Troidektomi sonrasında oluşan rekürren laringeal sinir hasarında polietilen glikolün sinir rejenerasyonu üzerine etkisi
The effect of polyethylene glycol on nerve regeneration in recurrent laryngeal nerve damage after thyroidectomy
- Tez No: 740942
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLHAN ECE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Polietilen Glikol, Rekürren Laringeal Sinir, Sinir Hasarı, Walleriyan Dejenerasyon, Sinir Rejenerasyonu, Polyethylene Glycol, Recurrent Laryngeal Nerve, Nerve Damage, Walleriyan Degeneration, Nerve Regeneration
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
GİRİŞ Tiroidektomiden sonra meydana gelebilecek komplikasyonlardan en çok korkulanı RLS hasarıdır. Günümüzde RLS hasarnda tedavi için birçok yöntem denenmiş olup en sık tercih edilen yöntem primer onarımdır. RLS hasarında primer onarım kısmi bir iyileşme sağlamakta, bu durum sinir fonksiyonlarının tam olarak geri kazanılamamasına neden olmaktadır. Bu çalışmanın amacı daha önce geniş çaplı sinirlerde iyileşmeyi hızlandırdığı gösterilmiş olan PEG'ün daha düşük çaplı RLS kesisinin onarımında fonksiyonel etkinliğini değerlendirmektir. MATERYAL METOD Çalışmada sekiz hayvandan oluşan 3 grup olmak üzere toplamda 24 tavşan kullanılmıştır. Üç grupta da tam kat RLS kesisi oluşturuldu. Birinci grupta sinire primer onarım yapılıp üzerine PEG uygulandı. İkinci grupta sadece primer onarım yapıldı. Üçüncü grup kontrol grubunda ise kesildikten sonra herhangi bir işlem uygulanmadı. 3 grubunda 1,hafta 1, ve 3. ayda nöromonitorizasyon cihazı yardımı ile RLS'den anastomoz hattının proksimal ve distalinden uyarı verilerek elektromiyografi (EMG) ölçümleri yapıldı. 12. haftanın sonunda tüm hayvanlar sakrifiye edilip anastomoz hattı histopatolojik olarak incelendi. BULGULAR PEG grubunda 1. hafta, 1. ay ve 3. ayda distal EMG sinyal değerleri preoperatif veriler ile benzerlik gösterirken, Primer Onarım ve Kontrol Grubunda her üç zamanda ölçülen EMG değerleri preoperatif döneme göre anlamlı derecede düşüktü. PEG grubunda 1.aydan itibaren proksimal ve distal sinyal ölçümleri arasında fark yoktu. Ancak Primer Onarım ve Kontrol Grubunda tüm ölçümlerde proksimal ve distal sinyal ölçümleri arasında anlamlı fark mevcuttu. Proksimal ölçümler dikkate alındığında PEG grubunda anlamlı sinir dejenerasyonunun olmadığı ve 1. haftadan itibaren sinyal geçişini sağlayacak yeterli düzeyde nöral rejenerasyonun başladığını göstermektedir. Ancak, Primer Onarım ve Kontrol Grubunda işlem öncesi döneme göre nöral rejenerasyon 3.ayda hala yeterli düzeyde değildi. Motor, myelin ve duysal lif sayılarının PEG grubunda Primer Onarım Grubuna ve Kontrol Grubuna göre daha yüksek olduğu, bununla birlikte Primer Onarım Grubunda da Kontrol Grubuna kıyasla anlamlı şekilde daha yüksek olduğu tespit edildi. SONUÇ Mevcut çalışmada PEG'ün sinirde dejenerasyonu engelleyerek erken dönemde sinyal iletimine imkan sağladığı görülmüştür. PEG'ün insanlar üzerindeki etkinliğini değerlendirmeye yönelik randomize kontrollü çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
LOGIN RLN damage is the most feared complication that may occur after thyroidectomy. Today, many methods have been tried for the treatment of RLN damage, and the most preferred method is primary repair. Primary repair in RLN damage provides a partial improvement over time, but this situation causes the nerve functions to not be fully recovered. The aim of the study is to evaluate the functional effectiveness of PEG, which has previously been shown to accelerate healing in large-diameter nerves, in the repair of lower diameter RLN incisions. MATERIAL METHOD A total of 24 rabbits, including 3 groups of eight animals, were used in the study. A full-thickness RLN incision was created in all three groups. In the first group, primary repair was made to the nerve and PEG was applied on it. In the second group, only primary repair was done. In the third group control group, no procedure was applied after the cessation. In 3 groups, electromyography (EMG) measurements were made by giving stimulation from the proximal and distal of the anastomosis line from the RLN with the help of a neuromonitorization device at 1, week 1, and 3 months. At the end of the 12th week, all animals were sacrificed and the anastomosis line was examined histopathologically. RESULTS While distal EMG signal values at 1 week, 1 month and 3 months in the PEG group were similar to the preoperative data, the EMG values measured at all three times in the Primary Repair and Control Group were significantly lower than the preoperative period. There was no difference between proximal and distal signal measurements in the PEG group from the 1st month. However, there was a significant difference between proximal and distal signal measurements in all measurements in Primary Repair and Control Group. Considering the proximal measurements, it shows that there is no significant nerve degeneration in the PEG group and that sufficient neural regeneration starts from the 1st week to enable signal transmission. However, neural regeneration was still not sufficient at 3 months in the Primary Repair and Control Group compared to the pre-procedure period. It was found that the number of motor, myelin and sensory fiber was higher in the PEG group compared to the Primary Repair Group and the Control Group, however, it was also found to be significantly higher in the Primary Repair Group compared to the Control Group. RESULT In the current study, it has been observed that PEG prevents degeneration in the nerve and enables signal transmission in the early period. There is a need for randomized controlled studies to evaluate the effectiveness of PEG on humans.