İnönü Üniversitesi İİBF öğrencilerinin medya algısı üzerine bir inceleme
A review of the media perception of Inonu University İİBF students
- Tez No: 741196
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET GÜNGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, İletişim Bilimleri, İstatistik, Political Science, Communication Sciences, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Kamuoyu Araştırmaları, Medya Algısı, t Testi, Varyans Analizi, Ki-Kare Testi, Opinion Surveys, Media Perception, t Test, Variance Analysis, Chi-Square Test
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Günümüz teknoloji çağında, medya organları kamuoyu araştırmaları vasıtasıyla seçmenlere hızlı şekilde ulaşabilmekte ve etkilemektedir. Bu etkinin seçim sonuçlarına yön verdiği bilinmektedir. Bu çalışmada, İnönü Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde öğrenim gören öğrencilerin siyasi gündemi nerelerden takip ettiği ve takip ettikleri haber kaynaklarına ne derece güvendiklerinin incelenmesi amacıyla anket çalışması yapılmıştır. Bu amaçla, yapılan testler sonucunda parametrik testlerin uygulanmasına karar verilmiştir. Bu kapsamda ortalamalar arası fark testlerinin yapılması için bağımsız t testi ve tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Güven duyulmadığı halde izlenen medya kuruluşlarının olup olmaması ile cinsiyet, yaş, gelir düzeyi ve eğitim durumu arasındaki ilişki ki-kare testiyle incelenmiştir. Sonuç olarak; İnönü Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğrencilerinin, medya kuruluşları, siyasi amaçla yapılan kamuoyu araştırmaları ve kamuoyu araştırmalarını gerçekleştirenler hakkındaki fikirlerinin olumsuz olduğu sonucuna varılmış ve bunlara olan güven düzeyinin düşük olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In today's technology age, media organs can quickly reach and influence voters for public opinion polls. It is known that this effect shapes the election results. In this study, a survey was conducted to examine where students studying at the Faculty of Economics and Administrative Sciences of İnönü University follow the political agenda and to what extent they trust the news sources they follow. For this purpose, it was decided to apply parametric tests as a result of the tests. In this context, independent t-test and one-way analysis of variance were used to test the difference between means. The relationship between gender, age, income level and educational status, and whether there are media outlets that are watched without being trusted, was examined with the chi-square test. As a result; It was concluded that the students of the Faculty of Economics and Administrative Sciences of İnönü University had negative opinions about media organizations, political opinion polls and those who carried out opinion polls, and it was determined that the level of trust in them was low.