Patent hukukunda yenilik kavramı
The concept of novelty in patent law
  1. Tez No: 740512
  2. Yazar: ÖZGE KAYNAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAŞAR CAN GÖKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Patent Hukuku, Patent, Patentlenebilirlik, Yenilik, Yeni Buluş, Patent Law, Patent, Patentability, Novelty, New Invention
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 273
Özet
Tezde, genellikle patentlenebilirlik kriteri olarak bilinen yeniliğin, patent hukuku bakımından kavramsal değeri ve kavramın uygulamadaki somut karşılığı incelenmiştir. Tez konusunun en iyi şekilde açıklanabilmesi için birinci bölümde Patent Hukuku'na giriş niteliğinde bilgiler, ikinci bölümde patentte yenilik unsuru ve üçüncü bölümde ise patent hukukunda yenilik kavramının somutlaştığı analiz(değerlendirme) aşaması bakımından ulusal ve uluslararası yaklaşımlar ele alınmıştır. Patent Hukuku'nda yenilik kavramının yerinin anlaşılabilmesi için öncelikle ilk bölümde yer alan; patentin anlamı, tarihsel gelişimi, patent hukukunun kaynakları ve bu alana egemen olan ilkelerin özümsenmesi gerekmektedir. Patent Hukuku'na Giriş bölümünde açıklanan bilgilerin tamamı, tez konusunun kapsamıyla sınırlıdır. İkinci bölüm, temel olarak, patentle korunacak veya halihazırda patentle korunan buluş için yeniliğin ne anlama geldiğini açıklayan esas bölümdür. Bu bölümde öncelikle yenilik kavramının hem ulusal hem de uluslararası doktrin çerçevesinde ne anlama geldiği ve nasıl değerlendirildiği açıklanmaya çalışılmıştır. Yenilik kavramının nitelendirilmesi ve kavramın uygulamadaki karşılığı ise birlikte ele alınmış ve bir unsur olarak neyi ifade ettiği çok yönlü bir şekilde anlatılmaya çalışılmıştır. Sınai Mülkiyet Kanunu'nda yeniliğin tanımı yapılmamıştır ancak hangi durumda bir buluşun yeni kabul edileceği belirtilmiştir. Kanun'un 83. maddesinin 1. fıkrası uyarınca“tekniğin bilinen durumuna dahil olmayan”buluşun yeni olduğu kabul edilmektedir. Bu kapsamda öncelikle buluş ve teknik kavramları açıklanmış daha sonra tekniğin bilinen durumu kapsamında ele alınabilecek bilgi kaynaklarına değinilmiştir. Tekniğin bilinen durumuna dahil olmama ifadesi ise özünde bir karşılaştırma ve bu karşılaştırmanın değerlendirilmesini içermektedir. Buluşun tekniğin bilinen durumuna dahil olmaması, bir başka ifadeyle yeni olarak ifade edilebilmesi için karşılaştırmada uygulanacak kurallara uyulması ve karşılaştırma sonucunda ortaya çıkan farklılıkların kriterler bakımından değerlendirilmesi ile mümkündür. Bütün süreçlerin usule, tekniğe ve hukuka uygun şekilde yürütülmesi ile buluşun yeni olup olmadığı tespit edilir. Ancak tespit edilen yeniliğin hangi yenilik türü içerisinde yer aldığı, her ülkenin patent politikası doğrultusunda değişmektedir. Dolayısıyla çalışmamız kapsamında, çalışmada değinilen mevcut bilgiler doğrultusunda yalnızca yenilik türleri ele alınmıştır. Bu noktada Türkiye Cumhuriyeti odak noktası olmak üzere tüm süreçte güncel mevzuat, yargı kararları ve doktrin işlenmiştir. Son bölüm olan üçüncü bölümde; yenilik kavramının somut düzeyde ulusal ve uluslararası karşılığı açıklanmaya çalışılmıştır. Ülkemizin de üye olduğu EPO ve Temyiz Kurulları'nın yaklaşımı; sadece yenilik konusu bakımından ve güncel, temel konu başlıkları altında ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ayrıca her bir ülkenin patent hukuku mevzuatında yer alan yenilik unsuru ve ulaşabildiğimiz ölçüde bu unsurun ulusal yargı kararlarına yansımasına değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the thesis, the conceptual value of the novelty, which is generally known as the patentability criterion, in terms of patent law and its concrete counterpart in practice are examined. In order to explain the thesis subject in the best way, in the first part, introductory information to Patent Law, in the second part, the novelty element in patent and in the third part, national and international approaches in terms of the analysis (evaluation) stage where the concept of novelty in patent law is embodied. In order to understand the place of the concept of novelty in Patent Law, firstly; The meaning of the patent, its historical development, the sources of patent law and the principles that dominate this field should be assimilated. All of the information explained in the Introduction to Patent Law section is limited to the scope of the thesis topic. The second part is basically the main part that explains what novelty means for the invention to be patented or already patented. In this section, first of all, it has been tried to explain what the concept of novelty means and how it is evaluated within the framework of both national and international doctrine. The definition of the concept of novelty and its application in practice have been discussed together and it has been tried to explain what it means as an element in a multi-faceted way. The definition of novelty is not made in the Industrial Property Law, but it is stated in which case an invention will be considered new. Pursuant to paragraph 1 of Article 83 of the Law, the invention“not be part of the state of the art”is considered to be new. In this context, first of all, the concepts of invention and technique are explained, then the sources of information that can be considered within the scope of the (known) state of the art are mentioned. The statement of not being part of the state of the art essentially includes a comparison and evaluation of this comparison. In order for the invention not to be part of the state of the art, in other words, to be expressed as new, it is possible by following the rules to be applied in the comparison and evaluating the differences resulting from the comparison in terms of criteria. It is determined whether the invention is new or not by carrying out all processes in accordance with the procedure, technique and law. However, the novelty type of the detected novelty varies in line with the patent policy of each country. Therefore, within the scope of our study, only the types of novelty are discussed in line with the existing information mentioned in the study. At this point, current legislations, judgements and doctrines have been processed in the whole process, with the Republic of Turkey as the focal point. In the third part, which is the last part; at the concrete level, the national and international equivalent of the concept of innovation has been tried to be explained. The approach of the Boards of Appeal of EPO and EPO which our country is also a member; it has been discussed only in terms of novelty and under current, basic topics. In the third part, the novelty element in the patent law legislation of each country and the reflection of this element in the national judicial decisions as far as we can reach are mentioned.