Endometrial polip tanısı alan hastalarda serum calprotectin düzeylerinin değerlendirilmesi, noninvaziv bir tanı yöntemi olarak değerinin araştırılması
Serum calprotectin in patients diagnosed with endometrial polyps evaluation of levels, investigation of its value AS A noninvasive diagnostic method
- Tez No: 741724
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM UZUNLAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Endometrial polip, Serum calprotectin, İnflamasyon, Endometrial polyp, Serum calprotectin, Inflammation
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Çalışmamızda, güçlü bir pro-inflamatuar marker olduğu bilinen calprotectinin serum düzeylerinin, endometrial polip patogenezinde rolünün olup olmadığının değerlendirilmesi ve bu bilgilerin tanıda ve prognozda kullanılıp kullanılmayacağının ortaya çıkarılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız, prospektif kesitsel vaka kontrol çalışmasıdır. Hasta grubu olarak, Ankara Şehir Hastanesi Jinekoloji Kliniği'ne Ekim 2021-Mart 2022 tarihleri arasında başvuran, endometrial polip tanısı almış 40 hasta ve kontrol grubu olarak gönüllü 40 sağlıklı kadın seçildi. Çalışmayla ilgili bilgilendirilen araştırmaya katılmaya gönüllü olan, onamları alınan her iki gruptaki kadınların demografik, klinik ve laboratuar bulguları (Hemogram, C reaktif protein (CRP), prokalsitonin ve ferritin) kaydedildi. Calprotectin için toplanan serum örneklerinde serum calprotectin düzeyi ticari kit ile saptandı. Araştırma verisi“SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 22.0 (SPSS Inc, Chicago, IL)”aracılığıyla bilgisayar ortamına yüklendi ve değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamız kapsamında, endometrial polip bulunan hasta grubunun calprotectin değeri, kontrol grubundan anlamlı şekilde yüksek görülmüştür. (p0,05) Hasta grubunun Hgb (p1 cm olan hastalarda calprotectin için belirlenen eşik değer %100 duyarlılık, %75 özgüllük ile yapılan ROC analizine göre 80,71 olarak 11 belirlenmiştir. Prognostik amaçlı polip boyutu >1,5 cm olan hastalar baz alındığında calprotectin için eşik değer %100 duyarlılık, %80 özgüllük ile yapılan ROC analizine göre 675,5 olarak belirlenmiştir. İnfertilite varlığına göre calprotectin değeri üzerinden yapılan ROC analizine göre eşik değer %100 duyarlılık, %62,9 özgüllük ile 443,8 olarak bulunmuştur. Sonuçlar: Sonuç olarak; serum calprotectin düzeyinin istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde yükselmesi, endometrial polip tanısında ve prognozunda kullanılabilecek değerli bir biyobelirteç olabileceğini düşündürmektedir. Fakat literatürde bu konuda daha önce yapılan bir çalışma olmaması nedeniyle, daha geniş hasta popülasyonlarıyla yapılacak kapsamlı çalışmalarla desteklenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: In our study, it was aimed to evaluate whether the serum levels of calprotectin, which is known to be a strong pro-inflammatory marker, have a role in the pathogenesis of endometrial polyps and to reveal whether this information can be used in the diagnosis and prognosis. Materials and Methods: Our study is a prospective cross-sectional case- control study. As the patient group, 40 patients diagnosed with endometrial polyps who applied to Ankara City Hospital Gynecology Clinic between October 2021 and March 2022, and 40 healthy volunteer women were selected as the control group. Demographic, clinical and laboratory findings (hemogram, C-reactive protein (CRP), procalcitonin and ferritin) of the women in both groups who volunteered to participate in the study and were informed about the study were recorded. For calprotectin, serum calprotectin level in collected serum samples was determined with a commercial kit. Research data was uploaded to the computer environment and evaluated by means of“SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 22.0 (SPSS Inc, Chicago, IL)”. Results: Within the scope of our study, the calprotectin value of the patient group with endometrial polyps was found to be significantly higher than the control group. (p0.05) Hgb (p1 cm at the time of diagnosis, the threshold value for calprotectin was determined as 80.71 according to the ROC analysis with 100% sensitivity and 75% specificity. Based on patients with a polyp size >1.5 cm for prognostic purposes, the threshold value for calprotectin was 675.5 based on ROC analysis with 100% sensitivity and 80% specificity. According to the ROC analysis of the calprotectin value according to the presence of infertility, the cut-off value was found to be 443.8 with 100% sensitivity and 62.9% specificity. Results: As a result; A statistically significant increase in serum calprotectin level suggests that it may be a valuable biomarker that can be used in the diagnosis and prognosis of endometrial polyps. However, since there is no previous study on this subject in the literature, it should be supported by comprehensive studies with larger patient populations.