Annelerin özgüvenlerinin yenidoğan bebeklerini algılamalarına etkisi
The effect of mothers' self-confidence on their perceptions of their newborn babies
  1. Tez No: 740288
  2. Yazar: ESRA YANIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HANDAN GÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Anne, bebek bakımı algısı, yenidoğanı algılama, özgüven, yenidoğan, Mother, perception of infant care, perception of newborn, self-confidence, newborn
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Giriş ve Amaç: Kadının annelik rolünü başarabilmesi için özel beceri ve enerjiye gereksinimi vardır. Bu da güçlü bir annelik özgüvenini gerektirir. Kadının özgüveninin yüksek olması bebeğini olumlu algılamasını etkileyebilir. Olumsuz algı, anne bebek ilişkisi bozar ve bebeğin gelecek yaşamını etkileyerek yaşam boyu sürecek öğrenme, davranış, fiziksel ve ruh sağlığı sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle araştırmada annelerin özgüvenlerinin yenidoğan bebeklerini algılamalarına etkisini belirlemek amaçlanmıştır. Yöntem: Tanımlayıcı tipte yapılan araştırma, Ekim 2019-Aralık 2021 tarihleri arasında yapıldı. Türkiye'nin İç Anadolu bölgesinde bulunan bir üniversite hastanesinin yeni doğan yoğun bakım ünitesinde bebeği yatan 160 kadın örneklemi oluşturdu. Veriler,“Anneleri tanıtıcı bilgi formu”,“Pharis özgüven ölçeği”ve“Yenidoğanı Algılama Ölçeği”kullanılarak yüz yüze görüşme tekniği ile toplandı. Etik kurul onayı ile uygulamanın yapılacağı kurumdan yazılı izin alındı. Araştırma verileri, SPSS 23.0 programında değerlendirildi. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistik testleri, Güvenirlik analizi, Bağımsız gruplarda t testi, Tek Yönlü ANOVA varyans analizi, Levene Testi, Tukey Post Hoc testi, Pearson Korelasyon ve Lineer Regresyon analizi kullanıldı. Anlamlılık düzeyi p< 0.05 olarak kabul edildi. Bulgular: Kadınların ortalama 29.21±5.57 yaşındadır ve özgüvenleri iyi (48.25±9.16) düzeydedir. Yeni doğanını negatif algılayan anne sayısı daha fazla (%73.1) olup kadının özgüveni ile yenidoğanı algılaması arasında negatif (-) yönde ve çok düşük düzeyde (r=- 0.159; p= 0.044) anlamlı ilişki belirlendi. Kadınların özgüven düzeyindeki bir birim artışın, yeni doğanı negatif algılama düzeyini 0.227 kat anlamlı azalttığı belirlendi. Sonuç ve Öneriler: Kadınların özgüvenleri, yenidoğan bebeklerini algılamaları toplam varyansının %2.5'inin açıklamaktadır. Kadınların Pharis Özgüven Ölçeği puanı ve ile Yenidoğanı Algılama Ölçeği puanı arasında anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Kadınların özgüven düzeyindeki bir birim artış, yeni doğanı negatif algılama düzeyini 0.227 kat anlamlı bir şekilde azaltmaktadır (p< 0.05). Elde edilen sonuçlar doğrultusunda annelerin öz güvenlerinin rutin olarak belirlenmesi ve özgüven artırıcı ebelik girişimlerinin yaygınlaştırılması önerilir.
Özet (Çeviri)
Introduction and purpose: A woman needs special skills and energy to succeed in the role of mother. This requires strong maternal self-confidence. A woman's high self-esteem can affect perception of her baby positively. Negative perception disrupts the mother-infant relationship and may affect the baby's future life, leading to lifelong learning, behavioral, physical and mental health problems. For this reason, it was aimed to determine the effect of mothers' self-confidence on their perceptions of their newborn babies. Methods: The descriptive study was conducted between October 2019 and December 2021. The sample consisted of 160 women whose babies were hospitalized in the neonatal intensive care unit of a university hospital in the Central Anatolian Region in Turkey. Data were collected by face-to-face interview technique using“Mothers introductory information form”,“Pharis self-confidence scale”and“Newborn Perception Scale”. With the approval of the ethics committee, written permission was obtained from the institution where the application would be made. Research data were evaluated in the SPSS 23.0 program. Descriptive statistics tests, reliability analysis, independent groups t test, One-Way ANOVA analysis of variance, Levene Test, Tukey Post Hoc test, Pearson Correlation and Linear Regression analysis were used in the evaluation of the data. Significance level was accepted as p< 0.05. Results: The mean age of the women was 29.21±5.57 years and their self-confidence were good (48.25±9.16). The number of mothers who perceived their newborn negatively was higher (73.1%), and a negative (-) and very low level (r=- 0.159; p= 0.044) significant correlation was determined between the self-confidence of women and their perception of the newborn. It was determined that a unit increase in the self-confidence level of women significantly decreased the level of negative perception of the newborn by 0.227 times. Conclusion and Suggestions: Self-confidence of women explains 2.5% of the total variance of their perception of their newborn babies. It was determined that there was a significant relationship between the Pharis Self-Confidence Scale score and the Newborn Perception Scale score of the women. A unit increase in the self-confidence level of women significantly reduces the level of negative perception of the newborn 0.227 times (p< 0.05). In line with the results obtained, it is recommended to routinely determine the self-confidence of mothers and to disseminate self-confidence-boosting midwifery initiatives.