English language teachers' perspectives on the implementation of Understanding by Design (UbD) Model in unit design in Turkish EFL context
İngilizce'nin yabancı dil olarak öğretildiği Türk bağlamında İngilizce öğretmenlerinin, ünite tasarımında Anlama Odaklı Tasarım Modeli uygulamaları hakkındaki görüşleri
  1. Tez No: 739504
  2. Yazar: GÜLŞAH ÇELİKMAN HANRATTY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EVRİM EVEYİK AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Anlama Odaklı Tasarım (UbD), İngilizce Müfredat Tasarımı, Understanding by Design (UbD), English curriculum design
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu çalışmanın amacı İngilizce'yi yabancı dil olarak öğreten İngilizce öğretmenlerinin ve bölüm başkanlarının Anlama Odaklı Tasarım (UbD) uygulamaları hakkındaki görüşlerini keşfetmektir. Anlama Odaklı Tasarım öğrencilerin kendi anlamalarını geliştirmelerine ve bunları gerçek hayatta uygulamalarına odaklanan 3 aşamalı bir ünite ve müfredat tasarımı aracıdır. Bu 3 aşama istenilen sonuçları belirleme, anlama kanıtlarını saptama ve öğrenme aktivitelerini planlama adımlarından oluşmaktadır. Araştırma nitel bir araştırmadır. Araştırmanın katılımcıları 39 İngilizce öğretmeni ve 5 bölüm başkanından oluşmaktadır. Veri öğretmen ve bölüm başkanlarıyla yapılan açık uçlu sorulardan oluşan anketler ve sonrasında öğretmenlerle yapılan yarı yapılandırılmış odak grup görüşmeleri aracılığıyla toplanmıştır. Çalışmanın sonuçları okullarında UbD uygulayan İngilizce öğretmenlerinin çoğunlukla UbD'yi bir tasarım süreci olarak tanımladıklarını ve UbD uygulamalarının anlama ve transfer odaklı olması sebebiyle öğrencilerin akademik gelişimine ve İngilizce dil gelişimlerine katkı sağladığını ortaya çıkarmıştır. Çalışma aynı zamanda öğretmenlerin kurumsal, öğretimsel, öğrenci ve öğretmen kaynaklı faktörlerden kaynaklanan zorluklar yaşadığını ortaya çıkarmıştır. Çalışmanın bir diğer sonucu ise pandemi sürecindeki UbD uygulamaları sırasında öğretmenlerin zorluklarla karşılaştığını fakat aynı zamanda bu süreçte UbD'yi faydalı bulduklarını göstermiştir. Çalışmanın sonuçları göstermiştir ki okul yöneticileri UbD tasarım sürecinin zaman alacağını öngörmeli ve öğretmenlere konuları zamanında bitirme konusunda baskı yapmadan tüm akademik yıl için UbD eğitim planlaması yapmalıdır, bu sayede öğrencilerinin öğrenme süreçlerine öncelik verebilmelerine olanak sağlanmalıdır. Okullar UbD'nin doğru uygulandığından emin olmak amacıyla akademik yıl içerisinde düzenli olarak gerçekleştirilen hizmet içi eğitimlerle öğretmenlerin mesleki bilgilerine katkı sağlamalıdır. Aynı zamanda, UbD uygulamaları beklenen öğretmenler arasındaki farklı UbD anlayışları dikkate alınmalıdır. Başka bir deyişle, okullar UbD gibi yenilikçi yaklaşımların amaç ve hedeflerinin yeterince anlaşılması ve bu amaç ve hedeflerin okulun her bir üyesi tarafından dile getirilebilmesi için çaba harcamalıdır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to explore English language teachers' and English department heads' perspectives on the implementation of the Understanding by Design (UbD) framework in their Turkish EFL context. UbD is a unit and curriculum design framework which aims for student understanding and its transfer into real life context through three stages: identifying the desired results, determining the evidence, and planning learning activities. A qualitative research design was adopted for the study. The participants of the study were 39 English teachers and five department heads. Data was collected through open-ended questionnaires from teachers and heads, and semi-constructed focus group interviews conducted with teachers. Data was analysed through content and thematic analysis. The results of the study indicated that the teachers who implemented UbD within the context of their school recognized it mostly as a design process. Regarding the implementation of UbD in the Turkish EFL context, the findings revealed some perceived benefits on students' academic achievement and English language skills thanks to its focus on the development of understandings and transferring of skills. The findings also revealed perceived challenges caused by institutional, instructional, teacher related and learner related factors. As for online education during the global pandemic, the findings indicated that teachers benefited from UbD although they found it challenging due to the characteristics of online education. These findings suggest that school administrators should accept the fact that the UbD process can take a long time, and therefore they should develop a plan for the whole academic year without imposing pressure on teachers to cover their content. Hence, teachers can prioritize their students' learning. Schools should also provide their teachers with regular in-service training to ensure the proper implementation of UbD by increasing their professional knowledge of its underlying principles. Besides, conceptualization of such innovations by teachers who are expected to implement them should be taken into consideration. In other words, schools should deploy efforts to form a shared understanding of the innovative ideas and their ultimate goals that can be verbalized by each member of the team.