Kyzikos Hadrian Tapınağı ve Nekropolis üzerindeki mimari alanda çıkarılan Roma seramiklerinin değerlendirilmesi
Evaluation of Roman ceramics revealed in the architectural area on the Kyzikos Hadrian Temple and Necropolis
- Tez No: 839549
- Danışmanlar: PROF. DR. KORKMAZ MERAL, PROF. DR. BİLLUR TEKKÖK KARAÖZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Kyzikos, Tapınak, Nekropol, Roma, Seramik, Kyzikos, Temple, Necropolis, Roman, Ceramic
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 394
Özet
Çalışmamızın konusunu Batı Anadolu'nun önemli kentlerinden biri olan Kyzikos'ta tapınak ve nekropolde 2015-2021 yılları arasında açığa çıkarılan seramiklerin özellikleri oluşturmaktadır. Kullanım amaçlarına göre ince ve kaba olmak üzere iki ana başlık altında incelenen seramikler Erken Roma ve Geç Roma özelliği gösteren 182 adet seramik parçasını içermektedir. Tez kapsamına alınan seramiklerin önce el, daha sonra dijital çizimleri yapılmıştır. Belirlenen yapısal özellikleri ayrıntılı bir şekilde kataloğa aktarılmıştır. Teknik ve yapısal özellikleri tanımlanan seramiklerin çeşitli kaynaklar yardımıyla, gruplandırılmaları ve tarihlendirmeleri yapılmıştır. Uzun yıllar büyük bir tahribata maruz kalan kentin seramikleri üzerinden Hadrian Tapınağı ve nekropolün terk edilmeden hemen önceki durumları anlaşılabilmiştir. Herhangi bir stratigrafi vermeden ele geçen seramikler analoji yöntemiyle incelenip kentin çeşitlilik gösteren seramik repertuvarı ortaya çıkarılmıştır. Ayrıca seramiklerin MÖ 2. yüzyıl ile MS 7. yüzyıl aralığına tarihlendiği belirlenmiştir. Kyzikos Roma Dönemi seramik buluntuları içerisinde bölgesel örnekler mevcuttur. Çeşitli tipte birçok seramiğin ele geçtiği kentte, seramik üretiminin olmup olmadığına dair soruların cevapları aranmıştır. Bu amaçla tez kapsamına alınan seramik gruplarından parçalar ve kentin iki farklı yerinden alınan toprak örnekleri üzerinde XRD, ICP-MS analizleri yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In one of the most important cities in Western Anatolia, Kyzikos, features of ceramics that were found out between 2015 - 2021 in Necropolis and Hadrian Temple create the topic of this work. According to their usage purposes examined under two main topics as thin or thick it includes 182 ceramic pieces showing the features of Early Roman imports and Late Roman imports. Ceramics that were taken into consideration of thesis, firstly hand drawings and then digital drawings were made. Defined structural features are transferred into catalog in details. Ceramics that were technically and structural features were defined had been grouped and dated by the help of various sources. The existing conditions of the ceramics from the Necropolis and Hadrian temple were studied although there is no stratigraphic condition they provide chronology of imports and show ceramic repertoire of the city. The ceramics were dated between 2nd Century BC 7th Century AD. In Kyzikos during the Roman Period there was also local production industry. It was looked for an answer for such questions if there were ceramic production or not in the city where many ceramics in various forms were unearthed. For this purpose, pieces of ceramic groups and soil samples that were taken in two different spots of the city were analyzed both XRD, ICP-MS analysis were made.