استخدام المعجم الإلكتروني في تعليم اللغة العربية للناطقين بغيرهاأنموذجًا(توقع-Tevakku) المعجم الإلكتروني
Ana dili Arapça olmayanlara Arapça dilinin öğretilmesindeelektronik sözlüğün kullanılması bir model olarak e-sözlük (Tevakku) / Using the electronic dictionary in teaching the Arabic language to non-native Arabic speakers the e-dictionary (tevakku) as a model
- Tez No: 854724
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KHATTAB AHMED MAHMOUD KHATTAB
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dil Sözlükleri, Elektronik Sözlük, Dilbilim Çıktısı, Sözcük Dağarcığı, Anadili Arapça Olmayanlar, lexical dictionaries, electronic dictionaries, linguistic proficiency, vocabulary, non-Arabic speakers
- Yıl: 2024
- Dil: Arapça
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 209
Özet
Toplumların kültürel birikimini içeren sözlükler, dil kültürünün en önemli hazinelerinden sayılmaktadır. Dilin korunması ve eğitim sürecinde sözlüklere gereken önemi vermek zorunlu bir durumdur. Teknolojinin gelişmesi ve bilgisayar temelli sistemlerin Arap diline entegre edilmesi, elektronik sözlüklerin kullanımını zorunlu hale getirmiştir. Zira etkili eğitim biçimlerinin en önemli unsurlarından sayılması nedeniyle Arapçayı yabancı dil olarak öğrenenler için elektronik sözlükleri kullanmak kaçınılmazdır. Bu araştırma, sözlüklerin konumunu, dil dersi alanında aldığı tabii rolün önemini ve kültürel gelişime uyumlu olmasının zorunluğunu açığa çıkartmayı hedeflemektedir. Benzer şekilde bu araştırma, dil öğrenenler nazarında etkin şekilde elektronik sözlük kullanmanın, öğrencilerin bu sözlükleri kullanma yönelimlerinin, fayda elde etme ve tercüme sürecindeki etki ve rolünün boyutunu ortaya koymayı hedeflemektedir. Bu araştırmanın önemi, (Arapça-Türkçe) elektronik bir sözlük olan (Tevakku) özelinde daha önce geniş çaplı bir incelenme yapılmamasından ve Arapça konuşamayan belirli bir grup öğrenciye yönelik olmasından -ki bu grup İlahiyat Fakülteleri hazırlık sınıfında Arapça eğitimi alan Türk öğrencilerdir- ileri gelmektedir. Bu çalışma, sözlüklerin öğrencilerin dil düzeylerinin yükseltilmesinde ve dil becerilerinin geliştirilmesinde etkili olduğunu kanıtlamıştır. Bunu sözlüklerin genel olarak yabancı dilleri ve özel olarak da Arapçayı öğrenmenin en iyi yolu olduğunu göstererek gerçekleştirmiştir. Ayrıca bu çalışmada sözlüklerin anadili Arapça olmayan öğrencilerin kelime dağarcığını zenginleştirmede ve dil dağarcığını artırmada önemli role sahip olduğu vurgulamıştır. Öğrencilerin dil becerilerini geliştirmelerine ve iletişim kurma yetkinliğine ulaşmalarını sağlayan sözcük yeterliliği kazanmalarına, yardımcı olma konusundaki etkiliği belirtilmiştir. Araştırmacı nicel araştırma yöntemi izlemiş ve elektronik sözlüklerin Arapça öğreniminde yararlanılabilecek en önemli araçlardan biri olduğunu doğrulayan istatistiksel sonuçlara ulaşmıştır.
Özet (Çeviri)
Lexical dictionaries are considered the most important mechanisms of linguistic heritage, and they are a vessel for the civilization of a nation. Recognizing their importance in preserving the language and in the educational process requires no explanation. With technological advancements and the integration of computing in the Arabic language, the use of electronic dictionaries has become a necessary tool in the teaching and learning of the Arabic language for non-native speakers. It is one of the most effective forms of education. The aim of the study was to highlight the status and importance of dictionaries, so they can play their natural role in the field of linguistic studies and keep up with cultural development. The study also aimed to explore the effectiveness of using electronic dictionaries among Arabic language learners, understand their attitudes towards using them, assess their benefits, and evaluate their effectiveness and impact on translation. The significance of the study lies in the fact that it addresses an area that has not been extensively researched before, specifically focusing on the electronic dictionary“Tawqaa”(Arabic-Turkish). It also focuses on a specific group of nonArabic speakers, namely Turkish students studying Arabic at the Faculty of Divinity in the preparatory year. The study confirmed the active role of dictionaries in improving students' language proficiency and developing their linguistic skills. They have proven to be an excellent tool for learning foreign languages in general, and specifically Arabic. The study also emphasized the significant role dictionaries play in enriching the vocabulary and enhancing the linguistic competence of Arabic language learners, enabling them to achieve communicative proficiency. The researcher adopted a quantitative approach and obtained statistically significant results that confirm that electronic dictionaries are one of the most important resources for learning Arabic as a second language.