Annelerin doğum sonrası depresyon düzeyi ve algılanan sosyal desteğin annelik özgüven düzeyine etkisi
The effect of mothers' postpartum depression level and perceived social support on maternal self-confidence level
  1. Tez No: 819067
  2. Yazar: DİLEK SEZER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMMÜHAN AKTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Anne, Anne Özgüven Düzeyi, Algılanan Sosyal Destek, Doğum Sonu Depresyon, Halk Sağlığı Hemşireliği, Mother, Maternal Self-Confidence Level, Postpartum Depression, Perceived Social Support, Public Health Nursing
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Bu araştırma annelerin doğum sonrasında yaşamış oldukları depresyon düzeyi ile algılanan sosyal desteğin annelik özgüven düzeyine etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Materyal ve Metot: Bu araştırma kesitsel olarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Malatya ili merkezindeki ve Darende ilçesindeki aile hekimliklerinde kayıtlı olan 0-12 aylık bebeği olan anneler oluşturmuştur. Araştırmanın örneklem büyüklüğü güç analizi ile 309 anne olarak belirlenmiştir. Aile Sağlığı merkezlerinden seçilecek annelerin sayısı küme ağırlıklandırma yöntemi ile belirlenmiş olup gelişigüzel örnekleme yöntemi ile seçilmiştir. Bulgular: Araştırmada Pharis Özgüven Ölçeği puan ortalamasının 36.91±9.46, Edinburgh Doğum Sonrası Depresyon Ölçeği puan ortalamasının 13.09±3.16, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği puan ortalamasının 52.48±12.86 olup alt boyutlarında aile 17.83±5.66, arkadaş 17.49±4.20, özel bir insan 17.17±3.86 olarak saptanmıştır. Araştırmada Edinburgh Doğum Sonrası Depresyon Ölçeği ve Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği ve alt boyutlarının annelerin Pharis Özgüven Ölçeği üzerine %46.1 'lik bir etkiye sahip olduğu saptanmıştır. Sonuç: Araştırmada annelerin sosyo demografik özelliklerin Pharis özgüven ölçeği % 074'lük bir etkiye sahip olduğu belirlenmiştir. Annelerin doğum sonu depresyon düzeyi azaldıkça özgüvenlerinin arttığı saptanmıştır. Bu sonuçlar doğrultusunda halk sağlığı hemşirelerinin doğumdan sonraki süreçte anneye destek, eğitim ve danışmanlık hizmetlerinin verilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This research aims to examine the effects of postpartum depression levels of mothers and perceived social support on maternal self-confidence. Material and Method: This research was cross-sectional. The universe of the research consisted of mothers with 0-12 month old babies registered in family medicine centers in Malatya city center and Darende district. The sample size of the study was determined as 309 mothers by power analysis. The number of mothers to be selected from Family Health Centers was determined by cluster weighting method and was chosen by random sampling method. Findings: In the study, Pharis self-confidence scale mean score was 36.91±9.46, Edinburgh postpartum depression scale mean score was 13.09±3.16, multidimensional perceived social support scale mean score was 52.48±12.86, sub-dimensions were family 17.83±5.66, friend 17.49±4.20, a special person 17.17± It was determined as 3.86.In the study, it was determined that the Edinburgh postpartum depression scale and the Multidimensional perceived social support scale and its sub-dimensions had an effect of 46.1% on the mothers' Pharis self-confidence scale. Result: In the study, it was determined that the socio-demographic characteristics of the mothers had an effect of 074% on the Pharis self-confidence scale.It was found that as the level of postpartum depression of mothers decreased, their self-confidence increased.In line with these results, public health nurses should provide support, education and counseling services to the mother in the postpartum period.