve değerlendirmeler sonucunda; peyzaj mimarlığı sektörü ve ilgili kısımlarında yürütülen çalışmalarda iş sağlığı ve güvenliği konusunun göz ardı edildiği, çalışan-işveren-devlet üçlü kombinasyonunun önlem ve denetleme konularında yeterli düzeyde çalışmalar yapamadığı tespit edilmiştir. İş sağlığı ve güvenliği açısından alınması gerekli güvenlik önlemlerinin neler olabileceği konusunda çıkarımlara ulaşılmıştır. Sonuç: 6331 sayılı İş sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun gerekliliklerinin peyzaj uygulama sahalarındaki uygulamalarda yeterince uygulanamadığı, güvenlik kültürü ve iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin çalışanlarca hayata geçirilemediği sonuçlarına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: In the thesis study, it is aimed to evaluate the deficiencies of the existing studies in terms of health and safety and the safety measures that can be taken by examining the activities carried out in the landscape application areas in terms of occupational health and safety. Method: In the studies carried out within the scope of the thesis; By making use of the historical development of the occupational health and safety issue, the deficiencies of the activities in the landscape application areas in terms of occupational health and safety and the use of risk assessment methods according to the measures to be taken, and the necessity of the measures to be taken in the field of occupational health and safety, according to the data of the international and national statistics of work accidents and occupational diseases in working life. given. Findings: As a result of the studies and evaluations; It has been determined that the occupational health and safety issue is ignored in the studies carried out in the landscape architecture sector and its related parts, and that the triple combination of employee-employer-state cannot do enough work on prevention and supervision. Inferences have been reached about what the safety measures to be taken in terms of occupational health and safety could be. Results: It was concluded that the requirements of the Occupational Health and Safety Law No. 6331 could not be adequately applied in the practices in the landscape application areas, and that the safety culture and occupational health and safety trainings could not be implemented by the employees.