Kamu yönetimi reformları (Türkiye-İngiltere örneği)
Public administration reforms (Turkey-England example)
- Tez No: 742006
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL SEVİNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Kamu Yönetimi Reformu, Yeni Kamu Yönetimi, Yönetim, Public Administration Reform, New Public Administration, Management
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
Kamu yönetiminde düzenleme çalışmaları her ülkenin idari yapısında kendini göstermektedir. Zamanla yönetim anlayışında görülen değişimler ülkelerin kamu yönetimini de etkilemiştir. Nitekim gelinen noktada yeni kamu yönetimi anlayışının ortaya çıkardığı şeffaflık, katılım, yönetişim, yatay yapılanma ve hesapverilebilirlik unsurları Türkiye ve İngiltere gibi köklü yönetim anlayışına sahip ülkelerin kamu yönetiminde reformların gerçekleşmesine neden olmuştur. Kamu yönetiminde yapılan reformların ortaya çıkış koşulları, merkezi ve yerel yönetimlerin yapılanmasında yaşanan gelişmeler, mali denetim, performans, personel rejiminin iyileştirilmesi ve yönetişim anlamında Türkiye ve İngiltere kamu yönetimi reformlarının karşılaştırılması yapılmıştır. Yönetim anlayışlarının çok eskilere dayanması ve çok fazla reformun yapılması nedeniyle bu iki ülkenin yönetim yapılarının karşılaştırılması yapılarak benzerliklerin ve farklılıkların ortaya konulmasına ve çıkarılması gereken derslerin önemine vurgu yapılmıştır. Hala da yönetim anlayışında düzenlemeler yapılmaya devam edilmektedir. Yeni kamu yönetimi anlayışının getirdiği ilkelerin somut yansımalarının etkinliğini anlamak için farklı ülkelerin kamu yönetimi reformlarının örnek alınması ve yönetim geleneği de göz önünde bulundurularak benimsenmesi gerekmektedir. Bu yüzden ülkelerin kendi yönetim anlayışını konumlandırmaları başka bir ülkenin yönetim yapısında gerçekleştirdiği reformları gözlemlemelerine bağlı bulunmaktadır. Türkiye ve İngiltere'nin kamu yönetimlerinde uyguladıkları reformların etkin, verimli ve kalıcı olup olmadıklarının anlaşılması kapsayıcı bir karşılaştırmanın gerekliliğini ortaya koymaktadır. Bu çalışmada iki ülkenin yönetim anlayışlarının geçirdiği evreler ve geldikleri son durum ortaya konularak, yapılan düzenlemelerin doğruluğu ve etkinliği ölçülmektedir.
Özet (Çeviri)
Regulation studies in public administration show themselves in the administrative structure of every country. Changes in the understanding of management over time have also affected the public administration of countries. As a matter of fact, the transparency, participation, governance, horizontal structuring and accountability elements revealed by the new public administration approach at this point have led to the realization of reforms in the public administration of countries with deep-rooted management understanding such as Turkey and England. The conditions of the emergence of the reforms in public administration, the developments in the structuring of central and local governments, the improvement of the financial control, performance, personnel regime and governance were compared between the public administration reforms of Turkey and England. Due to the fact that the management understandings are very old and many reforms are made, the management structures of these two countries are compared and the similarities and differences are revealed and the importance of the lessons to be learned is emphasized. Regulations are still being made in the management approach. In order to understand the effectiveness of the concrete reflections of the principles brought by the new public administration approach, the public administration reforms of different countries should be taken as an example and adopted by taking into account the management tradition. For this reason, countries' positioning of their own management approach depends on observing the reforms carried out in the management structure of another country. Understanding whether the reforms implemented by Turkey and England in their public administrations are effective, efficient and permanent reveals the necessity of an inclusive comparison. In this study, the correctness and effectiveness of the regulations are measured by revealing the phases of the management understandings of the two countries and the latest situation they have reached.