Suriyeli göçmen lise öğrencilerinin meslek tercihini etkileyen faktörler (Kilis ili örneği)
Factors affecting the occupational preference of Syrian immigrant high school students (Example of Kilis province)
- Tez No: 741136
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA DOĞAN KARACOŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Sosyoloji, Education and Training, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Suriye, göçmen, meslek, göç, savaş, Syria, Immigrant, Occupation, Migration, War
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orta Doğu ve Göç Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
Bu çalışmanın amacı ülkemizde misafirliği devam eden ve okullarda okuyan Suriyeli lise öğrencilerinin mesleki tercihlerinin neler olduğunu, bu tercihleri yaparken hangi faktörlerden etkilendiklerini, meslekleri tercih ederken neleri amaçladıklarını bulmak ve ilerde yapılacak mesleki rehberlik çalışmalarına bir katkı sunmaktır. Bu araştırma nitel araştırma türünde hazırlanmış olup, araştırma tipi olarak Fenomolojik (olgubilim) tip kullanılmıştır. Araştırmada örneklemi seçmek için amaçsal örneklem yöntemlerinden ölçüt örneklem yöntemi kullanılmıştır. Yapılan bu Araştırma 19 kız 21 erkek öğrenci olmak üzere toplamda 40 katılımcı üzerinde uygulanmıştır. Bu araştırmada veri toplama yöntemi olarak görüşme ve gözlem tekniğinden yararlanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler betimsel analiz tekniği ile analiz edilmiştir. Araştırmada sonuç olarak Suriyeli lise öğrencilerinin daha çok sağlık, mühendislik, bilgisayar sektörü, öğretmenlik, polislik, futbolculuk gibi meslekleri daha çok tercih ettikleri ve mesleki tercihlerinde çevresel faktörlerin, kalıtımsal özelliklerin, öğrenme yaşantılarının ve göreve yaklaşım becerilerinin etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to find out what are the professional preferences of Syrian high school students who are staying in our country and studying in schools, what factors they are influenced by when making these preferences, what they aim at when choosing professions, and to contribute to the vocational guidance studies to be carried out in the future. This research has been prepared in the qualitative research type and Phenomological (phenomenology) type has been used as the research type. In the study, criterion sampling method was used as one of the objective sampling methods to select the sample. This research was carried out on a total of 40 participants, including 19 female and 21 male students. In this study, interview and observation techniques were used as data collection methods. The data obtained in the study were analyzed using the descriptive analysis technique. As a result of Syrian High School students research more health, engineering, computer industry, teaching, policing, and occupational professions, such as more preferred football preferences, environmental factors, genetic traits, skills, approach the task of learning experience is the effect of the conclusion reached.