Investigating teachers' views and practices of feedback in English language education in middle schools from a teacher feedback literacy framework perspective
Öğretmen geri bildirim okuryazarlığı çerçevesinden ortaöğretim kurumlarında İngilizce eğitiminde öğretmenlerin geri bildirim görüşlerinin ve uygulamalarının incelenmesi
  1. Tez No: 741216
  2. Yazar: TÜRKAN İSTENCİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YEŞİM ÇAPA AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: geri bildirim, geri bildirim okuryazarlığı, EFL (Yabancı dil olarak İngilizce), temel nitel araştırma, feedback, feedback literacy, EFL, basic qualitative research
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 344
Özet
Öğretmen geri bildirim okuryazarlığı, öğrencilerin geri bildirim alma ve okuryazarlığını geliştirmek için öğretmenlerin geri bildirim uygulamalarını tasarlama ve kullanma bilgisine, uzmanlığına ve eğilimlerine sahip olmasını ifade eder (Carless & Winstone, 2020). Bu mevcut nitel araştırma çalışması, öğretmenlerin geri bildirim görüşlerini, uyguladıkları ve önerdikleri geri bildirim uygulamalarını ve Öğretmenlerin Geri bildirim Okuryazarlığı Yetkinlik Çerçevesi (Boud & Dawson, 2021) kapsamında öğretmenlerin yetkinliklerini ortaya çıkarmayı amaçlamıştır. Araştırma sorularını yanıtlamak için temel bir nitel araştırma tasarımı benimsenmiştir. Veriler, Ankara'da özel bir ortaokulda görev yapan 15 İngilizce öğretmeninin katılımıyla toplanmıştır. Verileri toplamak için yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılıp, tüm veriler ses kaydına alınmıştır, yazıya dökülmüştür ve MAXQDA 2022 aracılığıyla analiz edilmiştir. İlk iki araştırma sorusunu cevaplamak için kodlar ve temalar oluştururken tümevarımsal bir içerik analizi kullanılmıştır. Üçüncü araştırma sorusu için, tümdengelim analizi sırasında Boud ve Dawson' ın (2021) teorik çerçevesi bir mercek olarak ele alınarak sıralı bir yaklaşımla hem tümdengelim hem de tümevarım içerik analizi yapılmıştır. Sonuçlar, öğretmenlerin geri bildirim mekanizmasının özellikleri, etkili geri bildirim, geri bildirimin rolü, öğretmenlerin rolü ve öğrencilerden beklentiler konusunda çeşitli görüşlere sahip olduklarını göstermiştir. Ayrıca geri bildirimi engelleyen ve güçlendirici faktörler ortaya çıkarılmıştır. Farklı şekillerde sunulan çeşitli geri bildirim türleri açıklanmıştır. Ayrıca öğretmenlerin geri bildirim uygulamalarını iyileştirmek için okul, değerlendirme/geri bildirim ve hizmet öncesi eğitimle ilgili bazı uygulamalar önerdiği tespit edilmiştir. Son olarak, öğretmen geri bildirim okuryazarlığının göstergeleri makro, mezo ve mikro yeterliliklerden oluşmuştur.
Özet (Çeviri)
Teacher feedback literacy refers to having the knowledge, expertise, and dispositions to design and employ feedback practices to enhance students' feedback uptake and literacy (Carless & Winstone, 2020). This current qualitative research study aimed to uncover teachers' views about feedback, employed and suggested feedback practices, and teacher competencies under the Teacher Feedback Literacy Competency Framework (Boud & Dawson, 2021). A basic qualitative research design was adopted to answer the research questions. The data were collected with the participation of 15 English language teachers working in a private middle school in Ankara, Turkey. Semi-structured interviews were carried out to collect the data, and all the data were audio-recorded, transcribed, and analysed via MAXQDA 2022. An inductive content analysis was employed to generate codes and themes to answer the first two research questions. For the third research question, both deductive and inductive content analysis was conducted by a sequential approach considering the framework as a lens during deductive analysis. The results demonstrated that teachers hold various views about feedback regarding the characteristics of the feedback mechanism, effective feedback, the role of feedback, the role of teachers, and expectations from the students. Moreover, inhibiting and enhancing factors to feedback were revealed. A diversity of employed feedback types delivered in different ways were unveiled. It was also found that teachers suggest school, assessment/feedback, and pre-service education-related practices to improve feedback practices. Lastly, the indicators of teacher feedback literacy comprised macro, meso, and micro competencies.