Üniversite öğrencilerinde sosyal medya bağımlılığı ile yalnızlık ve kaygı düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between social media addiction and loneliness and anxiety levels in university students
- Tez No: 739796
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN KAZAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, İletişim Bilimleri, Education and Training, Psychology, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Sosyal Medya Bağımlılığı, Yalnızlık, Kaygı, Social Media, Social Media Addiction, Loneliness, Anxiety
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Teknolojinin hızlı değişimiyle beraber, günümüz toplumunda sosyal medya kullanımı farklı bir boyuta ulaşmıştır. Sosyal medyaya erişim için kullanılan araç ve uygulamalar, çeşitli nedenlerden dolayı kullanıcılar tarafından rağbet görmektedir. Sosyal medya kullanım yoğunluğunun artmasıyla, sosyal hayattan uzaklaşılarak yalnızlık yaşanabilmektedir. Kendi ile baş başa kalan birey, yalnızlığın nedenini ve çözümünü anlamlandıramadığında kaygı yaşayabilmektedir. Bu araştırmanın amacı, üniversite öğrencilerinin; sosyal medya bağımlılığı ile yalnızlık ve kaygı düzeyleri arasındaki ilişkinin belirlenmesini sağlamaktır. Araştırmanın örneklemi İstanbul'da bulunan üniversitelerin, lisans düzeyinde öğrenim gören 424 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Katılımcılardan veri elde etmek için“Kişisel Bilgi Formu”,“Sosyal Medya Bağımlılığı-Yetişkin Formu”,“UCLA Yalnızlık Ölçeği”,“Durumluk Kaygı Ölçeği”uygulanmıştır. Verilerin analizinde SPSS 22 programı kullanılmıştır. Araştırmanın analizleri için; Pearson Korelasyon Analizi, Bağımsız Örneklemler için T-Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi ve Regresyon Analizi kullanılmıştır. Analizler sonucu, üniversite öğrencilerinin sosyal medya bağımlılığı düzeyi arttıkça yalnızlık ve durumluk kaygı düzeylerinin de artış gösterdiği bulunmuştur. Sosyal medya bağımlılığı alt boyut puanları ile yalnızlık ve durumluk kaygı puanlarının pozitif yönde zayıf ilişkiye sahip olduğu bulunmuştur. Yalnızlık ve durumluk kaygının, sosyal medya bağımlılığını yordadığı bilgisi elde edilmiştir. Kadınların, sosyal medya bağımlılık puanları erkeklere oranla daha yüksek bulunmuştur. Yalnız yaşayan öğrencilerin, yalnızlık puanının daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Arkadaşlarıyla yaşayan öğrencilerin ise durumluk kaygı, sanal tolerans ve sosyal medya bağımlılığı puanlarının daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Psikolojik rahatsızlığı olan üniversite öğrencilerinin yalnızlık, kaygı, sosyal medya bağımlılığı ve sosyal medya bağımlılığı alt boyut puanları farklılık göstermektedir. Araştırmaya dair elde edilen bulgular ve literatürde yer alan araştırmalar karşılaştırılarak tartışılmış ve önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
With the rapid change of technology, the use of social media in today's society has reached a different dimension. Tools and applications used to access social media are in demand by users for various reasons. With the increase in the intensity of social media use, loneliness can be experienced by moving away from social life. The individual who is alone with themself may experience anxiety when they cannot understand the cause and solution of loneliness. The aim of this research is to ensure that university students; to determine the relationship between social media addiction and loneliness and anxiety levels. The sample of the study consists of 424 university students studying at undergraduate level of universities in Istanbul.“Personal Information Form”,“Social Media Addiction-Adult Form”,“UCLA Loneliness Scale”,“ State-Trait Anxiety Scale ”were applied to obtain data from the participants. SPSS 22 program was used in the analysis of the data. For the analysis of the research; Pearson Correlation Analysis, T-Test for Independent Samples, One-Way Analysis of Variance and Regression Analysis were used. As a result of the analyzes, it was found that as the level of social media addiction of university students increased, loneliness and state anxiety levels also increased. It was found that social media addiction sub-dimension scores and loneliness and mood anxiety scores had a weak relationship in a positive way. It has been learned that loneliness and situational anxiety predict social media addiction. Women's social media addiction scores were found to be higher than men's. It was determined that students who lived alone had a higher loneliness score. Students who lived with friends were found to have higher scores of state anxiety, virtual tolerance and social media addiction. The loneliness, anxiety, social media addiction and social media addiction sub-dimension scores of university students with psychological disorders vary. The findings of the research and the researches in the literature were discussed by comparing and suggestions were included.