Elektif sezaryen operasyonlarında genel ve spinal anestezi yöntemlerinin umblikal kord nötrofil lenfosit oranı, trombosit lenfosit oranı ve ortalama trombosit hacmi üzerine etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of general and spinal anesthesia methods on umbilical cord neutrophil lymphocyte ratio, platelet lymphocyte ratio and mean platelet volume in elective cesarean section operations
  1. Tez No: 739859
  2. Yazar: ESRA KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KEREM İNANOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: NLR, PLR, MPV, spinal anestezi, genel anestezi, Neutrophil lymphocyte ratio (NLR), platelet lymphocyte ratio (PLR), mean platelet volume (MPV), spinal anesthesia, general anesthesia
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi​
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Giriş ve Amaç: Uygulanan anestezi yöntemine bağlı olarak lokal veya sistemik inflamatuar yanıtlar değişkenlik gösterebilmektedir. Spinal anestezi tek başına veya genel anestezi ile birlikte uygulandığında hem sempatik blokaj hem de hipofiz-adrenokortikal sistem üzerine etkileri ile inflamatuar yanıtı azaltabilir. İnflamasyonu belirlemede kullanılan çeşitli parametreler mevcuttur. Nötrofil lenfosit oranı (Neutrophil Lymphocyte Ratio: NLR), platelet lenfosit oranı (Platelet Lymphocyte Ratio: PLR) ve ortalama trombosit hacmi (Mean Platelet Volume: MPV) de tam kan sayımından elde edilebilen ve inflamatuar yanıtın değerlendirilmesinde kullanılan basit ve ucuz parametrelerdir. Umblikal kord kanında bu parametrelerin bakılması ile anne ve yenidoğandaki patolojilerin tanı ve prognozu hakkında önemli bilgiler elde edilebilir. Bu nedenle çalışmamızda elektif sezaryen operasyonu için uygulanan farklı anestezi yöntemlerinin umblikal kord kanından bakılan NLR, PLR ve MPV oranları üzerine etkilerini incelemeyi amaçladık. Materyal ve Metod: Bu prospektif ve gözlemsel çalışma, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Etik Kurul Başkanlığı'nın onayı (Tarih: 03.03.2022, Karar No:5/4 Etik) alındıktan sonra gerçekleştirildi. Hastalardan yazılı ve sözlü onamları alındı. Elektif sezaryen operasyonu planlanan ASA skoru II-III ve 18-45 yaş arası term gebeler çalışmaya dahil edildi. Anestezi yönetiminin seçimi, spinal veya genel anestezi, çalışma dışı bir anestezi uzmanı, kadın doğum uzmanı ve gebenin tercihi dikkate alınarak belirlendi. Buna göre, genel anestezi almasına karar verilenler hastalar Genel Anestezi grubu (Grup G, n=30) ve spinal anestezi almasına karar verilen hastalar Spinal Anestezi grubu (Grup S, n=30) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Hastaların demografik verileri, perioperatif laboratuar parametreleri, hemodinamik verileri, umblikal kord kanı NLR, PLR ve MPV değerleri ile 1. ve 5. dk Apgar skorları, yenidoğanın mekanik ventilasyon gereksinimi ve yoğun bakım gereksinimi kayıt altına alındı. Bulgular: Toplam 60 hasta çalışmaya dahil edildi. Her iki grup arasında demografik veriler, perioperatif maternal hemogram parametreleri ile anestezi, cerrahi, bebek çıkış ve hastanede kalış süreleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı (p >0.05). Grupların hemodinamik verileri karşılaştırıldığında, Grup S'de, Grup G'ye göre anestezi başlangıcından sonraki 3. ve 5. dk'lar ile bebek çıkışına kadar ölçülen en düşük SKB, DKB ve OKB değerlerinin istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde daha düşük olduğu tespit edildi (p 0.05). Hastaların intraoperatif SpO2 değerlerinde tüm zaman aralıklarında istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edilmedi (p >0.05). Her iki grupta operasyon süresince verilen sıvı miktarları benzerdi (p >0.05). Grup S' de, Grup G ile karşılaştırıldığında, efedrin dozunun istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde daha yüksek olduğu tespit edildi (p=0.000). Yenidoğanların doğum sonrası 1. dk Apgar skorları Grup G'de, Grup S ile karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde daha düşük bulundu (p=0.015). Gruplar arasında yenidoğanın solunum sıkıntısı varlığı, mekanik ventilasyon ve yoğun bakım gereksinimi açısından anlamlı fark bulunmadı (p >0.05). Umblikal kord NLR ve PLR değerlerinin, Grup G'de, Grup S ile karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde daha yüksek olduğu tespit edildi (p=0.034 ve p=0.014, sırasıyla). Grupların MPV değerleri ise benzer saptandı (p >0.05). Sonuç: Çalışmamızın sonuçları, elektif sezaryen operasyonlarında spinal anestezinin, genel anesteziye kıyasla maternal ile fötal sonuçlar üzerine daha olumlu etkisi olduğunu ve inflamatuar yanıta pozitif etkileri bulunduğunu göstermiştir. Genel anestezi altında sezaryen operasyonu olan gebelerden doğan yenidoğanlarda daha yüksek NLR ve PLR değerleri olduğunu bulduk. NLR ve PLR yenidoğanlarda umblikal kord kanından hemogram analizi ile kolayca bakılabilen, inflamatuar yanıtın basit ve ucuz göstergeleridir. Bu nedenle anne ve yenidoğandaki ilgili hastalıkların tanı ve prognozunu belirlemede önemli ipuçları sağlayabileceğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Depending on the anesthesia method applied, local or sistemic responses may vary. When spinal anesthesia is used alone or in combination with general anesthesia, it can reduce the inflammatory response with both sympathetic blockade and its effects on the pituitary-adrenocortical system. There are several parameters used to determine inflammation. Neutrophil lymphocyte ratio (NLR), platelet lymphocyte ratio (PLR) and mean platelet volume (MPV) are also simple and inexpensive parameters that can be obtained from complete blood count and used in assesment of inflammatory response. By examining these parameters in the umblical cord blood, important information can be obtained about the diagnosis and prognosis of pathologies in the mother and newborn. Therefore, in our study we aimed to examine the effects of different anesthesia methods applied for eletive cesarean section on NLR, PLR and MPV rates measured from umblical cord blood. Material and Method: This prospective and observational study was carried out after the approval of the Health Sciences University Antalya Training and Research Hospital Ethics Committee (Date: 03.03.2022, Desicion No: 5/4 Ethics). Written and dictionary consents were obtained from the patients. Term pregnant women aged 18-45 years who scheduled for elective cesarean section and had ASA score II-III were included in the study. The choice of anesthesia managment, spinal or general anesthesia, was determined by considering the choice of an anesthesiologist, blinded to the study, an obstetrician and pregnant woman. Accordingly, the patients were divided into two groups, as General Anesthesia group (Group G, n=30), who were decided to receive general anesthesia, and as Spinal Anesthesia group (Group S, n=30), who were decided to receive spinal anesthesia. Patients' demographic data, perioperative laboratory parameters, hemodynamic data, umblical cord blood NLR, PLR and MPV values, 1st and 5th minute Apgar scores, mechanical ventilation requirement and intensive care requirement of newborn were recorded. Results: Totally 60 patients were included in the study. There was no statistically significant difference between the two groups in terms of demographic data, perioperative maternal hemogram parameters and duration of anesthesia, surgery, delivery and hospital stay (p >0.05). When the hemodynamic data of the groups were compared, it was found that the SBP, DBP and MBP values measured from the 3rd and 5th minutes after the onset of anesthesia and the lowest SBP, DBP and MBP until the delivery of the baby were statistically lower in Group S than in Group G (p 0.05). There was no statistically significant difference in the intraoperative SpO2 values of patients at all time intervals (p >0.05). The amount of fluid administered during the operation was similar in both groups (p >0.05). The ephedrine dose was found to be statistically higher in Group S, compared to Group G (p=0.000). The 1st minute Apgar scores of newborns were found to be statistically significantly lower in Group G, compared to Group S (p=0.015). There was no significant difference between the groups in terms of the presence of respiratory distress, mechanical ventilation and need for intensive care of newborn (p >0.05). Umblical cord NLR and PLR values were found to be statistically significantly higher in Group G, compared to Group S (p=0.034 and p=0.014, respevtively). MPV values of the groups were found to be similar (p >0.05). Conclusion: The results of our study showed that spinal anesthesia has a more positive effect of maternal and fetal outcomes and inflammatory response, compared to general anesthesia, in elective cesarean section operations. We found higher NLR and PLR values in newborns' umblical cord blood of pregnant women who has cesarean section under general anesthesia. NLR and PLR are simple and inexpensive indicators of inflammatory response that can be easily measured by hemogram analysis from umblical cord blood in newborns. Therefore, we think that it can provide important clues in determining the diagnosis and prognosis of related diseases in the mother and newborn.