Park çocuk oyun alanlarında güvenlik: Kırklareli il merkezi örneği
- Tez No: 739745
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ DEMİRARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Çocuk Gelişimi, İç Mimarlık, Peyzaj, Kent Mobilyası, Kentsel Tasarım, Child Development, Interior Architecture, Landscape, Urban Furniture, Urban Design
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: İç Mimarlık Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
İkinci Dünya savaşı sonrası, ülkeler, bombalanmış, enkaz yığınlarının olduğu alanlarda çocukların kendilerine oyun alanı açmalarını fırsat bilip, çocukları gözlemleyerek ihtiyaç duydukları oyun alanlarını tasarlamak üzere adımlar atmaya başlamışlardır. Savaşın artıkları ile dolu bu arsaların çocuklar için hala tehlikelerle çevrili olduğu fark edilmiş, oyun ihtiyacına güvenli bir çevre oluşturma isteği ile özel olarak tasarlanmış çocuk oyun alanları dünyaya yayılmaya başlamıştır. Çocukların gelişim süreci incelenmiş, her bir gelişim basamağının farklı ihtiyaçları olduğu gözlemlenmiştir. Bunun sonucunda farklı yaş gruplarının farklı oyunlara ve oyun araçlarına ihtiyaç ve ilgi duyacağı sonucuna varılmıştır. Çocuk oyun alanları, çocuğun, çocukluğun ve oyunların çocuk gelişim alanlarına olan etkileri incelenerek elde edilen veriler ışığında, yaş gruplarına, konseptlere, bulunduğu mekana göre, farklı tasarım kriterleri doğrultusunda gruplara ayrılmasına karar verilmiş ve çeşitli kategorilerde tasarlanarak inşa edilmiştir. Her tasarımda olduğu gibi, çocuk oyun alanları da kullanıldıkça, alınan dönütler ve yapılan gözlemler aracılığıyla geliştirilip çocuklar için daha iyi mekanlar haline getirilmek üzere iyileştirilmiştir. Çocuk oyun alanlarını, çocuklar için güvenli oyun alanlarına dönüştürmek isteyen topluluklarca kurulmuş dernekler ve başka oluşumlar bu alanlarda kullanılan araçlar ve materyaller için bazı standartlar ve tasarım kriterleri oluşturmuşlardır. Bu alanlarda görülen kazaların çoğunun, oyun alanlarının denetlenmemesi, bakımların geciktirilmesi ve oyun araç ve alanlarının standartlara uymaması sebebiyle gerçekleştiği tespit edilmiştir. Bu çalışmada, çalışma alanı olarak, Türkiye'nin Marmara Bölgesi'nin Trakya kesiminde bulunan Kırklareli ili seçilmiştir. Kırklareli il merkezinde bulunan 64 parktan 12'si, çalışma kapsamında detaylı bir şekilde incelenmiştir. Seçilen çocuk oyun alanlarının tasarımlarının genel tasarım ölçütlerine uygunluğu incelenmiş, güvenlik kuralları çerçevesinde bir oyun alanına sahip olup olmadığı belirlenmiştir. Uygun biçimde tasarlanmayan, kurulumu doğru yapılmayan, bakım ve denetlenmesi geciktirilmiş oyun alanlarındaki uygunsuzlukların nelerden kaynaklandığı ve nelere sebep olduğu tespit edilerek, bu sorunların giderilmelerine ve çocuklara daha güvenli çocuk oyun alanları sunulmasına ilişkin öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The countries started to take active steps to design the playgrounds which detected by observing the children who always taking the opportunity to open a playground for themselves eventhought in bombed areas and piles of debris after the Second World War. It has been realized that these lands filled with the remnants of war are still surrounded by dangers for children, therefore children's' playgrounds are specially designed with the desire to create a safe environment for the needs of play, and then it has begun to spread around the world. The growth process of children was examined and it was observed that each developmental stage has different needs. As a result, it has been concluded that different age groups will need and be interested in different game types and game tools. In the light of the data obtained by examining the effects of children, childhood and games on children's development areas, it was decided to divide children's playgrounds into groups according to age groups, concepts, location base on design criteria and built-in various categories. As in every design, children's playgrounds are also improved and developed through the feedback and observations to make them better places for children. Associations and other social organizations established by communities that aim to transform children's playgrounds into safe playgrounds for children which have created standards and design criteria in usage of the tools and materials preferred in these areas. It has been determined that most of the accidents occurred in the playgrounds are due to the fact that the playgrounds are not inspected in timely, the maintenance is delayed and the playgrounds do not comply with the standards. In this academic study, Kırklareli city, located in the Thrace land of the Marmara Region of Turkey, was chosen as the study area. 12 unit of 64 playground parks in Kırklareli city`s center were examined within the scope of the study detailly. The compatibility of the designs of the selected children's playgrounds with the general design criteria was examined and it was determined whether it had a playground within the framework of safety rules. By determining the causes and causes of non-conformities in playgrounds that are not properly designed, not properly installed, additionally that maintenance and inspection is neglected, relevant suggestions have been made to eliminate potential problems and to offer safer playgrounds to children.