Okul öncesi eğitimde okul dışı öğrenme ortamlarının kullanımına yönelik bir olgubilim çalışması
A phenomenological study on the use of out-of-school learning environments in early childhood education
- Tez No: 741559
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİNÇ GELMEZ BURAKGAZİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: okul öncesi eğitimi, okul dışı öğrenme, okul dışı öğrenme ortamları, olgubilim çalışması, preschool education, out-of-school learning, out-of-school learning environments, phenomenology
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 201
Özet
Bu çalışmada öğretmen, veli, okul yönetimi ve okul dışı öğrenme ortamı yetkililerinin okul öncesi dönemde okul dışı öğrenme ortamlarına yönelik algılarının incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden olgubilim desenine göre yürütülmüştür. Araştırmanın çalışma grubunu 2021-2022 yılları arasında Ankara il merkezinde bulunan Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı dört okul öncesi eğitim kurumuna devam eden 60-72 ay arası okul öncesi çocukların velileri, öğretmenleri, bu okullarda görev yapmakta olan okul yönetimi ve okul dışı öğrenme ortamları yetkilileri oluşturmuştur. Çalışmanın temel veri toplama aracı 25 katılımcı ile yürütülen yarı yapılandırılmış görüşmeler idi. Görüşmelere ek olarak, okul öncesi eğitim kurumlarında öğrenim gören 60-72 ay çocukları ile okul dışı öğrenme ortamlarında yürütülen alan gezileri gözlemlenmiştir. Ayrıca, Milli Eğitim Bakanlığı 2013 okul öncesi eğitim programında yer alan okul dışı öğrenme ile ilgili kavramlar incelenerek doküman analizi yapılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen veriler NVIVO 12 programı kullanılarak betimsel analiz yöntemiyle analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda, yapılan gezi-gözlem etkinlikleri sırasında okul dışı öğrenme ortamlarına yönelik etkinliklerin azlığı ve bu etkinliklerin zenginleştirilerek çeşitlendirilmesi gerekliliği ortaya çıkmıştır. Görüşme, gözlem ve doküman analizi bulgularına göre, MEB 2013 okul öncesi eğitim programında okul dışı öğrenme ortamlarına yönelik vurgunun sınırlı olduğu, okul öncesi eğitim programı ile öğrenme ortamları etkinlikleri arasında dar kapsamda bağlantı olduğu görülmüştür. Son olarak, okullar ve okul dışı öğrenme ortamı yetkilileri arasında etkili iş birliğinin olması gerekliliği ve bu ortamlara yapılacak gezilerin düzenlenmesinde ve desteklenmesinde değişikliklere gidilmesi zorunluluğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine perceptions of the teachers, parents, school administrators and out-of-school learning environment authorities towards out-of-school learning environments in early childhood education. The research was carried out according to phenomenology design, one of qualitative research methods. The study group consists of the parents of preschool children aged 60-72 months, their teachers, the school administration working in these schools who attend four preschool education institutions affiliated to Ministry of National Education (MoNE) in the city center of Ankara in 2021-2022, and the out-of-school learning environment authorities. The main data collection tool of the study was semi-structured interviews with 25 participants. In addition to interviews, field trips conducted in out-of-school learning environments were observed with 60-72 months old children studying in pre-school education institutions. Furthermore, concepts related to out-of-school learning in 2013 preschool education curriculum of MoNE were examined and document analysis was made. The data were analyzed with descriptive analysis method via NVIVO-12 program. The results indicated that during field trip-observation activities, out-of-school learning environment activities are limited and these activities should be enriched and diversified. Considering interview, observation and document analysis findings, it was seen that the emphasis on out-of-school learning environments on MoNE preschool education curriculum was limited and the connection between preschool education curriculum and learning environment activities were restricted. Finally, necessity of effective cooperation between schools and authorities of out-of-school learning environment and necessity of making changes in organization and support of trips to these environments have been determined.