Public debt sustainability analysis: An integrated approach on selected G-20 economies
Kamu borçlarının sürdürülebilirlik analizi: Seçilmiş G-20 ekonomileri üzerine bütünleşik bir yaklaşım
  1. Tez No: 740554
  2. Yazar: NACİ İBRAHİM KELEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ATA ÖZKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu borcunun sürdürülebilirliği, bütünleşik test algoritması, enerji dışı kamu gelirleri, Public debt sustainability, Step-wise algorithm
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Galatasaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu tez, bütünleşik test algoritması yöntemi ile seçilmiş ülkelerde kamu borç sürdürülebilirliğini test etmeyi amaçlamaktadır. İlk olarak, dört gelişmiş ekonominin (Fransa, Almanya, İtalya ve Japonya) ve üç yükselen ekonominin (Brezilya, Çin ve Türkiye) kamu borç stoku, faiz dışı fazla, bütçe dengesi, kamu gelirleri ve kamu harcama durağanlıkları ADF, PP ve KPSS birim kök testleri ile test edilmiştir. Daha sonra elde edilen durağanlık seviyelerine göre algoritmanın uygun adımları uygulanarak bu ülkelerin kamu borç stokunun sürdürülebilirlik analizi Johansen eşbütünleşme testi ile incelenmiştir. Son olarak Rusya için algoritmada yer alan kamu gelirleri enerji (petrol ve doğalgaz) dışı kamu gelirleri olarak güncellenmiş ve algoritma tekrar çalıştırılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, yükselen ekonomilerde kamu borcunun sürdürülemez olduğuna dair istatistiksel bir bulgu bulunmazken, Japonya ve İtalya için kamu borcunun sürdürülemez olduğu görülmüştür. Öte yandan Rusya'nın kamu borcunun petrol ve doğalgaz gelirlerinden bağımsız olarak sürdürülebilir olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to test public debt sustainability in selected countries with the Step-wise algorithm. First, the stationarities of public debt stock, primary surplus, budget balance, public revenues, and public expenditure of four developed economies (France, Germany, Italy, and Japan) and three emerging economies (Brazil, China, and Turkey) were tested with ADF, PP and KPSS unit root tests. Later, the sustainability analysis of the public debt stock of these countries was examined by the Johansen cointegration test by applying the appropriate steps of the algorithm according to the obtained stationarity levels. Lastly, the public revenues in the algorithm for Russia were updated as non-energy (oil and natural gas) public revenues, and the algorithm was run again. According to the results obtained, there is no statistical finding that the public debt is unsustainable in emerging economies, while it is unsustainable for Japan and Italy. On the other hand, it has been observed that Russia's public debt is sustainable regardless of oil and natural gas revenues.