Investigation of pre-service ELT teachers' perceived critical thinking skills
İngilizce öğretmeni adaylarının algılanan eleştirel düşünme becerilerinin incelenmesi
- Tez No: 739518
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EVRİM EVEYİK AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kritik düşünme becerileri, İngilizce öğretmeni adayları, İngilizce öğretimi, Critical thinking skills, prospective ELT teachers, English teaching
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışma Türkiye'de bir vakıf üniversitesinde İngilizce Öğretmenliği Bölümü'ndeki aday İngilizce öğretmenlerinin eleştirel düşünce becerilerinin algılanan düzeylerini araştırmaktadır. Çalışma ayrıca, aldıkları dersler kapsamında tamamladıkları aktiviteler ve öğretmenlik uygulaması deneyiminin eleştirel düşünme becerilerinin gelişimi üzerindeki etkisi hakkındaki görüşlerini de araştırmaktadır. Çalışmanın verisi, Eleştirel Düşünme Standartları Ölçeği ve çalışmanın amacına yönelik geliştirilen ve açık uçlu sorular içeren bir anket aracılığıyla, 121 birinci, ikinci, üçüncü, ve son sınıf öğrencisinden toplanmıştır. Sonuçlar, öğretmen adaylarının, özellikle de ikinci sınıf öğrencilerinin çok büyük bir çoğunluğunun, eleştirel düşünme becerisi algılarının yüksek olduğunu, ve öğretmenlik programındaki dersler kapsamında tamamladıkları tüm aktivite ve görevler arasında en çok mikro öğretim sonrası yazdıkları öz değerlendirmeler raporlarının, araştırma makalelerine yansıtıcı yazılar yazmanın, ve dersin ilgili materyallerini okumalarının kendi eleştirel düşünme becerilerinin gelişmesine büyük katkıda bulunduklarına inandıklarını ortaya koymuştur. Ayrıca, son sınıf öğrencileri, deneyimli öğretmenlerin öğretim uygulamalarını gerçek bir sınıf ortamında gözlemlemelerini sağlayan okullarda öğretmenlik uygulaması deneyiminin ve öğrencilerle gerçek zamanlı etkileşimin, eleştirel bir düşünce zihniyetine sahip öğretmenler olarak gelişimleri üzerinde önemli bir etkisi olduğuna inanmaktadır. Çalışmada bu bulgulardan yola çıkarak, İngilizce Öğretmenliği programlarında alınacak kararlar ve yapılacak aktivitelerle ilgili öneriler sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study investigated pre-service English language teachers' perceived levels of critical thinking skills at the Department of English Language Teaching at a foundation university in Turkey. The study also investigated their views regarding the impact of activities and tasks they were involved in as part of the courses they took, and of the practicum experience on the development of their critical thinking skills. Data was collected from 121 freshmen, sophomores, juniors and seniors through the Critical Thinking Standards Scale, and some open-ended questions developed for the purpose of the study. The results revealed that an overwhelming majority of the pre-service teachers, especially the sophomores, had a high level of critical thinking skill perceptions. Participants believed that among all the activities and tasks, writing self evaluations after micro-teaching, reaction to research articles and assigned readings contributed to their development of CTS the most. Besides, the seniors believed that their practicum experience that allowed them to observe experienced teachers' teaching practices in a real classroom environment and the real-time interaction with students had a significant impact on their development as teachers with a critical thinking mindset. The study discusses the importance of these findings in relation to the decisions to be made and actions to be taken in the initial English language teacher education programs.