Örgütsel sosyalleşmenin örgütsel sessizlik ve işten ayrılma niyeti üzerine etkisi: Konaklama işletmeleri örneği
The effect of organizational socialization on organizational silence and intention to left: Case of hospitality establishments
  1. Tez No: 740644
  2. Yazar: NUR YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET OĞUZHAN İLBAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Sosyalleşme, Örgütsel Sessizlik, İşten Ayrılma Niyeti, Konaklama İşletmeleri, Edremit Körfezi, Organizational Socialization, Organizational Silence, İntention to quit, Accommodation Management, Edremit Gulf Region
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Konaklama İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Turizm sektörünün en önemli parçası olan insan örgüt içinde de önemli bir yere sahiptir. Örgütlerin daha kusursuz işler yapabilmesi, başarıyı yakalayabilmesinin gerekliliklerinden biri de işgörenlerin çalışma esnasındaki tutum ve koşullarına bağlıdır. Bu noktada işgörenlerin içinde bulundukları örgütlerin kurallarına ve yapısına uygun çalışabilmesi gerekmektedir. Örgüt kurallarına uygun çalışabilmek için örgüt içerisinde bazı süreçlerin geçirilmesi ise kaçınılmazdır. Bu süreçlerden bir tanesi de örgütsel sosyalleşme kavramıdır. Hızlı bir işgücü devri yaşayan turizm sektörü için oldukça önem taşıyan sosyalleşme kavramının doğru bir şekilde yönetildiği örgütlerde, işgörenlerin örgüt içinde sessiz kalma davranışı ve işten ayrılma niyeti göstermesi minimum düzeye inmektedir. Bu doğrultuda çalışmanın amacı, Edremit Körfez Bölgesi'nde faaliyet gösteren işletme belgeli konaklama işletmeleri çalışanlarının, ait oldukları kurumlarda sosyalleşme düzeylerinin örgütsel sessizlik ve işten ayrılma niyetleri üzerinde etkisinin var olup olmadığının belirlenmesidir. Çalışmanın amacını gerçekleştirebilmek için araştırmada veri toplama aracı olarak anket tekniği kullanılmıştır. Anket örgütsel sosyalleşme, örgütsel sessizlik ve işten ayrılma değişkenleri ile demografik bilgilerinde yer aldığı 4 bölümden oluşmaktadır. Araştırmanın evrenini Edremit Köfrezi'nde bulunan işletme belgeli konaklama işletmelerindeki işgörenler oluşturmaktadır ve bu doğrultuda toplam 315 anket formu veri setinde dahil edilebilmiştir. Çalışma sonucunda katılımcıların örgütsel sosyalleşme alt boyutlarından Dil-tarih, güç ve politikanın örgütsel sessizlik alt boyutlarından kabulleci sessizlik üzerinde olumlu ve anlamlı bir etki tespit edilmiştir. Örgütsel sessizlik alt boyutlarından olan korumacı sessizlik boyutunda ise sadece güç ve politika alt boyutunun etkisi olduğu belirlenmiştir. İşten ayrılma niyeti üzerine yapılan analiz sonuçlarına göre, örgütsel sosyalleşmenin alt boyutlarından mesleki yeterlilik, güç ve politika işten ayrılma niyetini olumlu ve anlamlı etkilemektedir. Katılımcıların demografik bilgilerine göre anlamlı farklılıklara bakıldığında ise, işgörenlerin gelirlerine göre güç ve politika üzerinde anlamlı farklılıklar olduğu tespit edilmiştir. Ve son olarak medeni hal durumlarında örgütsel sessizlik alt boyutu olan korunmacı sessizlik üzerinde yine anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The human being, the most important part of the tourism sector, also has an important place in the organization. One of the requirements for organizations to do more perfect work and achieve success depends on the attitudes and conditions of the employees during their work. At this point, employees should be able to work in accordance with the rules and structure of the organizations they are in. In order to work in accordance with the rules of the organization, it is inevitable to pass some processes within the organization. One of these processes is the concept of organizational socialization. In organizations where the concept of socialization, which is very important for the tourism sector, which is experiencing a rapid workforce turnover, is managed correctly, employees' silence behavior and intention to leave the job are reduced to a minimum. In this direction, the aim of the study is to determine whether the level of socialization of the employees of the accommodation establishments operating in the Edremit Bay Region has an effect on organizational silence and intention to leave. In order to achieve the aim of the study, the survey technique was used as a data collection tool in the research. The questionnaire consists of 4 parts, including organizational socialization, organizational silence and quitting variables, and demographic information. The population of the research consists of the employees in the accommodation establishments with operating certificates in Edremit Kofrezi, and in this direction, a total of 315 questionnaires could be included in the data set. As a result of the study, a positive and significant effect was found on the acceptive silence, which is the sub-dimensions of language-history, power and political organizational silence, which are the sub-dimensions of organizational socialization of the participants. It has been determined that only the power and policy sub-dimensions have an effect on the protectionist silence dimension, which is one of the sub-dimensions of organizational silence. According to the results of the analysis on turnover intention, professional competence, power and policy, which are sub-dimensions of organizational socialization, positively and significantly affect turnover intention. When we look at the significant differences according to the demographic information of the participants, it has been determined that there are significant differences in power and politics according to the income of the employees. And finally, significant differences were found on the protective silence, which is the sub-dimension of organizational silence, in marital status.