Triatletlerde benzer yük ve nabız aralıklarında yapılan koşu ve bisiklet egzersizleri sonrası toparlanma kalp atım hızı değişikliklerinin incelenmesi
Investigation of recovery heart rate variability after running and cycling exercises at similar loads and heart rate ranges in triathletes
  1. Tez No: 741780
  2. Yazar: OZAN KUMBASAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYRİYE SELDA YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Spor, Physiology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Triatlet, Kalp atım hızı değişkenliği, HRV, Egzersiz modalitesi, Triathlete, Heart rate variability, HRV, Exercise modality
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Bu çalışma ile katılımcı grubu bisiklet ve koşu egzersizlerinin ikisine de eşit seviyede hakim olması beklenen triatletlerden seçilerek benzer şiddet ve nabız aralıklarındaki (HRR%60) bisiklet ve koşu egzersizleri sonrası toparlanma kalp atım hızı değişkenliklerinin karşılaştırılması amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 9 erkek triatlon sporcusu gönüllü olarak katılmıştır. Katılımcıların farklı günlerde yapılan 6 dakikalık koşu ve bisiklet egzersizleri sonrası 15 dakika oturur pozisyonda toparlanma kalp atım hızı değişkenlikleri ölçülmüştür. Toplanan veriler Kubios standart 3.5 ve Spss 25 programı ile analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmamızda bisiklet ve koşu egzersizleri sonrası toparlanma kalp atım hızı değişkenlikleri dakikalara bölünüp incelenerek egzersiz modaliteleri arasında fark aranmıştır. Elde edilen sonuçlara göre RR ortalamalarında, SDNN ortalamalarında ve LnRMSSD değerlerinde özellikle ilk iki dakikada anlamlı farklar bulunmuştur. Sonuç: Sonuç olarak bisiklet ve koşu egzersiz modaliteleri sonrası toparlanma kalp atım hızı değişkenlikleri arasında özellikle parasempatik reaktivasyonun olduğu toparlanmanın hızlı fazına denk gelen 1. ve 2. dakikalarda fark görülmektedir. Bisiklet egzersizi sonrası kalp atım hızı değişkenliklerinin daha çok etkilenmiş olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it is aimed to compare the recovery heart rate variability after cycling and running exercises at similar intensity and heart rate ranges (HRR 60%) by selecting the participant group from triathletes who are expected to have equal command of both cycling and running exercises. Material and Methods: 9 male triathlete athletes voluntarily participated in the study. The recovery heart rate variability of the participants was measured for 15 minutes in the sitting position after 6 minutes of running and cycling exercises on different days. The collected data were analyzed with Kubios standard 3.5 and Spss 25 programs. Results: In our study, the recovery heart rate variability after cycling and running exercises was divided into minutes and the difference between exercise modalities was investigated. According to the results obtained, significant differences were found in the RR averages, SDNN averages and LnRMSSD values, especially in the first two minutes. Conclusion: In conclusion, there is a difference between the recovery heart rate variability after cycling and running exercise modalities, especially in the 1st and 2nd minutes, which coincide with the rapid phase of recovery with parasympathetic reactivation. It was observed that heart rate variability was more affected after cycling exercise.