Kyzikos Hadrian Tapınağı mimari bezemeleri (1989-2017 yılları)
Architectural decorations of Cyzicus Hadrian Temple (1989-2017 years)
- Tez No: 741858
- Danışmanlar: PROF. DR. KORKMAZ MERAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Kyzikos, Hadrian Tapınağı, Mimari Bezeme, Roma, Cyzicus, Hadrian Temple, Architectural Decoration, Rome
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 343
Özet
Tarihte adından çokça söz ettirmiş olan Kyzikos kentinin en önemli yapılarından birisi hiç şüphesiz Hadrian Tapınağı'dır. Uzun yıllar gerek doğanın gerekse insanoğlunun tahribine maruz kalmış olan tapınak, Bandırma-Erdek karayolu üzerinde konumlanmıştır. Roma Dönemi Anadolu'sunun en görkemli tapınağı mimari bezemeler açısından öneme sahiptir. Çalışmamı 1989-2017 yılları arasında Kyzikos Hadrian Tapınağı'nda ele geçen 180 adet mimari bezeme parçası oluşturmaktadır. Arkeolojik kazı çalışmalarında ele geçen bezeme parçaları fotoğrafları çekilip kayıt altına alınmış, dijital yöntemlerle çizilmiş ve katalog oluşturulmuştur. Çalışmalar sonucu elde edilen çok sayıda kaynak ile buluntular sınıflandırılmış, tanımlanmış ve tarihlendirilmiştir. Bezemelerin yapının neresine ait oldukları belirlenmiş Kyzikos Hadrian Tapınağı'nın yeniden kurma deneme çizimi yapılmıştır. Arkeoloji bilimi için önem teşkil eden Kyzikos Hadrian Tapınağı mimari bezemeleri de böylece bilim dünyasına kazandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
One of the most significant structures of the city of Cyzicus, which has made a name for itself in history, is undoubtedly the Temple of Hadrian. The temple, which has been exposed to the destruction of nature and human beings for many years, is located on the Bandırma-Erdek highway. The most magnificent temple of the Roman Period Anatolia has importance in terms of architectural decorations. This study consists of 180 pieces of architectural decoration found in the Temple of Cyzicus Hadrian between 1989 and 2017. The decoration pieces found in the archaeological excavations were photographed and recorded, drawn by digital methods and a catalog was created. The finds were classified, described, and dated with a large number of sources obtained as a result of the studies. It was determined where the decorations belong in the building, and a trial drawing of the Temple of Cyzicus Hadrian was made. The architectural decorations of the Temple of Cyzicus Hadrian, which are important for the science of archeology, were thus brought to the world of science.