Learning from Comparative Examples of Passive Houses in Different European Countries
Farklı Avrupa ülkelerinde Pasif Ev örneklerinin karşılaştırarak öğrenilmesi
  1. Tez No: 741864
  2. Yazar: DİLER HAJİ MORAD ALDOSKİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HARUN SEVİNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Passive house, Passive House Standard, Energy Efficiency
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Doğu Akdeniz Üniversitesi-Eastern Mediterranean University
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Enerji ücretinin artması ve tüketimi,“Pasif Ev”denilen düşük enerji tüketen binalar yapma ilgisini uyandırdı. İnşaat sektörünün enerji tüketiminin çoğu fosil kaynaklarından oluştuğu ve fosil kaynaklarının azalması nedeni ile Avrupa'daki toplam tüketimin %27 sini yerleşke binaları oluşturmaktadır (Eurostat, 2011). Bu yüzden, Avrupada'ki yerleşke binalarının enerji tasarrufuna ihtiyaçları vardır. Farklı ülkelerdeki“Pasif Evler”ise buna bir örnektir. Araştırmalardan çıkan sonuçlar doğrultusunda ilerde diğer ülkelerdeki“Pasif Evlerin”oluşmasına yol gösterir. Bu bağlamda, bu araştırma da Avrupa'daki farklı ülkelerdeki“Pasif Evleri”sıcak ve soğuk iklimlere göre karşılaştırıp analiz etmektedir. Analizlerden yola çıkarak,“Pasif Evlerin”Avrupa çerçevesinde enerji tasarrufu için uygun ve sürdürülebilir olduğu ortaya çıkmıştır.“Pasif Ev”örneklerine göre, Avrupadaki yerleşke binalarında %62'ye kadar enerji tasarrufu sağlamaktadır. Araştırma sonucuna göre ise, iklim, teknoloji ve ekonomik açıdan“Pasif Evlerin”Avrupa ülkelerine uygun olduğu ortaya çıkmıştır. Anahtar KeliDmeler: Pasif Ev, Pasif Ev Standardı, Enerji Etkinliği
Özet (Çeviri)
The rising energy prices and energy consumption caused the interest about buildings with low energy consumption such as passive house. Furthermore, due to the decrease of fossil fuels, mainly energy consumption of the building sector derives from fossil fuel, and the residential buildings are making around 27% of the total consumption in Europe (Eurostat, 2011). So the residential buildings in Europe need energy savings. The realized passive house in different countries are examples to understand the reasons of this usage. Learning from the case studies is significant for the future development of passive house standard for other countries. Therefore, this work analyzes comparison of passive houses in different European countries, by choosing several case studies of passive house standard in hot and also cold climate zones. Based on the analysis passive house is a sustainable and suitable energy saving concept, which can be utilized in the context of Europe. Due to the examples of passive house, it can save more than 62% of primary energy consumption in the residential building for Europe, in addition to the point that the investigation showed that passive house standard is climatically, technologically and economically for the selected European countries suitable.