Siyasi partilerin yerel finansmanında parti içi aktörlerin etkileri: Antalya örneği
The effects of intra-party actors on local financing of political parties: Antalya sample
  1. Tez No: 740726
  2. Yazar: ZEHRA AK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Yerelde Siyasetin Finansmanı, Yerel Siyaset, Antalya İl Teşkilatları, Siyasetin Finansmanı, Siyasî Partiler, Milletvekilleri, Üyeler, financing of local politics, local politics, Antalya provincial organizations, financing of politics, political parties, deputies, members
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışmanın amacı siyasî partilerin yerel siyasetlerini yaparken nasıl ilişki ağları kurarak finansman oluşturduklarını açıklamaktır. Bu çalışmada siyasî partilerin ve yerel teşkilatlarının birer ilişki biçimi olan sosyal ağ olduğu iddia edilmiştir. Sosyal ağı oluşturan siyasî partilerin il teşkilatlarının parti içinde kurdukları ilişkilere bakılarak siyasetlerini finanse eden ağlara odaklanılmıştır. Bu çalışmada açıklanmak istenen iddiaların yerelde karşılığını görmek için Antalya ilinde yer alan Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde temsil yetkisine sahip dört siyasî partinin il teşkilatları ve milletvekilleri incelenmiştir. Çalışmada siyasetin yerel finansmanını parti içi yerel aktörlerin (milletvekilleri, il teşkilat yönetim kurulu, belediye başkanları, üyeler) ekonomik profilleri ve ilişki ağları aracılığıyla çeşitlenen finansörlerin çıkarları doğrultusunda yerel siyasetin finanse edildiği iddia edilecektir. Yerelde siyasetin finansmanını belirleyen en önemli argüman yerelde iktidar olma pozisyonudur. Yerelde iktidar olan siyasî partilerin siyasetini finanse eden kaynakların arttığı ve finans yöntemlerinin çeşitlendiği iddia edilmiştir. Çalışmada siyasî partilerin kavramsal boyutlarına yoğunluk verilmeden siyasî partilerin yerel siyasetinin finansman biçimi aktarılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to explain how political parties create financing by establishing relations while making their local policies. In this study, it is claimed that political parties and their local organizations are social networks, which are a form of relationship. By looking at the relations established by the provincial organizations of the political parties that make up the social network, the networks that finance their politics are focused on. In this study, the provincial organizations and deputies of four political parties that have the authority to represent in the Turkish Grand National Assembly in Antalya were examined in order to see the local response to the claims that are intended to be explained. In the study, it will be claimed that local politics is financed in line with the interests of diversified financiers through the economic profiles and relationship networks of local actors (deputies, provincial executive board, mayors, members) within the party. The most important argument that determines the financing of politics in the local is the position of power in the local. It has been claimed that the resources that finance the politics of the political parties that are in power in the local area have increased and the methods of finance have diversified. In the study, the form of financing of the local politics of political parties is conveyed without intensifying the conceptual dimensions of political parties.